Magic News

“If you wanna be my lover…” Povestea hitului “Wannabe” al trupei The Spice Girls

În urmă cu 26 de ani, o trupă britanică de fete reinventa pop-ul şi cucerea toate topurile datorită hit-ului lor, “Wannabe”.

Melodia interpretată de Mel C, Mel B, Victoria Beckham, Geri Halliwell şi Emma a ajuns rapid în fruntea clasamentelor şi s-a vândut în milioane de exemplare.

În 2021, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansare, trupa a dezvăluit câteva variante inedite ale melodiei lor atât de îndrăgită de fani. Iată câteva lucruri despre această melodie, care este cea mai uşor de recunoscut, conform unui studiu. Cercetătorii de la Museum of Science and Industry din Manchester au selectat 1000 de titluri, acele cântece care s-au vândut cel mai bine începând din 1940. 12.000 de persoane, din toate generaţiile, au ascultat melodiile, iar participanţilor le-a luat doar 2,3 secunde să recunoasca “Wannabe”.

Primul single, primul succes

“Wannabe” a fost primul single al trupei, iar succesul nu a întârziat să apară datorită mesajului său “girl power”. Era începutul unui fenomen, comparat de unii cu fenomenul The Beatles.

Videoclipul cel mai nebunesc

O dată ce melodia a fost înregistrată, rămânea de filmat videoclipul, o etapă obligatorie după apariţia MTV-ului. Trupa l-a angajat pe Johan Camitz, un cineast suedez, care nu mai filmase clipuri, dar avea în portofoliu reclame pentru Nike şi Volkswagen. Clipul trebuia să se filmeze la Barcelona, însă cu 5 zile înainte de începerea filmărilor autorizaţia a fost respinsă. Întreaga echipă s-a deplasat la Midland Grand Hotel, în apropiere de Gara King’s Cross. Artistele îşi amintesc că totul a decurs foarte haotic şi că a fost extrem de frig. Geri Halliwell a mărturisit că avea pantofii prea mari şi că a căzut de mai multe ori. “L-am văzut recent şi am crezut că este o comedie”. Virgin a fost gata să renunţe la cele 100.000 de lire cheltuite pentru a filma din nou, de teamă că sfârcurile vizibile prin haine şi fetele care se îmbrăţişează cu bătrâni, inclusiv un preot, nu sunt idei prea bune. Îndoielile au fost nefondate, iar The Box, un canal prin cablu din Anglia a dovedit primul acest lucru. Oamenii puteau suna pentru a vedea un clip, iar “Wannabe” a ajuns pe primul loc în 2 ore de la difuzare.


Valoarea prieteniei

După cum știm, versurile promovează prietenia: „Eram șapte, stând pe podea în această cameră minusculă. Matt Rowe și cu mine adăugam piesa de suport și începeam ritmurile, fiecare avea rolul lui. Geri încă se concentra pe temă și toți ceilalți interveneau cu melodii și versuri”, a dezvăluit Richard Stannard, autorul cântecului. „A fost o nebunie în cameră. Se întâmplau două sau trei lucruri în același timp; aveam trei-patru microfoane și înregistram totul, apoi alegeam melodiile care ne plăceau și le cântam”. Totul s-a întâmplat într-un weekend, în absenţa Victoriei Adams, plecată la o nuntă. Ea asculta la telefon cum evoluează lucrurile şi nu a cântat decât refrenul.

Un titlu catchy

Numele melodiei a fost mai mult decât inspirat, fiind pe placul tuturor şi foarte uşor de reţinut. Friendship Never Ends Această frază a devenit un fel de moto pentru artiste, care şi astăzi păstrează legătura şi celebrează împreună diferite momente special din istoria trupei.

“Grease”, sursa de inspiraţie

Celebrul film “Grease”, cu John Travola şi Olivia Newton John a fost sursa de inspiraţie a melodiei. Mai exact mişcările de dans ale personajului interpretat de Travolta l-au inspirat pe Stannard să scrie cântecul şi să îi dea un ritm.