Make Life Magic

Plăcerea de a ne răzgândi: tu ți-o oferi?

Un privilegiu cu conotații negative este, de fapt, un drept fundamental.

Am început scrierea acestui text dintr-o „răzgândeală”. Tema inițială și articolul promis erau total diferite. Pe ultima sută de metri, am decis că nu pot da ce e mai bun din mine și am propus exact acest subiect, despre beneficiile răzgânditului.

Ce reacție v-am provocat?

Aproape că văd cum aveți câțiva mușchi încordați, un nod în gât sau poate o ușoară nervozitate când asociați acțiunea (răzgânditul) cu beneficiile. Firește, încă de când ne naștem călătoresc cu noi mesaje care, uneori, devin faruri călăuzitoare la nivelul familiei sau al grupului din care facem parte. Unul dintre mesajele pe care le aud des, formulate de către clienții mei, este acesta:

Cine se răzgândește este neserios/neserioasă. Ba chiar s-a găsit și un substantiv (se pronunță silabisit, cu dinții la vedere și apăsat): răzgândac. Sună bine? Nu prea, așa că înțeleg încordarea. 

Din păcate, multe dintre mesajele cu care creștem devin credințe limitative. Iar primul pas este să ne uităm la aceste mesaje călătoare și să ne punem câteva întrebări: 

Unde am auzit prima dată afirmația?

Ce relație aveam cu persoana/persoanele care o repeta/u?

Cum m-a influențat mesajul de-a lungul vieții?

Care au fost beneficiile? Dar deserviciile?

Dacă aș fi renunțat,  ce aveam de câștigat? Dar de pierdut?

Cum mă simțeam când nu respectam mesajul?

Care erau consecințele și cum reacționa corpul meu fizic? 

Cum vă ajută aceste întrebări?

Practic, cu ajutorul întrebărilor construiți o poveste a unei bucăți din viața voastră, astfel încât să descoperiți  învățăturile primite. Ulterior, cu filtrul rațiunii decizi dacă mai vrei să păstrezi sau nu mesajul, sau poate că decizi să rămâi doar cu câteva elemente dintre cele transmise peste ani. Important este să conștientizezi dacă mesajul a devenit un sabotor sau, din contră, un aliat. 

Revenind la afirmația „cine se răzgândește este neserios/neserioasă”, îți propun să îl citești cu voce tare și să observi mesajele pe care ți le transmite corpul. Ești în confort? Sau din contră? Iar acum, odată identificate senzațiile, emoțiile, caută un moment specific din viața ta în care ai fi avut nevoie să te răzgândești, dar te-ai simțit captiv/ă unei promisiuni, unui angajament.

Și gândește-te care au fost costurile emoționale pe care le-ai plătit rămânând în „primul gând”. Pentru că a te „răzgândi” înseamnă să revii asupra gândului, să reevaluezi, să gândești mai bine.  Reevaluarea oricărei situații presupune o mai bună cunoaștere, de cele mai multe ori o mai bună asumare și mai multă responsabilitate față de consecințele actelor noastre. Totodată, răzgânditul poate veni cu o mai bună conectare la nevoile fizice și emoționale, ceea ce pe termen lung înseamnă o sănătate emoțională robustă. 

Schimbarea sau rescrierea unei bucăți de viață vin, deseori, cu rezistențe și cu suferință pentru că a alege ce ni se potrivește și ce nu ni se mai potrivește presupune un efort emoțional considerabil. Iar acum, dacă și tu ai decis că toată viața ai fost încurcat/ă de neputința de a te răzgândi și că ai plătit costuri emoționale serioase, deconectându-te de la nevoile tale și corpul tău, atunci e momentul să schimbi cadrul situațiilor de viață care te aduc în punctul în care să iei o decizie de acest gen. Îți propun câteva idei care să te „împrietenească” cu această nouă abordare și care să te ajute să te (mai și) răzgândești, fără a te simți vinovat/ă:

1. Ajustează apetitul pentru certitudini și opinii tranșante.

2. Ia în calcul că ceea ce este adecvat și valoros acum nu este musai să rămână la fel în alte contexte.

3. Manifestă flexibilitate în evaluarea contextelor de viață și antrenează rolul de observator. 

4. Inventariază onest costurile emoționale pe care le plătești dacă nu îți permiți schimbarea deciziei.

5. Antrenează-te pornind de la schimbări cu impact minor pentru a putea pregăti creierul pentru acceptarea celor majore. 

6. Găsește cea mai potrivită cale de a verbaliza schimbarea față de ceilalți implicați, pornind de la comunicarea nevoii tale și a ceea ce simți. S-ar putea să fii uimit/ă de modul în care totul va curge ulterior atât pentru tine, cât și pentru ceilalți. 

Vezi? Cât de benefic este că m-am răzgândit  și am schimbat tema? 

Foto: Pexels