Make Life Magic

„Sunt liber!”, manifestul adolecenților, scris chiar de ei

De ce anume au nevoie adolescenții noștri? Este o întrebare pe care și-o pun mulți părinți, dar destul de puțini reușesc să găsească un răspuns și să aplice o formă de comunicare care să dea rezultate.

Poți fi foarte ușor păcălit să crezi că tinerii de astăzi sunt la fel de superficiali precum clipurile de 30 secunde pe care le urmăresc pe rețelele de socializare. Sau că nu le pasă de nimeni și nimic și că au ca unic scos sfidarea oricărei forme de autoritate.

Dar după ce dai de-o parte învelișul acesta gros, menit să ascundă, de fapt, frica, îngrijorarea și rușinea, s-ar putea să rămâi surprins.

S-ar putea să afli că sub masca siguranței și a cuvintelor zeflemitoare stau gânduri greu de  rostit:

„Eu nu sunt suficient!"

„Dacă m-ar cunoaște în mod autentic, nu m-ar mai dori nimeni prin preajmă..."

„Eu n-am nicio șansă..."

„Ceilalți sunt mai..."

Despre aceste gânduri este melodia scrisă de elevii Liceului Româno-Finladez din București în tabăra de vară Bold&Free, organizată în iulie 2022, în care au fost invitați să descopere curajul din spatele exprimării libere, autenticitatea emoțiilor și prieteniile de dincolo de aparențe. 

Acesta este strigătul adolescenților, care în ciuda standardelor societății, își găsesc libertatea în acceptare, adevăr și iubire. 


“A fi adolescent înseamnă de multe ori a nu înțelege cine ești. Perioada adolescenței este perioada în care întrebările despre noi, despre lume și despre viață acaparează întregul nostru univers. De multe ori, presiunea acestui univers ne face să vrem să ieșim din reguli, monotonie și perfecțiune și să arătam lumii că de fapt, noi suntem imperfecti. Din păcate însă, mulți dintre noi găsim refugiu in vicii, inconștienți fiind, că, ironic vorbind, ele sunt cele care ne țin departe de potențialul nostru. Piesa noastră vrea sa transmită ca libertatea este găsită în susținere și iubire și că într-o lume ce promovează de prea multe ori perfecțiunea, putem să strigăm că suntem liberi să greșim, să stăm față în față cu eșecul, și, în cele din urmă, suntem liberi sa fim imperfecți” este opinia Alissei Filote, membru al trupei LRF și una din contributoarele manifestului pentru vocea adolescenților. 

“Acesta este mesajul nostru pentru generația actuală: ai curajul să fii liber! Liber de opinii și credințe limitative, de gândul că nu ești suficient de bun. Caută atent și vei găsi și alți oameni ca tine. Însoțește-te cu ei! Mult mai mulți trebuie să audă acest mesaj!” a declarat Alina Dumitrache, Director al Liceului Româno-Finlandez. 

Foto: Pexels