Magic News

Cunoscutul artist plastic Gheorghe Lisița expune la București peste 100 de picturi

Considerat unul dintre cei mai importanți pictori ai noii generații, artistul plastic basarabean Gheorghe Lisița expune în perioada 18 decembrie 2023 - 20 ianuarie 2024, peste 100 de lucrări la Cerculul Militar Național din București, într-o expoziție personală alături de soția sa, artista Veronica Iftodii.

Vernisajul va avea loc miercuri, 20 decembrie, în Galeria Artelor și Sala Foaier, de la ora 18.00 la 21.00, iar în toată perioada expoziției, zilnic între orele 11.00-19.00, intrarea este liberă.


Realizate într-un stil inconfundabil, la intersecția dintre realitate si imaginație, lucrările expuse în Capitală reprezintă o retrospectivă a carierei artistului, cuprinzând picturi din diversele sale perioade de creație - de la măiestria portretelor cu călugări sau efervescența dansatoarelor, la celebrele lupte de cocoși sau magia peisajelor de vis. Totul într-o explozie de culori vii, imposibil de reprodus în cuvinte. De aici și numele expoziției - "Realitatea vie a picturii", o îmbinare fascinantă între pictura clasică și tendințele artei moderne, curatoriată de Vladimir Bulat.


“Mă întorc cu drag la București pentru a expune munca și creația mea din ultimele două decenii. Am adus cu mine lucrări care reprezintă transformarea mea ca om și ca artist, unele din vremea Academiei, altele de acum câteva săptămâni sau chiar zile. Deși îmi place să cred că sunt realist și trăiesc clipa, mărturisesc faptul că de unele dintre lucrările mele nu mă voi putea despărți niciodată”, a declarat Gheorghe Lisița.


Născut pe 28 iulie 1982 în satul Suhuluceni, raionul Telenești, Gheorghe Lisița a absolvit Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Facultatea de Arte Plastice, iar masteratul la Facultatea de Arte Plastice a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă”. Lucrările sale au putut fi admirate până în prezent în zeci de expoziții personale și de grup din mai multe țări, iar picturile semnate de Lisița se regăsesc în colecții private de pe toate continentele.