Make Life Magic

10 experiențe pe care merită să le trăiești în această viață

Dacă nu ai avut timp să-ți alcătuiești până acum un bucket list, te ajutăm noi.

Când citesc articole care recomandă locuri sau experiențe de notat în bucket list, îmi dau seama că nu voi avea timp de toate în această viață. Probabil nu voi ajunge în acel Airbnb superb din Bali, cu hamac în copac, pe care l-am văzut pe TikTok și n-am nici cea mai vagă idee încotro mă va duce viața sau dacă voi avea resurse suficiente să explorez China timp de cel puțin o lună, așa cum îmi doresc. În plus, fiecare dintre noi are gusturi diferite, așa că listele noastre de preferințe pot diferi enorm.

Însă experiențele intense sunt highlight-urile vieții, cele care ne ajută să trecem peste apăsarea rutinei cotidiene, să identificăm mai ușor anii atunci când răsfoim printre amintiri, sunt trăirile care ne oferă povești de împărtășit și care ne ajută să ne cunoaștem mai bine.

Am ales, pe sprânceană, 10 experiențe care merită trăite în această viață, cel puțin o dată:

1. Să faci o călătorie epică cu trenul 

Fie că urmărești o emoție retro sau una futuristă, o călătorie cu trenul despre care să povestești nepoților este un must have într-o viață. OK, poate nu e un moment istoric potrivit pentru Transsiberian, dar daca decizi să vizitezi China, Mongolia și Rusia cu trenul, Tsar Gold Transsiberian poate oferi o experiență de neuitat. Desigur, Orient Expres-ul te va cuceri dacă ai o fascinație aparte pentru luxul orbitor al anilor ’20 sau pentru romanele Agathei Christie și te va face să visezi la vremuri apuse tot drumul de la Paris către Istanbul. Sau poți opta pentru replicile sale exotice, Eastern și Oriental Express, din Bangkok până în Singapore sau Maharajas’ Express, care pe va purta prin India în stil mare. Ori poate vei să descoperi Japonia cu Shinkansen-ul, așa-numitul tren bullet, care te va purta cu mare viteză prin Țara Soarelui Răsare și te va fascina în fiecare stație. Indiferent de călătoria pe care o vei alege, experiența va fi una epică.


2. Să vezi Aurora Boreală

Teoretic, Luminile Nordului pot apărea oriunde pe glob, însă, practic, sunt vizibile pe o rază de 2500 de km în jurul polilor, la sfârșitul toamnei și începutul iernii (Aurora Boreală la Polul Nord, respectiv Aurora Australă la Polul Sud). Fie că le surprinzi din întâmplare în zonele ce tivesc Nordul din Alaska sau Canada, sau mergi să le vânezi mai aproape, în Norvegia, Islanda, Groenlanda ori Finlanda, să te bucuri de acest spectacol de lumini unic este o senzație absolut răvășitoare și-ți va șerpui pe retină toată viața. Iar dacă tot decizi să călătorești spre Nord, nu uita să te bucuri și de o plimbare cu sania trasă de câini sau de experiența pescuitului la copcă.


3.Să vizitezi o zonă de castele medievale

O călătorie printre cele mai frumoase castele medievale ale lumii poate fi tare romantică, în special dacă literatura clasică e una dintre pasiunile tale. Între localitățile Sully-sur-Loire și Saint-Florent-le-Vieil din Franța vei descoperi Valea Loarei, care e tivită de castele medievale, a căror opulență dăinuiește de secole.

Indiferent dacă o descoperi într-o plimbare cu barca de-a lungul râului sau vizitezi castelele în detaliu, această experiență are un element de inedit. Un alt patrimoniu de arhitectură medievală poți descoperi de-a lungul Rinului. Poate nu te-ai aștepta din partea unui popor germanic, dar castelele de pe Valea Rinului, situate de vârfuri de deal și înconjurate de podgorii oferă un peisaj absolut fermecător și romantic. Iar dacă preferi să descoperi castele pe uscat, află că Scoția este ticsită de palate cu aer gotic și plină de povești cu fantome despre care vei povesti mult după ce s-a încheiat vacanța.

4. Să mergi în safari

Desigur, nimic nu se compară cu vacanțele relaxante în care nu ai nimic de făcut, însă experiența unui safari ți se va întipări în memorie în culori extrem de vii, pentru că nimic nu se compară cu apusul oranj de savană sau cu spectacolul vieții animalelor sălbatice, observat prin lentilă proprie. Dacă faci safari pentru prima oară, cunoscătorii recomandă să mergi în Kenia, însă și Botswana, Zambia sau Africa de Sud oferă experiențe safari uimitoare, iar Tanzania e în topul preferințelor celor pasionați de The Big 5.


5. Să lenevești pe o plajă perfectă

E o binecuvântare să trăim într-o țară care are ieșire la mare, pentru că astfel vacanțele la plajă pot fi accesibile aproape oricui. Însă trebuie să recunoaștem că există diferențe între plajele europene, indiferent dacă vorbim de cele de la Marea Neagră sau de la Mediterană și plajele albe, scăldate în turcoaz, din Oceanul Indian.  Drept urmare, ar trebui să ne acordăm, măcar o dată,  privilegiul unei vacanțe „de șezlong” pe o plajă tropicală perfectă, eventual protejată de recif de corali și împrejmuită de palmieri, așa cum există doar pe Instagram. O poți găsi în Maldive, Seychelles, Bora Bora sau Hawaii.


6. Sa escaladezi un munte fabulos 

Nu spune nimeni că ar trebui să urci pe Everest, mai ales că toți oamenii care și-au pierdut viețile pe acest vârf erau, în mod evident, extrem de ambițioși. Dar pentru a escalada Kilimanjaro, spre exemplu, nu ai nevoie de cunoștințe tehnice de alpinism, de antrenamente sau de echipament, doar de o pereche buna de încălțări de drumeție.  Același lucru este valabil și pentru muntele Fuji din Japonia: poate fi escaladat cu ușurință și de începători, atâta timp cât există un însoțitor avizat. Și, poate, dacă încerci această experiență, vei înțelege mai bine citatul: „Pe un vârf de munte nu ajunge nimeni din întâmplare”.

7. Să vezi apusul de două ori, din Burj Khalifa

Dacă iubești apusul, află că îl poți admira de două ori în aceeași zi, dacă ești în Burj Khalifa, cea mai înaltă structură de pe Pământ. Deoarece clădirea amenință cerul, poți vedea cum soarele se scufundă în nori. Mai apoi, poți admira încă o dată apusul de la sol, luând liftul spre punțile de vizionare. Dincolo de această raritate, Dubaiul merită o vizită și numai pentru faptul că vei vedea ce ar face arhitecții dacă nu ar avea proiecte de urbanism. Dar ideal ar fi să nu mergi vara, când, dacă iei o gură de aer nerăcit de aparate de aer condiționat, vei simți că-ți iau foc plămânii.


8. Să te plimbi cu balonul cu aer cald în Cappadochia

Cappadochia oferă un peisaj uimitor. A fost sculptat de eroziuni,  de-a lungul a mii de ani: locuințe asemănătoare peșterilor și sanctuare cioplite în stâncă, ce datează din perioada bizantină, orașe subterane și văi care se întind cât vezi cu ochii. Pe scurt, poate această faimoasă destinație turcească merită vizitată chiar dacă ți-e frică de înălțime. Dar ar fi păcat să nu admiri măcar o dată răsăritul în Cappadochia de sus, împreună cu sutele de baloane colorate care plutesc în văzduh.


9. Să privești stelele în deșert

Nu știu care e cel mai senin cer de noapte de care ai avut parte în această viață, poate e vorba de o noapte înstelată la munte sau pe un mal de mare. Însă nimic nu se compară cu puzderia de stele pe care o poți observa în deșert, în nopțile cu cer clar. Motivul este că poluarea chimică și cea luminoasă sunt reduse, deci ajută ochiul să distingă contrastele. Indiferent dacă ai parte de un drum de seară în Sahara, Wadi Rum sau în Gobi, într-o noapte senină de cristal, Calea Lactee ți se va dezvălui fără secrete și toate constelațiile vor căpăta sens.


10. Sa vezi una dintre minunile lumii

Localizată în Egipt, în apropiere de Cairo, Marea Piramidă din Gizeh este singura dintre Minunile Lumii Antice care încă există în zilele noastre. Și, din fericire, nu e nici pe jumate atât de departe de noi pe cât de exotic e Egiptul, deci o poți vedea cu ușurință. Însă dacă visezi să vezi mai degrabă statuia lui Iisus Mântuitorul din Rio, să mergi de-a lungul Zidului Chinezesc sau să admiri Taj Mahalul, fă-ți un plan concret pentru călătorie și nu amâna la nesfârșit, pentru că ar fi păcat să nu te minunezi de frumusețea acestor structuri.