Make Life Magic

De ce nu dormim. O perspectivă tămăduitoare.

E curios cum avem la îndemână somnul, să ne încărcăm bateriile, și totuși puțini oameni reușesc să doarmă suficient.

Știm cu toții că somnul e sănătos, că avem nevoie de el ca să ne fie bine, să gândim limpede și să ne simțim în formă. Cu toate astea, ne confruntăm adesea cu insomnia, nu dormim suficient sau nu reușim să dormim legat, o noapte întreagă. Te întrebi de ce?

La prima vedere sunt câteva răspunsuri „evidente".

1. Mintea noastră nu tace. „Rumegă” în continuare:

 - vinovății (nu am terminat ce aveam de făcut, am greșit ceva, am intrat într-un conflict etc)

- frici și temeri (cum plătesc factura X, ce mă fac că am pierdut jobul ăsta, am chiria restantă, dacă ajung cu copiii pe străzi etc) 

- blocaje (cum mama naibii rezolv asta, cum ies din impasul ăsta, de ce mi se întâmplă mie asta etc).

2. Nu vrem sa ne „irosim” viața dormind.

Sunt atât de multe de făcut, încât simțim că orele de somn sunt pierderi pe câmpul de bătălie, nu câștiguri.

3. Ne ocupăm ziua cu ce vor alții de la noi și ne trezim că iar ne-am îndepărtat de sinele nostru.

Iar am fost roboți. Așa ca mai furăm o oră, sperând că ne reconectăm rapid la esența noastră. Dar ce crezi? O furăm tot de la noi.

4. Somnul e numit, deseori, „mica moarte”.

Mulți dintre noi se feresc, mai mult sau mai puțin conștient, de această stare de lipsă de control.

Probabil mai sunt și alte motive pentru care nu dormim. Am ales sa mă opresc însă la acestea, cu un scop.

De fapt, dacă le privim ca pe indicii ale unei singure cauze, devine clar un tipar: controlul.

Credem că totul e în controlul nostru. Atât acțiunile, cât și rezultatele. Iar dacă cele din urmă nu sunt satisfăcătoare, mintea se învârtește în cerc, fără odihnă, de parcă ar rezolva ceva. Așa că nu dormim nici noi.

Ai observat cât de liniștit dormi în vacanță? De ce e așa? Pentru că te lași în voia vieții, care e plină de neprevăzut. Nu mai încerci să controlezi nimic. Doar ești si trăiești mai mult clipa. Ce aduce ea e primit cu acceptare.

Concluzia e că nu dormim de frica vieții, nu a morții. A vieții care e plină de surprize. Unele plăcute, altele nu. 

Nu putem controla decât acțiunile noastre, nu și rezultatele. Odată ce reușim să ne deconectăm de rezultat, liniștea începe să se instaleze in sufletele, mințile și trupurile noastre.

Si asta e premiza pentru un somn bun. Am fost perfect azi, am făcut tot ce am putut mai bine (întotdeauna e așa, dac-am putea mai bine am face, nu?), apreciez tot ce a venit către mine - chiar dacă acum nu înțeleg unele lucruri, se vor clarifica, cu siguranță, la timpul potrivit. Curg cu viața și nu împotriva ei. Sunt pe drumul meu și e din ce in ce mai bine.

Dacă mergem la somn cu aceste gânduri, cel mai probabil vom dormi liniștiți. 

Și, dacă imediat ce ne trezim, ne proiectăm o zi minunată, plină de surprize, de acceptare și iubire, începem sa ne creăm o nouă realitate. Cea în care suntem stăpânii propriilor vieți interioare și îi permitem vieții, ca întreg, să curgă prin noi, în mod liber și firesc. Nu mai încercăm să controlăm exteriorul, ci doar pe noi înșine. E un proces care poate dura ceva vreme, dar face toți banii.

Ai încredere și nu te lupta cu viața. Universul, Dumnezeu, Sursa ne susțin și ne sprijină clipă de clipă. Dorințele noastre sunt atât de puternice, încât se materializează în forme nebănuite. Cu acceptarea asta, suntem liniștiti si relaxați. Și da, dormim bine.

Să fie cu curgere lină viața ta, cititorule! 

Foto: Pexels