Make Life Magic

6 comportamente ale oamenilor lipsiți de inteligență emoțională

Inteligența emoțională este cea care ne ajută să înțelegem oamenii cu care interacționăm și să răspundem, în relații, într-un mod care ne apropie și ne conectează.

Teoria inteligențelor multiple susține că un individ are mai multe tipuri de inteligențe: matematică, lingvistică, motrică, muzicală și așa mai departe. Inteligența emoțională este, așadar una dintre inteligențele multiple și stă la baza bunei înțelegeri de sine și a celor din jur. 

Sigur știi pe cineva, în cercul tău, care atrage alți oameni ca un magnet. O persoană cu care te simți în largul tău să comunici, conversația se naște firesc și ai o senzație de confort emoțional. Cel mai probabil, vorbim despre cineva cu un nivel înalt de inteligență emoțională. 

Pe de altă parte, persoanele fără inteligență emoțională (atenție, nu vorbesc despre oameni lipsiți de inteligență, ar putea fi geniali la matematică, de exemplu!) emană o energie diferită. De cele mai multe ori, consecința lipsei de inteligență emoțională se traduce în relații dificile, pentru că un om fără inteligență emoțională îi poate răni pe cei din jur, deseori involuntar. 

Imaginați-vă cât de dificil este să nu-ți înțelegi propriile emoții și cu atât mai puțin emoțiile celor cu care interacționezi!

Cele 6 semne ale lipsei de inteligență emoțională nu vor schimba persoana respectivă, însă te pot ajuta să nu mai iei lucrurile atât de personal. Când știi că interacționezi cu cineva nepriceput la emoții, e mai simplu să-ți spui că nu e despre tine, ci despre incapacitatea respectivului om de a înțelege că rănește.

1. Lipsa empatiei

Empatia reprezintă capacitatea de a înțelege trăirile și emoțiile unei alte ființe. Mai pe românește, capacitatea de a te pune în papucii altuia. Ea este cheia unor relații sănătoase și valoroase atât pe plan personal, cât și profesional. 

În lipsa inteligenței emoționale, empatia are de suferit, iar persoana poate să pară nepăsătoare, indiferentă sau răutăcioasă, chiar dacă nu asta e intenția sa. 

Să fii empatic nu înseamnă să renunți la tine sau la punctul tău de vedere, ci despre a înțelege de ce o altă persoană are o opinie diferită de a ta. 

Când înțelegi asta, câștigi o perspectivă extraordinar de valoroasă asupra relațiilor interumane și vei reuși să-ți susții opiniile fără să te războiești: înțelegi mai multe puncte de vedere, îți argumentezi crezul și permiți celor din jur să nu fie de acord cu tine. 

Când te contrazici cu o persoană lipsită de inteligență emoțională, ajută să îi spui în cuvinte clare ce sentimente trezește în tine un anumit tip de comportament și să propui, prin forța propriului exemplu, un alt mod de a comunica sau negocia.

2. Dificultatea de a lega prietenii

Un alt comportament care trădează un nivel jos de inteligență emoțională este dificultatea de a lega prietenii reale. 

De regulă, vorbim despre o persoană pe care ceilalți o percep ca fiind lipsită de tact, care nu sare în ajutor la nevoie, nu simte când e cazul să se oprească, acționează impulsiv și aruncă cu vorbe grele (pentru că le consideră „adevăr”). Nu recunoaște când greșește, nu își cere scuze, nu ascultă real, iar oamenii din jur tind să ia distanță. 

Dacă vrei să ajuți un om lipsit de inteligență emoțională, descifrează pentru el, cu tact, emoțiile pe care le stârnește în ceilalți și ajută-l să înțeleagă propriile emoții care îl determină să se comporte așa. 

3. Nu acceptă critica

Să fim înțeleși: nimeni nu acceptă critica cu plăcere, chiar dacă ea se vrea constructivă. Însă când nu avem inteligență emoțională, e cu atât mai dificil!

Cei fără inteligență emoțională se grăbesc să critice (pentru că nu se gândesc nicio clipă la trăirile celui criticat), însă reacționează puternic la critică (o iau ca pe o amenințare). Să înveți să oferi și să accepți feed-back constructiv e dificil, însă te ajută să crești și să devii mai bun. Secretul stă în tact și în a nu porni de la premiza că tu deții adevărul absolut. 

4. Dificultatea de a-și exprima sentimentele

Oamenii lipsiți de inteligență emoțională au o dificultate reală în a-și exprima sentimentele. Nu pentru că sunt persoane închise, ci în special pentru că, deși simt emoții, nu le pot cuprinde în cuvinte și, de multe ori, nu le percep ca pe propriile emoții, ci ca pe reacții la acțiunile celorlalți. Nu vor spune: „Sunt furios pentru că am o zi foarte grea”, ci vor căuta mereu vinovați pe care să îi poată acuza pentru propriile senzații și emoții. 

Ajută să nu te simți vizat, ci să explorezi împreună cu persoana respectivă ce simte: „Oare ești furios sau, mai degrabă, obosit?”

5. Au un comportament impulsiv

De multe ori, ne temperăm reacțiile pentru că nu vrem să rănim sau să jignim. Acum, imaginați-vă cum e să-ți fie foarte greu să-ți dai seama ce simt ceilalți. Sau nici măcar să nu te gândești la asta. Spui direct tot ce-ți vine la gură, ceea ce va duce, evident, la cuvinte regretabile și la conflicte cu cei din jur. E ca și cum nu ai deloc control asupra propriilor tale acțiuni. 

Dacă ești victima unui om fără inteligență emoțională, amintește-ți că e ca și cum ai privi eclipsa de soare fără lentile colorate: îți arde retina. Dar nu e de vină lumina, ci faptul că ai privit-o direct. 

Pe viitor, pune-ți un fel de „lentilă” de protecție și lasă vorbele urâte să-ți treacă pe lângă urechi. 

Exercițiul care antrenează inteligența emoțională este simplu: după ce trece momentul de tensiune, întreabă persoana respectivă cum crede că te-au făcut să te simți vorbele sale. 

6. O slabă percepție de sine 

Percepția de sine se referă la felul în care te vezi și te înțelegi. La capacitatea de a putea să definești ce simți, ce se petrece în sufletul tău, cum funcționează gândurile tale. Dar și la impactul pe care îl ai asupra celorlalți. De exemplu, intri într-o încăpere unde oamenii sunt prinși într-o discuție. Saluți discret și le permiți să-și termine dialogul sau saluți tare și începi să vorbești despre ce ți s-a întâmplat, întrerupând ce se întâmpla înainte de sosirea ta?

Pentru cineva lipsit de inteligență emoțională, ar putea fi o mare surpriză ideea că a da buzna peste dialogul altor persoane poate fi iritant. Însă și propriile emoții devin foarte ușor copleșitoare, greu de înțeles și gestionat. De aici până la relații stinghere, fragile e doar un pas, iar confuzia și izolarea sunt greu de dus pentru oricine. 

Să construiești relații interumane când nu ai inteligență emoțională e ca și cum ai conduce mașina pe o ceață care nu te lasă să vezi ce urmează la cinci metri în față. 

Din perspectiva celor din jurul persoanelor fără inteligență emoțională, e important să înțeleagă că alfabetizarea emoțională presupune răbdare, tact și dedicare. Cu cât poți convinge persoana să fie mai atentă la cei din jur și la sine, să-și dea timp să observe, să înțeleagă și să interpreteze semnalele sociale, cu atât va deveni mai simplu, în timp, să își dezvolte acest tip de inteligență care stă la baza tuturor relațiilor umane. 

Foto: Freepik