Magic News

„Casa Noastră” („Utama”): portretul unei lumi la granița cotidiană și cea ancestrală

„Totul ne spune că este timpul să părăsim acest loc.” Faptul că două generații sunt în conflict - un bunic și nepotul său - nu este deosebit de surprinzător, dar atunci când este vorba despre o problemă de viață și de moarte, cât și despre credințe ancestrale, dezbaterea se dovedește a fi mult mai greu de rezolvat.

Regizat de bolivianul Alejandro Loayza Grisi, „Casa Noastră” este un nou lungmetraj captivant care ajunge în cinematografe la început de toamnă.

În mijlocul stepei boliviene, doi vârstnici din tribul Quechua au parte de o existenţă lipsită de evenimente, cu fiecare zi aidoma celei dinaintea ei. Dar o secetă neobişnuit de lungă le ameninţă traiul şi Virginio şi Sisa se trezesc în faţa unei grele alegeri: să reziste sau să capituleze în faţa trecerii timpului? Când nepotul lor, Clever, li se alătură, toţi trei trebuie să înfrunte în propriu-i fel natura, necesitatea schimbării şi însuşi sensul vieţii.

Acesta este subiectul abordat cu umilință, simplitate, precizie și control de regizorul bolivian Alejandro Loayza Grisi în primul său lungmetraj, descoperit recent în cadrul Festivalului de Film de la Sundance.

Pentru indienii Quechua, omul și natura sunt una. Dar pe plaiurile boliviene, în imensele câmpii deșertice încadrate de departe de munții Anzi, austeritatea atinge cote de o intensitate rară. Aici, în mijlocul a nicăieri, locuiesc Virginio (José Calcina) și soția sa Sisa (Luisa Quispe). În vârstă de 80 de ani, primul își scoate în continuare turma de lame la pășunat, în timp ce soția lui are grijă de casa lor modestă și aduce găleți cu apă acasă. Este o existență obișnuită, definite de foarte puține cuvinte, pe care trei evenimente le dau peste cap. Pe de o parte, nu a plouat de un an, iar locuitorii regiunii sunt disperați și pleacă. Pe de altă parte, respirația lui Virginio devine din ce în ce mai grea, fapt pe care i-l ascunde lui Sisa. Nu în ultimul rând, nepotul lor Clever (Santos Choque) apare în oraș în vizită.

Continuarea AICI