Magic News

Povestea hit-ului de Crăciun “Last Christmas”, ajuns No 1 la 36 de ani distanţă de la lansarea sa

Dintr-un clasament al celor mai bune cântece de Crăciun nu poate lipsi, evident, melodia"Last Christmas", a trupei Wham!

Scris, compus și interpretat de George Michael, single-ul a fost lansat pe 30 noiembrie 1984, la timp pentru perioada sărbătorilor. “Last Christmas” fusese înregistrat cu câteva luni mai devreme, în mijlocul verii londoneze.

La acea vreme, George Michael, Andrew Ridgeley și inginerul lor de sunet, Chris Porter, tocmai se întorseseră de la sesiunile de înregistrare din sudul Franței. Cel de-al doilea album al trupei Wham!, "Make It Big", era în pregătire și și-au dat seama că acum puteau înregistra fără un producător sau muzicieni suplimentari. Această independență totală nu putea decât să-i dea idei lui George Michael.


“Cred că atunci George a început să-și dea seama că, dacă ar fi vrut, ar fi putut face totul singur", a declarat Chris Porter pentru The Guardian. Putea să se descurce fără toți ceilalți oameni și fără ideile lor". Adevărat: în studioul Advision, George Michael în pantaloni scurți (era vară, nu uitați!) a fost cel care i-a concediat pe toți, cu excepția lui Chris Porter, a redecorat cabina cu luminițe de Crăciun și a păstrat doar câteva instrumente - pentru experți: o mașină de tobe LinnDrum, un sintetizator Roland Juno-60 și clopoței, pentru a intra în spiritul sărbătorilor.

Videoclipul a fost filmat apoi în Elveţia, alături de vocalistele grupului, Pepsi şi Shirlie, de modelul Kathy Hill, şi de Martin Kemp de la Spandau Ballet, care avea o relatie cu Shirlie, ce urma să îi devină soţie.

George Michael, în vârstă de 21 de ani la acea vreme, părea extrem de sigur pe el atunci când poza pe casetele “Last Christmas”, până la punctul de a dori să cânte el însuși la toate instrumentele. Şi asta pentru că era deosebit de atașat de acest cântec, scris în dormitorul copilăriei sale.

Melodia a avut un succes instantaneu, vânzându-se în peste 3,7 milioane de exemplare, însă s-a confruntat cu o acuzație de plagiat din partea lui Barry Manilow, care consideră că grila de acorduri de pe “Last Christmas” este asemănătoare cu cea a hitului său din 1978, “Can't Smile Without You”. Înainte ca acest caz să devină un subiect important, un muzicolog a intervenit și a demonstrat că mai mult de șaizeci de cântece din secolul al XX-lea folosesc aceeași succesiune de note.

Drept urmare, “Last Christmas”, în ciuda numeroaselor sale cover-uri mai mult sau mai puțin lăudabile (Taylor Swift, Ariana Grande, Good Charlotte...), rămâne acel cântec unic la care revenim la fiecare sfârșit de an.

La lansarea sa inițială, în 1984, "Last Christmas" a petrecut cinci săptămâni consecutive pe locul doi în UK Singles Chart. Wham! decisese să doneze toate profiturile pentru lupta împotriva foametei din Etiopia, care a ucis 1,2 milioane de oameni între 1983 și 1985.

Moartea lui George Michael în decembrie 2017 nu a făcut decât să sporească succesul piesei "Last Christmas" însoţită de videoclipului său de neuitat filmat în zăpadă.

După numeroase apariții în clasament în anii următori, inclusiv alte trei săptămâni pe locul doi, piesa a ajuns în cele din urmă pe primul loc în UK Singles Chart în ziua de Anul Nou 2021, la mai bine de 36 de ani de la lansarea sa inițială. În acest fel, a devenit al cincilea single al duo-ului care a ajuns pe primul loc în UK și a depășit recordul lui Tony Christie pentru cel mai lung timp necesar unui single pentru a ajunge pe primul loc.

Pe 12 decembrie, vei auzi acest colind în interpretatea unuia dintre artiştii care cântă la super concertul caritabil Christmas Show, de la Sala Palatului. Show-ul all-stars de la Sala Palatului, cu participarea Bucharest Jazz Orchestra dirijată de Simona Strungaru, va fi prezentat de Liana Stanciu.

Primul val de artiști care vor cânta pe 12 decembrie, pe scena super-concertului caritabil, a fost deja anunțat de către organizatori: Alina Eremia, Alin Dincă, Erika Isac, Florian Rus, Florin Ristei, Holy Molly, INNA, Miki K-pital, Minelli, Nicole Cherry, Olivia Addams, WRS.

Profiturile realizate cu acest super-concert caritabil vor merge catre Asociatia Blondie si vor contribui la achiziția primului avion ambulanţă din România destinat transportului în afara ţării a copiilor cu afecțiuni grave ce nu pot fi tratați la noi.

Începând cu luna martie 2020, Asociația Blondie transportă cu zboruri medicale toți copiii care au nevoie să ajungă de urgenţă la spitale din afara ţării pentru că boala de care suferă nu poate fi tratată în România. De peste de trei ani, asociația a organizat 172 de zboruri pentru peste 500 de copii.