7 documentare de artă care te transpun în geniul artistic

Ce ar fi lumea fără artă? Un portret anost, o rutină în vid, o viață fără culoare și înțelegere profundă. De-a lungul istoriei o serie de artiști vizionari și-au lăsat puternic amprenta și au împărtășit ideea lor despre lume prin intermediul talentului lor incontestabil.

Share

Fie că vorbim de pictură, fotografie, muzică sau artă performativă, sezonul rece este un moment oportun pentru a ne lăsa inspirați de lucrările și viețile unor persoane influente care au îndrăznit să exprime ce simt fără bariere. Un documentar de artă este modul perfect prin care să cunoști munca cuiva care și-a petrecut viața cercetând idei și concepte personale, te lasă să intri în studiourile și casele lor, cunoscându-le prietenii și spațiul de lucru. Astăzi descoperim geniul din spatele unor mari artiști și ne imaginăm că pășim într-o galerie de artă cu o serie de documentare de artă pe care merită să le ai în arhiva ta culturală:

7. Kusama - Infinity

Unul dintre cei mai recunoscuți, influenți și de succes artiști din lume – cât și cea mai vândută artistă în viață din lume – Yayoi Kusama nu a avut un drum ușor către faimă. Artista japoneză cunoscută pentru extraordinarele sale camere cu oglindă Infinity, instalațiile acoperite cu buline și modelele ei obsesive și repetitive, Kusama a împărtășit atenția presei cu Andy Warhol în anii '60 în America și a lucrat printr-o perioadă de sexism și rasism extrem în lumea artei.Acest film documentar aruncă o privire asupra vieții lungi a artistei, de la educația ei dură și conservatoare japoneză până la mutarea ei în SUA după al Doilea Război Mondial, succesul în carieră și luptele cu sănătatea mintală, până la timpul petrecut într-o instituție de psihiatrie din Tokyo.

6. The Andy Warhol Diaries

Șase ore nu par suficiente pentru a acoperi viața și impactul celui mai influent artist al secolului XX, dar regizorul Andrew Rossi face fiecare minut să conteze. Și asta acoperă doar ultimul deceniu de viață al lui Andy Warhol. Timp de 11 ani, din 1976 până la moartea artistului în 1987, pop icon-ul i-a dictat prin telefon evenimentele zilei sale scriitorului Pat Hackett, care le-a editat și publicat ulterior postum în 1989. Acest document adaptează structura acelei cărți, folosindu-l pe actorul Bill Irwin pentru a nara pasaje importante cu vocea lui Warhol. Cele mai importante perspective vin în general de la cei intervievați care se aflau în cercul lui Warhol. The Andy Warhol Diaries este acum difuzat pe Netflix.

5. All the Beauty and the Bloodshed

Realizatoarea de film Laura Poitras a livrat unul dintre cele mai vitale documentare de artă ale epocii noastre în 2022, cu All the Beauty and the Bloodshed, concentrat pe fotograful și profesionistul Nan Goldin. Geniul filmului care a câștigat Leul de Aur la Veneția și a fost nominalizat la Oscar constă în felul în care totul se petrece în viața și arta lui Goldin. Creând un portret triplu al vieții profesionale, personale și politice a lui Goldin, Poitras țese cu măiestrie povestea unei femei care a fost în iad și înapoi, dar continuă să se arunce în foc atunci când este nevoie. Portretele pline de viață ale lui Goldin ale scenei din centrul orașului New York din anii '80 lasă loc activismului ei actual și povestea este acum difuzată pe Max.

Continuarea AICI 

Share