Make Life Magic

Cât costă să mergi la nutriționist?

Observ că oamenii nu au, de fapt, o idee clară despre câți bani implică să slăbești ghidat de un specialist.

Atunci când vrei să schimbi ceva în viața ta, te gândești, de multe ori, că te-ar ajută dacă ai avea alături de tine un specialist. 

De exemplu, când treci printr-o perioadă dificilă și nu-ți găsești liniștea sufletească, te gândești să apelezi la un psiholog. Când ți se strică mașina, o duci la service. Când vrei să-ți schimbi culoarea la păr, suni la un salon de coafură. Când te doare stomacul, te programezi la doctorul de familie să-ți dea trimitere la analize. În aceeași ordine de idei, când vrei să mănânci altfel, ca să încapi iar în blugii tăi preferați fără să-ti între nasturele ăla în burtă, apelezi la un nutriționist.

Toată lumea știe să mănânce, dar...

Lumea asta a mâncatului este atât de colorată și citim atât de  des despre ea, încât ni se pare familiară. Și totuși, chiar dacă toți oamenii știu să mănânce, nu toți știu și cum să slăbească. Cel puțin, nu astfel încât rezultatele să dureze pe termen lung și să nu afecteze sănătatea.

Și-atunci îți spui: „gata, merg la nutriționist!”  Dar când vrei efectiv să pui mâna pe telefon să suni la cineva, te simți puțin confuz. Ce variante ai? Dacă urmărești în mediul online pe cineva din România, te gândești să-i scrii. Dacă ai colege sau prietene care au apelat la ajutorul cuiva, te gândești să le ceri recomandări. Dacă ai deja un abonament ce include consultații la un medic diabetolog, apelezi la el mai întâi.

Nu am să fac aici referire la pregătirea sau specializarea persoanei care te poate ajuta în acest domeniu.

Câteodată, ceea ce contează cel mai mult pentru reușita ta este să ai alături o persoană dedicată, implicată, pe care să o simți alături la bine și la greu și, mai ales, contează ca strategiile pe care ți le propune să se potrivească cu tine, cu ceea ce poți tu și vrei în momentul ăla. 

Te asigur, nu există o singură formulă câștigătoare, dar există o formulă perfectă pentru tine. Pe aceea trebuie să o cauți!

Cum decurg lucrurile la nutriționist

De obicei, procesul consultatiei în nutriție începe cu o ședința de cunoaștere, cu o anamneză în care nutriționistul și clientul/pacientul se cunosc unul pe celălalt. Se discuta istoricul, starea de sănătate, preferințele alimentare, factorii ce țin de mediu. La această primă consultație, ajută dacă aduceți și analize generale de sânge, nu mai vechi de 6 luni. 

Ajută în sensul că nu mai vorbiți doar vorbe, ci și cifre. Îl ajută pe specialist să se convingă că nu ai probleme de sănătate sau că ai. Și atunci e musai să țină cont de ele când îți spune ce să mănânci. Așadar, analizele sunt un plus și pentru el, dar mai ales pentru tine: cu ocazia asta, mai vezi cum stai cu sănătatea și ai o idee clară de la ce pornești. De obicei, nu este nevoie de cine știe ce analize amănunțite, sunt de-ajuns cele generale, recomandate de mediul de familie, care se realizează pe baza asigurării de sănătate obligatorii și, deci, nu implică o cheltuială extra. 

Costul acestei ședințe inițiale depinde de durata ei, care se poate întinde de la 30 la 60 de minute. Prețurile din piață variază între 150 și 400 de lei.

Ce trebuie să afli din timp

 Un alt subiect care te interesează este dacă vei primi o dietă de urmat sau doar sfaturi generale. Sunt specialiști care nu fac diete. Pentru că vor să îți ofere libertate, să urmezi câteva reguli generale, cel puțin la început. Abia apoi îți spun și ce alimente să consumi și, mai ales, în ce gramaj/porție.

Meniul în sine costă și el în jurul sumei de 300 de lei.

Cum se va face monitorizarea procesului tău este iarăși ceva important. Sunt specialiști care te cheamă săptămânal la cântărire și o discuție scurtă, specialiști care vor să le trimiți jurnalul alimentar al meselor tale pe email sau whatsapp și specialiști care te văd o dată pe lună la cântărire și discuție. 

Depinde de tine cu ce rezonezi mai bine.

Dacă vrei să fii ținut din scurt ca să te ții de treabă sau dacă preferi să fii copil mare și să nu te faultezi singur dacă nu e cineva cu bățul după ușa frigiderului, să-ți dea peste degete când nu ești cuminte. Se poate și-așa, și-așa. Tu te știi cel mai bine.  

 Cântărirea, evaluarea kilogramelor și mai ales a compoziției corporale (grăsime, masă musculară, apă, sistem osos) se face, de obicei, cu cântare profesionale. De cele mai multe ori, costul cântăririi este inclus în ședința inițială de evaluare dar la cerere poate costa în jurul sumei de 100 de lei, cu tot cu interpretarea rezultatelor.

Opțiuni de luat în calcul

De cele mai multe ori, specialiștii în nutriție apelează la pachete lunare de servicii. Evident că dacă abonamentul vostru este pe un număr mai mare de luni, costul lunar al acestuia scade. Cele mai scumpe servicii sunt acelea pe termen scurt, ce necesită timp și materiale de pregătit pentru specialist. 

Tratamentele preferențiale, cele care implică multă resursă de timp, sunt evident cele mai costisitoare. De exemplu, am avut cereri din partea oamenilor de a-i suna atunci când trebuie să-și ia masa, m-au rugat să le dau remindere când să bea apă sau mi-au cerut permisiunea de a mă suna seara, de la restaurant , ca să le spun ce ar putea să-și comande din meniu.

Gândește pe termen lung!

Ia acest proces de schimbare a felului de a mânca pe termen mediu sau lung. Într-o lună, două e foarte greu să poți schimba ceva pentru tot restul vieții. Un termen realist ar fi de cel puțin 6-12 luni. Ai nevoie de monitorizare, de evaluare, de ajutor concret, adaptat la cazul tău, în viață de zi cu zi. 

Niciun specialist, oricât ar costa el, nu are o baghetă magică de vrăjitor. Dar are formula. Iar vrăjile le facem noi, acasă, singuri cu frigiderul și cu emoțiile noastre. 

Dacă te sperie cheltuiala cu nutriționistul, ține cont că te costă și mai mult să te chinui singur ani întregi. De asta sunt absolut sigură. Îți pierzi încrederea în tine, nu te bucuri de viață, nu poți ce haine ai vrea să porți, ți-e groază să ieși la piscină, te superi pe tine și, în final, îți pui la încercare sănătatea. 

Te îndemn să nu faci economie tocmai cu ce nu trebuie: cu binele tău!

În concluzie

Indiferent dacă apelezi pentru ajutor la o clinică specializată pe servicii de nutriție sau la o persoană de sine stătătoare, informează-te din start asupra următoarelor aspecte:

  • - cât costă evaluarea/ședința inițială și dacă ea se desfășoară online sau fizic. Cât durează?
  • - dacă trebuie să aduci analize de sânge sau nu
  • - dacă primești un program alimentar de urmat pe o anumită perioadă. Cât costă?
  • - dacă ți se prescriu suplimente sau înlocuitori de mese. De unde îi iei și cât costă?
  • - cum se face evaluarea intermediară. Vii înapoi la clinică/cabinet? Te cântărești singur acasă? Cât costă ședințele intermediare și cât durează?
  • - ce ofertă de abonamente există?
  • - dacă vrei să revii în program, ai ceva discount față de un client nou?

Alege să lucrezi cu un om empatic, care are timp și disponibilitate pentru tine. Alege oameni care lucrează cu metode ce-ți sunt pe plac și pe suflet. E important tot acest cadru atunci când, la rândul tău, te lupți să schimbi ceva la tine. E normal să fim speriați, e normal să fim reticenți la schimbare. Dar adevărul e că, din tot acest disconfort, vei construi o varianta mai puternică a ta, mai luminoasă, mai liberă, mai fluidă. În definitiv, bătăliile cu noi înșine sunt cele care ne aduc cea mai multă liniște și împlinire în suflet. Cred că merită fiecare efort și bănuț cheltuit.

Foto: Unsplash