Consecințele consumului de alcool la femei

Știai că două pahare de vin pe săptămână pot fi prea mult pentru organismul tău?

Azi te invit la o discuție sinceră despre consumul de alcool.

Zic din capul locului că și mie-mi place să beau un pahar de vin, mai ales la masă, așa că nu vorbesc din postura unei persoane care nu știe cât de bine pică un strop de alcool, uneori.

Și pică bine mai ales vara, când, de altfel, se și bea mai mult alcool: fie pentru că este cald și te răcorești cu o bere, fie pentru că stai mai mult seara, alături de cei dragi și un pahar sau două de vin merg de minune la povești.

Aș vrea, însă, să devii conștientă de câteva dintre consecințele pe care consumul de alcool le poate avea asupra stării tale. Atenție, mă refer la ceea ce am putea cu ușurință considera consum moderat de alcool! De exemplu, pentru cele mai multe femei, mai ales în premenopauză, excesiv poate însemna și două pahare pe săptămână! Totul depinde de cât de bine metabolizează corpul nostru alcoolul.

Echilibrul hormonal

Alcoolul poate afecta nivelurile hormonale, cum ar fi progesteronul și estrogenul.

 

Magic People: Claudia Buneci. Despre „Slow Ageing”

Make Life Magic, 00:41:16

Georgiana Ghiță, coach profesionist. Despre cum să ai parte de o cină de Crăciun în familia extinsă, fără certuri sau tensiuni!

Make Life Magic, 00:36:57

Antoaneta Olteanu, etnolog și profesor dr. universitar. Despre vechile credințe ale românilor, magie populară și nevoia de a înțelege un univers complicat.

Make Life Magic, 01:00:42

Mihai Constantin Marinescu, medic endocrinolog. Despre menopauză, tratament hormonal și mirajul medicamentelor de slăbit.

Make Life Magic, 00:45:37

Progesteronul va fi mai scăzut - și ai detalii despre cum poți să-ți susții progesteronul în acest webinar gratuit, pe care l-am ținut în primăvară.

În privința estrogenului, când consumăm alcool, acesta din urmă este prioritizat la detox. Ajungem să menținem, astfel, un pattern de dominantă estrogenică, care se manifestă prin dureri de cap, chisturi, fibroame, PMS, cicluri abundente și dureroase, retenție de apă etc. 

Dominanta estrogenică (combinată cu nivelul scăzut de estrogen) va fi subiectul webinarului gratuit din luna octombrie, la care te poți deja înscrie aici.   

Candida și infecții urinare

Dacă ai avut de-a face cu candidoza sau infecțiile urinare, alcoolul poate pune gaz pe foc, înrăutățind situația.

Detoxifierea

Alcoolul îngreunează procesul de detoxifiere al organismului, afectând nu numai estrogenul, ci și starea generală de bine și energia.

Impactul asupra alergiilor

Consumul excesiv de alcool poate amplifica simptomele alergiilor, cum este și cea la ambrozie, care dă bătăi de cap în perioada asta sau intoleranța la histamină și poate afecta echilibrul florei intestinale.

Ce putem să facem în acest context? Iată câteva sugestii practice:

Gestionarea Somnului

Chiar dacă pare că adormi mai ușor și că ești mai relaxată când bei alcool, aș vrea să știi că asta se întâmplă pentru că, într-o prima fază după ce ai băut ceva, beneficiezi de un val de Gaba, care este un hormon care te ajută să te relaxezi. După metabolizarea Gaba, urmează reversul, adică producția de glutamat, care nu te lasă să dormi profund și eficient.

 

În nopțile când bei alcool, alege să iei un supliment cu taurină și unul cu L-teanina. Ambele te ajută să dormi mai bine.

În ziua consumului și în ziua următoare, un supliment cu complex de vitamine B poate susține detoxifierea.

Hrană sănătoasă

În ziua care urmează după o petrecere sau întâlnire care implică și alcool, pune pe primul loc legumele și hidratarea intensă. Evită zahărul, chiar și pe cel din fructele dulci. Vei face minuni pentru ficatul tău. 

Ciclul menstrual

Fii conștientă de fazele ciclului tău și alege să-ți faci de cap mai mult în faza foliculară (primele 2 săptămâni după menstruație). În faza luteală, prioritizează somnul, mesele mai bogate în legume, proteine, carbohidrați și grăsimi de calitate. Redu consumul de alcool, de dulce și de lactate. Acest lucru poate ajuta să ai menstre blânde, mai puțin abundente, fără SPM, fără dureri intense, fără migrene.

Auto-observația

Fii atentă la modul în care te simți după consumul de alcool. Ține un jurnal pentru a înțelege mai bine cum reacționează corpul tău - poate apar mâncărimi în corp, la nas și la urechi, nas înfundat, secreții vaginale modificate etc.

Opțiuni de calitate

De câte ori se poate, alege variante bio - mai ales la vin - sau cât mai naturale.

Pauze de detoxifiere

Fă pauze mai lungi fără consum de alcool – până la 3 luni – ai beneficii pe toate planurile: flora, insulină, detox, greutate.

Știu că nu-s simpatică zicând aceste lucruri. Cum îți spuneam, și mie-mi place un pahar de vin la masă. Dar bănuiesc că și tu vrei echilibru hormonal, iar această această informație te ajută să îl obții.

Dacă vrei să începi un demers integrat de echilibrare hormonală – alimentație, suplimente, practici somatice și multe altele, te invit să descoperi programul Shiny 40. Ne uităm pe rând la aspectele din viața ta care contează pentru ca tu să îți recapeți energia și libidoul și facem schimbări în ritmul în care tu îl poți susține.

Chiar dacă nu scoatem complet alcoolul pe toată durata programului, vei deveni și mai conștientă de cum îl poți bea astfel încât să-ți fie bine.

Foto: Pexels