Make Life Magic

Secretele somnului – de ce avem coșmaruri și la ce ne folosesc?

Cu toții mai trecem prin asta câteodată. Ne trezim transpirați, gâfâind, confuzi și înspăimântați. De ce avem coșmaruri? Ce spun coșmarurile despre noi?

Acum câteva zile, după o noapte distractivă alături de prietenii mei, am ajuns acasă într-o stare foarte bună. Mi-am făcut un ceai, m-am demachiat și m-am dat cu cremă hidratantă. Aveam cearceafuri proaspăt spălate pe pat. Am închis ochii liniștită. Și, totuși, m-am trezit brusc. Visasem foarte urât. Dar de ce? Totul a mers perfect în ziua aceea. 

Somnul e un domeniu mai sofisticat decât pare. Am citit câteva studii despre motivele pentru care avem coșmaruri, beneficiile la care nu ne-am fi gândit în a visa urât și ce putem face pentru a ne controla visele. 

Pentru început, din punct de vedere științific, visele rele sunt un proces natural, cauzat de perioada de activitate cognitivă intensă din timpul somnului. În ciclul de somn, REM se repetă o dată la 90 de minute. Asta înseamnă că, o dată la o oră și jumătate, creierul nostru se „trezește”, ochii se mișcă foarte repede și corpul rămâne în repaus. Cerebelul e „vinovatul” principal. Această parte a creierului, asociată cu frica și agresivitatea, devine foarte activă în timpul somnului.

Sunt, deci, procese comune. Până la 70% dintre adulți susțin că au coșmaruri din când în când. Doar 2% până la 8% raportează că visează urât foarte des, conform goodhousekeeping.com.

Trebuie să înțelegem că frica nu e singurul motiv pentru care visăm urât. Emoțiile negative, precum vinovăția, confuzia, dezgustul sau tristețea, ar fi, mai degrabă, cauzele emoționale principale ale coșmarurilor. În general, ceea ce visăm e o reflexie mai distorsionată a realității. Dar,acest lucru nu e un motiv de îngrijorare. Coșmarurile ne fac, de fapt, să ne simțim mai bine, conform mai multor studii. Sună ironic, nu? 

Beneficiile coșmarurilor

Amintirile concrete sunt mai ușor de compartimentat decât emoțiile abstracte, adică ce se reflectă în coșmaruri, din cauza stresului. 

Astfel, visele neliniștitoare reduc anxietatea pentru că acționează ca o repetiție emoțională a unui eveniment ce s-ar putea întâmpla sau s-a întâmplat. 

Procesul acesta ne face să ne gândim la experiența emoțională trăită în vis ca fiind în trecut, așa că putem trece mai ușor peste. „Conținutul viselor merge în cercuri repetitive, la fel ca și gândirea noastră în stare de veghe. Tot ceea ce gândești în timp ce ești treaz tinde să apară în această stare care este mai metaforică, mai vizuală, mai puțin verbală”, spune Deirdre Barrett, doctor în științe, profesor la Harvard și autor al cărții „The Committee of Sleep: How Artists, Scientists, and Athletes Use Dreams for Creative Problem-Solving - and How You Can Too”.

Pe lângă beneficiile cognitive, există și beneficii fizice. În timpul REM-ului, când au loc majoritatea coșmarurilor, sângele nu mai circulă atât de mult spre creier, ci se îndreaptă în cantități mai mari spre mușchi și alte sisteme, cu scopul de a le regenera. Astfel, perioadele de REM au impact pozitiv asupra nivelurilor de cortizol, hormonul stresului și asupra sistemului imunitar, iar tensiunea arterială și presiunea cardiacă scad. 

Alte cauze ale coșmarurilor

Mâncatul la ore târzii sunt o cauză comună pentru apariția coșmarurilor. Creșterea metabolismului determină și creșterea nivelului de activitate cerebrală, ceea ce poate duce la o probabilitate mare de a visa urât. 

Mamele noastre nu ne fereau degeaba de filmele cu fantome: filmele horror și cărțile înfricoșătoare înainte de culcare ne pot da coșmaruri. 

Imaginile tulburătoare ni se pot imprima atât de puternic în imaginație, încât ne pot afecta visele. 

Coșmarurile pot fi declanșate și din motive de natură chimică. Anumite medicamente pot contribui la un somn neliniștitor. Consumul de alcool e și el de vină. 

După o seară lungă de petrecut, nu ne odihnim cum trebuie, pentru că alcoolul ne deranjează ciclurile de somn, iar creierul devine mai activ aleatoriu. „Vei ști întotdeauna despre ce e un vis dacă te trezești în acel moment exact, întrerupând visul. În caz contrar, intri într-un alt ciclu de somn, trecând prin vise fără să îți amintești de ele. Sunt mai multe șanse să te trezești și să ai o amintire vie după ce bei, pentru că alcoolul fragmentează somnul”, susține Karen Lee, medic, neurolog certificat și specialist în medicina somnului la NYU Langone. Totuși, dacă renunțăm brusc la alcool sau medicamente, în primă fază, nu vom scăpa de tulburările de somn. Va trebui să treacă puțin timp. 

Cum putem limita coșmarurile

Un stil de viață adecvat și grija față de sănătatea mintală ajută mereu. Însă, pe lângă obiceiurile bune care previn coșmarurile, mai există și posibilitatea să ne antrenăm imaginația în așa fel încât să putem visa lucid. 

Da, ne putem controla visele, dacă realizăm că visăm și ne folosim creativitatea pentru a transforma peisajul. Dintr-o situație de speriat, putem ajunge într-un cadru plăcut. Ne mai și putem rezolva coșmarurile. De la ananghie, putem ajunge eroi. 

Un obicei util, care ne-ar putea ajuta și la rezolvările problemelor de care, poate, nu suntem încă destul de conștienți, ar fi notarea în jurnal a coșmarurilor. Acest exercițiu se numește terapie prin repetarea imaginilor. Notăm tot ce ne amintim din visul urât și încercăm să descriem o rezolvare sau un sfârșit alternativ, care să ne împace. 

Dacă ne înțelegem mai bine subconștientul, prin explorarea viselor, putem avea o perspectivă mai largă asupra vieții noastre, putem să ne cunoaștem mai bine și să ne procesăm emoțiile într-un mod mai sănătos.  Și visul e o realitate. 

Foto: Pexels