Make Life Magic

Terapia Imago. Știința relațiilor: cartea care te învață despre tine

O nouă carte completează colecția editurii Pagina de Psihologie cu un titlu care atrage atenția specialiștilor și nu numai.

Când am răsfoit întâia oară Terapia Imago. Știința relațiilor, de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, nu am fost foarte sigură dacă voi reuși să o citesc până la capăt, cu folos. Am avut sentimentul că este o carte dedicată strict psihoterapeuților, în special celor care se ocupă de terapia de cuplu. 

Treptat, însă, cartea m-a prins și mi-am dat seama că este un instrument incredibil de valoros pentru fiecare persoană dispusă să descopere mai mult despre sine și cei din jur. 

Va avea loc pe lista ta de lecturi dacă îți spun ceva următoarele cuvinte:

Iubit/ă. Frustrat/ă. Îngrijit/ă. Protejat/ă. Recunoscător/ recunoscătoare. Abandonat/ă. Invizibil/ă. Frumos/frumoasă. Trist/ă.

Pentru că realitatea este, pe cât de complexă, pe atât de simplă: noi, oamenii, avem în comun o sumedenie de sentimente și de reacții la acestea. Cartea te va ajuta să construiești o relație de cuplu mai puternică, în care cei doi parteneri colaborează, se sprijină reciproc și se vindecă prin ascultare, validare, înțelegere reciprocă și transformă conceptul teoretic de iubire într-un concept pe care îl pot vedea, simți și auzi.

Poate că este o carte pentru profesioniști, însă va îmbunătăți viața și va capta atenția fiecărei persoane dispuse să lucreze cu sine și cu partenerul său de viață. 

„Terapia Imago. Știința relațiilor” este, dacă vreți, un ghid pentru ca dialogul în cuplu să devină constructiv și plăcut: „Cea mai surprinzătoare descoperire a noastră în munca cu cuplurile a fost că vorbitul este cel mai periculos lucru pe care-l fac, iar ascultatul este cel mai lipsit de frecvență”, scriu autorii. Cu alte cuvinte, volumul ne învață să dialogăm (în sensul real al cuvântului, nu ca o înlănțuire de monoloage) și să ne conectăm, luând în calcul atât nevoile de acum, cât și cele care-și au rădăcina în copilărie. 

Ne oferă, de asemenea, o hartă a mecanismelor prin care simțim, funcționăm și relaționăm în cuplu. Odată desfășurată în fața ochilor, vedem cu mult mai multă claritate care sunt drumurile pe care umblăm, care sunt traseele care ne duc spre destinații pe care nu le dorim și ne prindem ce itinerarii noi am putea încerca pentru un rezultat diferit. 

Cartea pune într-o lumină nouă lucruri pe care ne-am obișnuit să le etichetăm cinic. De exemplu, frustrarea. Când spui despre partenerul tău că este frustrat, afirmația are o încărcătură negativă, sună ca o critică. Însă cum ar fi să vezi frustrarea sa ca pe „o dorință ascunsă”? Poate chiar o dorință pe care o poartă în minte și în suflet încă din copilăria fragedă (poate nevoia de afecțiune, de confirmare sau protecție, de apartenență, acceptare sau independență). Cartea ne învață să transformăm „tensiunea în colaborare, conflictul în conectare și anxietatea în plenitudine”. Astfel, dăm șansa unor provocări din trecut să se transforme într-un viitor sigur. 

„Dacă ai nevoie să înțelegi ce implică o relație de cuplu, dacă ai nevoie să-ți vindeci relația de cuplu sau dacă ești în căutarea celei mai ample științe despre intimitatea în cuplu – această carte este pentru tine! Am citit zeci de cărți despre știința relațiilor, iar aceasta le depășește pe toate, fără nicio îndoială! Sincer, aceasta este biblia terapiei de cuplu în secolul XXI.“, spune Gáspár György, psiholog, autorul cărții Suflete de sticlă.