Cât ar trebui să te asiguri că doarme copilul tău

Descoperă ce se întâmplă dacă un copil nu doarme suficient și de ce este o „bătălie” pe care merită să o ducem.

Una dintre preocupările principale ale părinților vizează somnul copiilor. Și este o preocupare cât se poate de justificată, deoarece somnul joacă un rol esențial în regenerarea aparatului neurologic al vigilenței și atenției.

Un somn odihnitor aduce cu sine o mulțime de beneficii. De exemplu, un copil odihnit învață mai bine și mai ușor, reușește să memoreze cu mai multă ușurință informații noi și, nu în ultimul rând, poate gestiona cu mai mult calm situațiile provocatoare din viața de zi cu zi. 

De ce este atât de util somnul

Ca să fac o scurtă trecere în revistă a principalelor motive pentru care somnul este deosebit de important și la vârstele mici, ar trebui să ținem cont că orele corecte de somn aduc vin la pachet cu: 

- recalibrarea circuitelor cerebrale emoționale;

- creșterea capacității de concentrare (copiii pot să își mențină mai mult atenția pe un subiect sau o activitate);

- un proces îmbunătățit de luare a deciziilor;

- mai mult calm și mai mult echilibru.

De asemenea, somnul ajută corpul să crească, sprijină organismul să lupte împotriva bolilor și previne obezitatea (somnul insuficient crește apetitul).

Magic People: Mihaela Bilic

Make Life Magic, 00:54:27

Mihai Constantin Marinescu, medic endocrinolog. Despre menopauză, tratament hormonal și mirajul medicamentelor de slăbit.

Make Life Magic, 00:45:37

Diana Enso, psiholog. Despre presiunea perfomanței la adulți și copii.

Make Life Magic, 00:30:23

Bruno Demaille, mediator și negociator. Despre comunicarea cu adolescenții.

Make Life Magic, 00:33:36

Ce se întâmplă când copiii nu dorm destul

Privarea de somn sau perturbarea somnului contribuie la accentuarea anxietății și poate duce, de multe ori, la depresie și la un stil de viață în care starea de neliniște, de agitație câștigă lupta cu starea de bine.

Într-o lume în care copiii sunt hiper stimulați și au un program foarte încărcat (merg la școală, participă la activități sportive, artistice, fac meditații, sunt implicați în viața socială), somnul reprezintă pauza care îi ajută să-și pună în ordine gândurile și trăirile de peste zi. Putem contribui la calitatea somnului copiilor prin crearea unei rutine înainte de culcare, încă de mici. 

Cum arată rutina de somn

Rutina aceasta ar trebui să cuprindă activități liniștite și relaxante și să înceapă cu un program fix de somn. De asemenea, când ora de culcare se apropie, evităm factorii care supra stimulează copiii. Mă refer, aici, atât la alimente sau băuturi (ciocolată, băuturi energizante), cât și la acele activități care îi agită (televizorul, cu lumina lui albastră sau jocurile video).

Privarea de somn duce, în timp, la oboseală cronică, iar oboseala cronică produce dezechilibre la nivelul creierului, care pot afecta semnificativ calitatea vieții. 

Cât trebuie să doarmă copiii

Trebuie precizat că ritmul circadian este diferit la un copil de 9-10 ani, față de un adolescent de 15-16 ani. Așadar, dacă pentru un copil de 9 ani ora de culcare ar trebui să fie stabilită în jurul orei 21, la un adolescent de 16 ani vom observa că starea lui de vigilență este încă activă la acea oră și că, până creierul lui va percepe instrucțiunile de somn, vor mai trece câteva ore (1-3 ore).

Sunt convinsă că părinții de adolescenți observă această stare de fapt, căci foarte multe conflicte se iscă tocmai din acest motiv. Adolescentul se culcă la ore târzii, iar dimineață nu se poate trezi și nu poate funcționa adecvat.

Vestea bună este că nu va fi așa tot timpul.

Pe măsură ce adolescentul devine adult, ritmul circadian va descrește și adolescentul va reveni la un program de somn apropiat de cel din copilărie. În ceea ce privește durata somnului la copii în funcție de vârsta acestora, American Academy of Sleep Medicine are următoarele recomandări:

- un bebeluș ar trebui să doarmă între 12-16 ore;

- un copil de 1-2 ani ar trebui să aibă 11-14 ore de somn;

- un copil de 3-5 ani: 10-13 ore de somn;

- un copil de 6-12 ani: 9-12 ore de somn;

- un adolescent de 13-18 ani: 8-10 ore de somn.

Ora de culcare ar trebui aleasă în așa fel încât cel mic să beneficieze de numărul de ore de somn adecvat vârstei lui. Somnul este cea mai la îndemână metodă care ajută la restabilirea echilibrului și a sănătății creierului și corpului, de aceea este esențial să ne asigurăm că le oferim copiilor noștri principala sursă de regenerare. Putem începe cu propriul exemplu, somnul este important și la vârsta adultă!

Foto: Rawpixel