Make Life Magic

Garderoba capsulă: mic ghid de utilizare

În ultimul timp, conceptul de garderobă capsulă a devenit din ce în ce mai popular pe social media.

Dar ce este, de fapt, o garderobă capsulă? Cum se construiește și, mai ales, cum se utilizează?

Multe dintre noi ne aflăm în situația asta: avem dulapul plin de haine, însă când vrem să alegem ceva de îmbrăcat, pare că nu avem nici o ținută completă. Poate că avem prea multe topuri și nu destui pantaloni, ori prea multe rochii care nu se potrivesc cu cardiganele ori blazerele pe care le deținem; cert este că întâmpinăm o dificultate atunci când vrem să combinăm piesele vestimentare între ele.

Să ai o garderobă capsulă înseamnă, de fapt, să ai la îndemână în dressing o selecție de 20-30 de piese care să aparțină aceluiași stil, în culori neutre sau complementare, într-o proporție echilibrată de părți de sus vs. părți de jos, cu accesorii timeless și clasice, rezultatul final fiind, cel mai important, că toate să se potrivească între ele astfel încât, oricum le-ai combina, să ai o multitudine de variante de ținute gata de purtat. 

O garderobă capsulă te ajută să poți construi multe ținute cu aceleași piese de îmbrăcăminte, interschimbabile. Ideea generală este că aceste piese sunt basic, într-un stil clasic și minimalist, în culori neutre, pentru că este extrem de ușor că acestea să se combine între ele - cu toate astea, dacă tu ai un stil al tău, unic, îți poți construi garderoba capsulă în stilul tău personal.

Ce ar trebui să conțină garderoba capsulă? 

Așa cum menționam și mai sus, o garderobă capsulă conține 20-30 de piese din categorii distribuite echilibrat: 

  1. rochii
  2. topuri
  3. cămăși
  4. pantaloni
  5. fuste 
  6. accesorii (bijuterii, genți, încălțări). 

Totuși, nu uita să adaptezi conceptul după stilul și preferințele tale personale. Spre exemplu, dacă ești o persoană care nu poartă fuste ci preferă pantalonii, nu are rost să îți cumperi fuste doar de dragul garderobei capsulă. 

Cum construiești o garderobă capsulă

Poți începe să îți construiești o garderobă capsulă făcând, în primul rând, o analiză în dressing-ul tău actual. Poți apela, bineînțeles, la un stilist personal care să te ajute, lucru care te va scuti de mult efort și timp consumat, însă o poți face și singură, mai ales dacă îți place să îți dedici timp hainelor. Ia fiecare piesă din dressing și gândește-te dacă îi găsești locul în garderoba capsulă: dacă o porți des, dacă te avantajează pe tipologia ta de corp și dacă se poate combina cu multe alte piese. Apoi, începe să plănuiești outfit-uri cu fiecare pereche de pantaloni, fustă, bluză etc și vezi în câte o poți integra. 

Fă-ți o listă și cu piesele care îți lipsesc și fii foarte specifică (exemplu: „îmi lipsește o maletă neagră, pe care o voi combina cu 2 perechi de pantaloni, 3 fuste și 2 sacouri") pentru ca atunci când vei ajunge în magazine (sau online) să știi exact ce cauți. Renunță la hainele pe care nu le mai porți și care nu se integrează în noua ta garderobă capsulă, că să ai loc pentru ceea ce vei achiziționa. În ceea ce privește culorile, mergi pe nuanțe neutre (alb, beige, maro, bleumarin, negru) însă nu te limita doar la atât, adaugă și câteva accente din culorile tale preferate. 

În ce piese merită să investești? 

Garderoba capsulă este sustenabilă și gândită să te ajute cu outfit-uri ușor de combinat și de purtat pe parcursul mai multor sezoane. De aceea, te sfătuiesc să alegi fibre naturale sau mixuri de țesături cu proporție mare de fibre naturale, care sunt de o mai bună calitate și vor rezista mai mult în timp. 

Într-o garderobă capsulă primează calitatea, nu cantitatea, așa că trebuie să știi de la început că piesele pe care le vei alege vor avea prețuri puțin mai mari. 

Te sfătuiesc să eviți piesele care sunt foarte specifice unei tendințe de moment, pentru că le vei purta scurt timp, chiar dacă vei plăti, poate, un preț mai mic pentru ele. 

În ceea ce privește încălțămintea, te sfătuiesc să alegi piele naturală și, la fel, design clasic, care nu se va demoda după un sezon.

De ce să îți construiești o garderobă capsulă? 

Pe termen lung, conceptul unei garderobe capsulă îți va salva o grămadă de timp petrecut în față dulapului încercând să te hotărăști cum să combini cât mai potrivit piesele pe care le ai la dispoziție. Te va ajuta să economisești și bani, de asemenea, fiindcă nu vei mai merge atât de des la shopping și nu vei mai renunța să mai porți piesele după ce nu mai sunt în tendințe. De asemenea, hainele și încălțările de calitate lei vei purta ani de zile și nu vei mai fi nevoită să investești în altceva la fiecare început de sezon. 

Inspirație și ajutor 

Dacă te-ai hotărât să faci acest pas și să începi să îți construiești o garderobă capsulă, să știi că nu ești singură! Poți găsi inspirație și exemple online, pe Pinterest sau Instagram, precum și la mulți creatori de conținut, însă poți avea parte și de ajutor specializat, apelând, așa cum am menționat și mai sus, la un stilist personal, care va face toată treaba în locul tău.