Make Life Magic

3 idei ca să iei mai ușor decizii

Ți-e greu să iei hotărâri mici sau mari? E posibil să ai nevoie de o pauză decizională.

Când ai foarte multe pe cap la birou și acasă, când telefonul mai mult te irită decât te ajută cu toate bipurile lui sâcâitoare, nivelul de stres crește enorm. 

Dacă simți că ți-e tot mai greu să iei decizii, atenție mare: ar putea fi un semnal de alarmă că ești în prag de burnout. Nu vorbesc despre decizii mari, precum schimbarea locuinței sau a mașinii, astea sunt lucruri cu implicații mari și ai nevoie de timp pentru a cântări bine lucrurile. Mă refer la deciziile mult mai puțin importante. De exemplu, petreci mai mult timp decât e nevoie când alegi bluza pe care o vei îmbrăca: în plus, orice decizie ai lua, rămâi cu senzația că ar fi trebuit să optezi pentru altceva. Din acest punct, senzația de nesiguranță te poate urmări o întreagă zi. 

Ei bine, nu e despre bluză!

E despre ce s-a acumulat în tine: oboseală mentală, senzația că lucrurile scapă de sub control, copleșire. Puterea de a decide lucruri mici sau mari se află în strânsă legătură cu voința. 

„Voința funcționează precum un mușchi, pe care-l folosim în foarte multe situații de viață: de exemplu, atunci când este nevoie să ne controlăm reacțiile sau când avem de luat decizii. Când oamenii simt că le este greu să aleagă, să decidă, evitarea pare mecanismul cel mai simplu de accesat”, explică Roy F. Baumeister, doctor în psihologie și autor al cărții „Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength”.  

Când suntem copleșiți de presiuni din toate direcțiile și ne menținem creierul într-o stare constantă de alertă, corpul nu mai știe unde să aloce energie: intră pe starea de avarie când știe că ar trebui să facă economie de energie. 

De aceea, devine mai greu să luăm decizii: suntem obosiți, stresați și facem, cum se zice, din țânțar armăsar, în loc să ne relaxăm și să observăm atent unde merită sau nu să investim energie. 

Nu te poți hotărî dacă vrei înghețată de vanilie sau de ciocolată? Probabil vei mânca din ambele. Și asta n-ar fi o problemă, dacă n-ar însemna, de fapt, că mănânci pe fond de stres. 

De fapt, ce ai cu adevărat nevoie? Probabil, să te odihnești. Dacă ai reuși să adormi cu o oră mai repede, îți garantez că a doua zi vei decide mai ușor dacă vrei înghețată de vanilie, de ciocolată sau deloc. 

3 idei care te pot ajuta să reglezi volumul de decizii care te obosesc:

1. Stabilește de cu seara ce vei mânca la micul dejun și ce haine vei purta a doua zi.

Este una dintre cele mai bune idei pe care le-am adoptat în viața mea, încă de acum mulți ani. Prin natura meseriei, trebuia să ajung foarte devreme la birou. Ca să evit diminețile haotice, am început să pregătesc de seara ținuta și micul dejun (inclusiv prânzul, în zilele mai lungi de muncă). Am câștigat nu doar o jumătate de oră în plus, ci și mult calm de care chiar aveam nevoie. 

Când nu trebuie să iei mici decizii la prima oră a zilei, îți permiți să te concentrezi pe deciziile importante: pare că avem capacitatea să luăm cel mai ușor decizii undeva la mijlocul zilei, înainte să obosim. 

2. Nu te teme să delegi: controlul are un preț mare

Cei mai mulți oameni evită să delege sarcini, pentru că au nevoie să simtă mereu că dețin control. Dar oboseala decizională este prețul plătit pentru acest tipar comportamental. Unele lucruri chiar pot fi delegate, iar secretul este să accepți că nu există o singură variantă corectă de îndeplinit o sarcină. Dacă ești mamă și ai un copil mic, cu siguranță știi acel ghimpe în inimă când lași copilul cu altcineva: oare va respecta întocmai indicațiile? 

Odată ce înveți să ai încredere și să triezi atent care sunt condițiile de la care nu poți face rabat și unde poți negocia cu propriile așteptări, vei câștiga mai mult timp, mai multă libertate și vei lua decizii mai ușor, fără să simți acea presiune constantă pe umeri. Același principiu se aplică și la muncă. Deleagă, cere ajutor sau sprijin, consultă-te cu colegii. 

3. Când ți-e greu să decizi dacă vrei omletă sau ochiuri, ia o pauză!

Ține cont: toate aceste mici derapaje, indecizia, senzația că orice picătură îți umple paharul sunt semne ale unei suferințe mai mari. Nu ochiurile sau omleta sunt problema reală, ci ceea ce te-a adus în pragul acesta. Simți că ai putea ceda oricând. Am fost cu toții acolo, cred. Și atunci e nevoie să iei o pauză. Ea te va ajuta să te aliniezi cu nevoile tale. Uită-te cinci minute pe fereastră, fă o plimbare scurtă, câteva exerciții de stretching, uită-te la clipuri amuzante cu animale. Orice îți poate încărca un pic bateriile este binevenit. 

Foto: Unsplash