Magic News

Cum a fost la Festivalul Mamaia, ediția 60, #ziua2: multă nostalgie, energie inegalabilă și un public la superlativ

Sâmbătă, 26 august, Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia a continuat să umple Piațeta Perla cu acordurile șlagărelor care au animat petrecerile de altă dată

La fel ca în prima seară, Festivalul Mamaia și-a început magia la ora 19.00, în Piațeta Perla și în transmisie live televizată sau de pe conturile oficiale Facebook și YouTube . Dacă în prima seară am avut amintiri magice și emoție pură, seara de ieri a stat sub semnul nostalgiei profunde și a unei energii vibrante, molipsitoare, care a determinat publicul să fie mult mai vocal și mai dinamic.  


Festivalul care a adus muzica ușoară românească în epoca modernă a rețelelor sociale

Deși un alt rând de artiști a urcat pe scenă pentru a încălzi inimile spectatorilor în a doua seară, au existat și câteva elemente care au rămas constante. Nostalgia pentru șlagărele care au animat petrecerile de altă dată, omagiile video pentru artiștii care nu se mai află printre noi și coordonatele spațio-temporale ale evenimentului, duetul-gazdă format din Liana Stanciu și Aurelian Temișan, care a animat publicul și de această dată, iar Orchestra Festivalului coordonată de dirijorul Daniel Jinga a continuat să facă minuni pe scenă.

Seara a debutat cu două interpretări-omagiu emoționante, care s-au distins prin expresivitate vocală, respectiv, eleganță și acuratețe. Astfel, Jazzy Jo (Ioana Sihota) și-a concentrat cei 25 de ani de carieră în piesa „Spune-mi” (m. Cornel Fugaru / v. Mirela Fugaru), în semn de recunoștință față de Monica Anghel, care i-a fost totodată inspirație și profesor. În ceea ce o privește pe Anca Țurcașiu, artista a strălucit la propriu în timp ce a cântat „Un albastru infinit” (m. Marcel Dragomir / v. Ovidiu Dumitru). Piesa a fost aleasă atât ca semn de respect față de compozitorul acesteia, cât și din admirația artistei față de interpreta Angela Similea. 

Unul dintre momentele emblematice ale serii a fost susținut de Corina Chiriac, un simbol al Festivalului Mamaia și al muzicii ușoare românești. Timpul a fost oprit de artista veșnic tânără nu doar pentru că una dintre piesele interpretate a fost chiar „Opriți timpul” (m. Mario Panas / v. Mihai Dumbravă), ci pentru că emoția simplă din spatele cântecelor sale și carisma interpretei au determinat publicul să cânte pe versurile unor piese precum „Inimă nu fi de piatră” (m. Edmond Deda / v. Harry Negrin), „Îți mulțumesc” (m. Vasile Veselovski/v. Mihai Maximilian), „Strada speranței” (m. Vasile Veselovski/v. Mihai Maximilian), indiferent de vârstă sau generație. Pentru doamna muzicii românești, seara a fost cu atât mai emoționantă cu cât aceasta a sărbătorit alături de miile de spectatori aniversarea a 40 de ani de „Strada speranței”, care a debutat în august 1983, tot pe scena Festivalului Mamaia. 

Liana Stanciu și Aurelian Temișan s-au alăturat îndrăgitei artiste pentru a cânta „Ce mică-i vacanța mare” (m. Ion Cristinoiu/ v. Eugen Rotaru). La final, publicul care deja se afla în picioare și-a manifestat admirația pentru Corina Chiriac cu un ropot de aplauze energice. 

Considerat unul dintre cei mai aplaudați artiști din istorie, timp de 16 minute și 19 secunde, Dan Spătaru a fost readus în memoria colectivă de către Dani Ionescu, solistul trupei Dl. Goe, care a interpretat cu eleganță și șarm două piese din repertoriului marelui artist român. Acesta a interpretat „Mi-ai furat inima” (m. Temistocle Popa /v. Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu) și „Drumurile noastre” (m. Temistocle Popa /v. Dan Spătaru), piesă care a ridicat spectatorii în picioare și i-a invitat la cântat. Aplauzele au fost la scenă deschisă.

Momentul lui Bodo (Bogdan Mihai Marin), solistul trupei Proconsul, în care a interpretat varianta reorchestrată simfonic a piesei „Cerul” (m. Robert Anghelescu / v. Robert Anghelescu, Bogdan Mihai Marin, Dragoș Constantin Dincă) se poate rezuma simplu prin „minimalism” și „emoție pură”. Pe aceeași direcție, Anca Florescu a invocat cu delicatețe imaginea Aurei Urziceanu prin „Vreau să vii în viața mea” (m. Aura Urziceanu / v. Eugen Rotaru) și „Dor de viață” (m. Aura Urziceanu / v. Dan V. Dumitriu).

Gabriel Cotabiță a încheiat seria momentelor artistice unice, demonstrând că oricâte ediții ar mai trece, publicul îi va rămâne mereu la fel de loial. Artistul a avut pregătite o serie de patru piese din repertoriul propriu, trei dintre acestea obținând premii importante în cadrul edițiilor trecute ale Festivalului Mamaia. Astfel, acordurile și versurile din „Ave Maria” (m. Cornel Fugaru/ v. Dan Dumitriu ), „Domnișoară nu pleca” (m: Ionel Tudor / v: Andreea Andrei), „Raiul e pe Pământ” (m: Ion Cristinoiu / v: Mihai Dumbrava) și „Și Noapte Albastră” (m: Ionel Tudor/ v: Andreea Andrei) au răsunat pe scena ediției aniversare spre deliciul publicului. De altfel, Gabriel Cotabiță a primit trofeul pentru recunoașterea meritelor deosebite realizate în cadrul Festivalului Mamaia, alături de compozitorul Ionel Tudor.

Seara a fost încheiată de trei recitaluri. Primul astfel moment, guvernat de nostalgie, a fost susținut de Aurelian Temișan, care a lăsat puțin rolul de gazdă pentru a deveni protagonistul unei intervenții muzicale. Acesta a amintit publicului de „monșrtii sacri ai compoziției” printr-un potpuriu de piese care au aparținut lui Ion Cristinoiu, George Grigoriu, Anton Șuteu, Cornel Fugaru, Florin Bogardo. Recitalul a fost încheiat cu piesa „Oameni” (m. Marius Țeicu/ v. Ovidiu Dumitru), interpretată acum 60 de ani de Aurelian Andreescu pe scena primei ediții a festivalului când debuta, și „Cine oare” (m. Viorel Gavrilă / v. Daniel Iordăchioae), cea care i-a adus artistului Premiul III în 1996.


Balade și lanterne în actul II al serii de sâmbătă

Actul II al serii a început cu trupa de pop-rock Proconsul, moment care s-a aflat sub semnul baladelor și al romantismului, la care publicul a cântat, s-a mișcat și a activat lanternele telefoanelor pentru a face atmosferă.

Cargo a încheiat seara cu energia vibrantă a unui rock puternic, care i-a ținut „în priză” chiar și pe spectatorii care se aflau în afara perimetrului îngrădit. Nu au lipsit nici implicarea fanilor, nici versurile cântate de generații întregi care au crescut cu muzica greilor rockului românesc. 


Ultima zi de festival va avea loc astăzi, 27 august

Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia își va închide porțile după seara de duminică,  27 august. Vom avea parte și azi de personalități precum Horia Moculescu, Sergiu Cioiu, Loredana, Silvia Dumitrescu, Cristina Vasiu, Călin Goia (Voltaj) și mulți alții pentru ultimul show al ediției aniversare cu numărul 60. Ca și până acum, seara va fi întregită de mai multe surprize speciale. 

Întregul moment va fi transmis live, începând cu ora 19.00 de  televiziuni naționale, precum Kiss TV, Magic TV, Rock TV ȘI TVR2, care aduc Festivalul Mamaia în casele iubitorilor muzicii care nu au putut fi prezenți fizic la Mamaia. 


Foto: Dragoș Florian