Make Life Magic

Revenirea de după Sărbători în 10 pași

Odihniți, dar pufoși? Nu-i nimic! Se rezolvă.

La mulți ani, oameni buni! Vă simt un pic pierduți printre resturi de cozonac și piftie, așa că mi-am zis să vin și eu cu Sorcova kilogramelor. Acum, că au trecut și Sărbătorile și câțiva Sfinți, tragem linie, privim spre ușa frigiderului și inspirăm adânc. „Ce ne facem, Zoe?” Parcă nu prea îți vine să fii „bărbată” și nici să te urci pe cântar, pentru a da piept cu realitatea. Oricum ți-o șoptesc pantalonii care parcă au intrat un pic la apă. 

E clar că e nevoie de un plan de redresare post-Sărbători și te încurajez: nu e imposibil să scapi de „urmele” sarmalelor, ale cozonacilor și ale tobei. Se poate!

Iată cum facem.

1. Gata cu atâta gândit. Ce să faci, ce să adopți, ce dietă să începi, pe cine să suni. Trecem direct la fapte!

2. Scapă de ultimele resturi de mâncare din frigider. Dă-le oricui se nimerește. Nu le pune în congelator că o să se învechească acolo. 

3. Mergi la cumpărături. Ouă, iaurt, brânză, carne de pește sau pasăre, legume, salată, murături, ceva să-ți faci o ciorbă, fructe, legume de salată, apă, lămâie. Hai și un vin, dacă insiști, cât să dai noroc pe anul ăsta cu cine îți intră în casă sau să bei 4 guri pe seară. 4! Nu mai mult.

4. Începe să faci mai multă mișcare. Dacă nu îți arde de abonamente la săli de sport, mergi. Mergi o oră pe zi, apoi două. Fă oricât peste 6 mii de pași. Dacă nici de mers nu ai chef sau timp, sunt acum la modă exercițiile de „indoor walking”. Adică mergi pe loc, în casă, în sufragerie. Nu ai nevoie de niciun aparat. Poți lua o aplicație care să te ghideze pas cu pas, dar găsești antrenori de mers pe loc și pe Youtube, care te ajută gratis.


5. Mai taie din alea două ore de stat pe telefon după ce te bagi în pat. Culcă-te cu o oră mai devreme decât ai făcut anul trecut sau în vacanța de Sărbători. Mă crezi sau nu, odihna ajută corpul să funcționeze corect și să nu ceară mâncare în exces. 

 

6. Renunță la masa de seară sau fă din a treia masă principală a zilei o gustare. Preferabil nu o gustare cu chipsuri/covrigei/alune. Nu le excludem total, dar le lăsăm pe astea pentru petreceri.

7. Nu te apuca să te lauzi în gura mare cu schimbările pe care le faci. Orice angajament public, dacă nu i-ai făcut rodajul pe cont propriu o vreme, va fi atent monitorizat de cei din jur. Și n-ai nevoie de reproșuri sau de priviri critice când nu-ți iese. Am trecut de vârsta la care aveam nevoie de presiuni zgomotoase. Nu ne trebuie nici laude, nici critici acum. E o alegere personală, pe care o facem în ritmul propriu. 

8. Nu te aștepta să devii alt om anul ăsta. Nimeni nu se schimbă radical doar pentru că s-a schimbat anul calendaristic. În orice caz, nu te aștepta ca schimbarea asta în bine să vină de sine doar pentru că ți-a ajuns ție cuțitul la os. Acceptă senin și laturile tale mai puțin plăcute. Eeventual, tratează-le cu umor, împrietenește-te cu ele și căutați să cădeți la pace cumva. De exemplu, nu va înceta brusc să-ți placă ciocolata, dar poate negociezi să-ți placă doar o bucățică, nu toată tableta.

9. Printre toate lucrurile obligatorii cu care vin la pachet rolurile tale sociale, ai grijă și de ce îți place să faci, de ce vrei să ți se întâmple. 

Verifică din când în când dacă acțiunile tale, fondurile investite și oamenii cu care interacționezi îți susțin latura asta. Sunt un om care a trebuit să muncească mult, dublu, pentru tot ce a obținut. Nimic bun nu a venit de la sine, nimic nu mi-a picat din cer, ambalat cu fundă. Nu pot promova, așadar, reclama aia care spune că lucrurile bune vin ușor.

În schimb, știu că este important să cauți resurse care să te ajute să ajungi acolo unde vrei să fii.

10. Fă-ți ordine în viață. În toate capitolele. Nu începe cu bucătăria, acolo o să ajungi cu adevărat în mod firesc, după ce e pace în toate celelalte. Nu te supăra pe tine că nu poți face curățenie lună în toate domeniile vieții tale, toți oamenii din lume au scheletele lor în șifonier. Absolut toți! Oricât de liniștiți am părea, avem vulcani cu lavă bolborosind în noi. Așa că nu mai presupune că toți se descurcă mai bine decât tine. 

E un proces în care faci un pas înainte și doi înapoi. Dă-ți timp. Nu uita că acum e doar o etapă. Lucrurile se schimbă. Ține ochii deschiși la oameni și întâmplări. Păstrează-ți curiozitatea aia de copil și inocența. Lasă loc pentru puțină magie în viața ta! Nu sta cu sufletul la gură, așteptând-o, dar păstrează în tine un loc liniștit și luminos în așteptarea ei.

Foto: Pexels