Make Life Magic

Lucruri pe care le vei afla de la nutriționist și pe care chiar nu le poți găsi pe Internet

Când vrem să slăbim, începe un proces chinuitor de înfometare și îngrășat la loc. Cum poate un nutriționist să prevină toate aceste chinuri inutile.

Se întâmplă, de multe ori, să aud propoziția următoare: „Ce mă poate învață un nutriționist și nu știu deja?”.

Treaba asta cu mâncarea pare un lucru simplu. Dar nu e. Chiar deloc. Sigur că-n lume există tot soiul de probleme și dureri incomparabil mai mari decât niște kilograme în plus. Dar hai să ne ocupăm acum de ele și să privim puțin în detaliu subiectul ăsta cu mâncarea și nutriționiștii.

Când ajung oamenii la nutriționist

 În general, oamenii se gândesc la nutriționiști atunci când vor să slăbească. Sau când medicul le spune să țină un regim anume, să evite anumite alimente, să prevină unele boli. Pe scurt, ajungi la nutriționist când nu ți-e prea bine cu tine. Majoritatea oamenilor ne privesc ca pe un Bau Bau. Sau ca pe niște oameni foarte, foarte răi, care sigur vor propune un meniu alcătuit exclusiv din frunze, fără nimic din ceea ce pare cu adevărat gustos. Poate și de asta ezită lumea să slăbească după un plan sănătos și personalizat.

Adevărul despre ce face un nutriționist

 În realitate, nutriționiștii nu sunt deloc Bau Bau, ci oameni care te învață să mănânci sănătos și, mai ales, adecvat ție. Ce înseamnă mai exact mâncat sănătos:

  1. divers
  2. echilibrat ca macronutrienti
  3. mărimea porției adecvată kilogramelor la care vrei să ajungi
  4. simplu, cât mai natural și neprocesat

Nutriționiștii nu pot fi înlocuiți cu articole citite pe internet sau cu o carte, două. Calitatea lor de oameni le da posibilitatea să te asculte, să adapteze sfaturile la situația ta concretă. Nicio pagină de internet nu o să facă asta vreodată.

Nutriționistul, spre deosebire de informațiile generale, te ghidează să-ți găsești stilul personal de a mânca pe termen lung, astfel încât să ai și kilogramele pe care ți le dorești, și mâncărurile preferate-n farfurie. 

Sigur că asta poate dura și tocmai de asta e bine să-ți fixezi un orizont de timp de câteva luni, poate ani. Durează un pic până internalizezi tot ce ti se spune, până îți formezi noi obiceiuri. În final, e vorba despre a rescrie reperele pe care le ai despre mâncare, despre a învăța să înlocuiești unele obiceiuri nesănătoase, despre a educa gustul deja format.

Pe de altă parte, un alt motiv pentru care ai nevoie să vorbești cu cineva specializat în subiectul ăsta este că e evident că nu te descurci pe cont propriu. 

E ca atunci când ți se strică mașina și te duci la un mecanic. Sau când te doare o măsea și mergi la dentist. Știu că noi încercăm să ne pricepem la toate, dar e greu să ajungi să cunoști în profunzime toate domeniile. 

Tot de la nutriționist înveți cum să te porți cu tine.

 Când ajungi la un nutriționist bun, înveți să fii blând cu tine, să ai răbdare și să nu uiți că ești om. Că ai dreptul la alegeri mai puțin inspirate, că ai privilegiul să înveți din ele și că data viitoare, dacă greșești mai frumos, e perfect în regulă. 

Nu construiești o casă de la acoperiș în jos

Când te interesează subiectul mâncatului și cumperi și citești cărți din acest domeniu, ai tendința să crezi tot ce citești. Și mai rău decât să crezi e să și aplici ceea ce crezi. Uiți, de fapt, că nu ai fundamentele necesare pentru a decide corect ce e bine și rău pentru tine pe termen lung. 

E ca și cum vrei să construiești o casă pornind de la acoperiș mai întâi, fără să sapi fundația. Fundația e, de fapt, însuși templul corpului tău. Fundația înseamnă să știi cum funcționează corpul tău și ce face fiecare organ în parte. Un nutriționist, când se formează ca specialist, începe în facultate cu anatomia și fiziologia. Am fost întrebată de multe ori ce carte recomand. Am trimis întotdeauna către acest ABC al cunoașterii. 

Un alt lucru pe care ți-l mai poate spune un nutriționist, însă nu și paginile de internet, este că de slăbit și îngrășat te vindeci greu, uneori deloc. Deci este posibil ca în viața ta să tot repeți procesele astea, până te hotărăști cu care rămâi în cele din urmă. 

Îți accepți kilogramele în plus, dar lejeritate în alegerile alimentare sau alegi să ai kilogramele mult visate, dar rămâi restrictiv la alimentație. 

De multe ori, cărțile sau internetul ne dau senzația că toată lumea reușește și numai noi nu. Sau că la alții e ușor și doar la noi e greu. Nu, nu e ușor la nimeni. Sigur, poți alege să nu recunoști asta, dar nu despre ascuns după cireș e vorba în articolul asta. 

Înconjurați-vă de oameni care să vă hrănească mintea și sufletul. Nutriționistul e musai să fie și un pic psiholog. Atât cât să înțeleagă că sunt unele gânduri care nu pleacă decât cu ceva dulce în stomac. Atâta timp cât lucrăm în paralel și la alte moduri de le îmblânzi, nu văd nimic greșit în asta.

Experiența unui om care se ocupă cu slăbitul sau cu mâncatul sănătos ca profesie îți poate recomanda de la bun început un tip de a mânca ce îți poate da mai multe șanse de câștig decât altul. Asta înseamnă mai puțin chin pentru tine, mai puțin bâjbâit pe întuneric după o soluție care să funcționeze. Iar timpul e una dintre marile bogății ale acestei lumi. A găsi ajutor în a nu-l pierde mi se pare tare util.