Magic News

Treasure Games in The Park: Ținutul Buzăului. Finala s-a jucat în zona Masivului Penteleu, după o aventură pe via ferrata

Experiența ”Treasure Games in The Park: Ținutul Buzăului” s-a încheiat pentru cei zece concurenți. Acum urmează, în septembrie, pe canalul de YouTube Cronicari Digitali, seria video care le prezintă aventurile complete, dezvăluie câștigătorii și oferă imagini cu peisaje magice din cel mai nou geoparc internațional UNESCO al României, Ținutul Buzăului.

Timp de 5 zile, Cronicarii Digitali au scris povestea primului reality show în social media din România. La bordul unor mașini confortabile și fiabile Peugeot și Opel, puse la dispoziție de partenerul de mobilitate TRUST MOTOS, cei zece creatori de conținut au străbătut drumurile unui ținut plin de povești, meșteșugari și experiențe de milioane.

Ultima zi din ” Treasure Games in The Park: Ținutul Buzăului” a început la Aluniș, în locul unde, în urmă cu sute de ani, oamenii au început să cioplească așezări în piatra dură, numită Gresie de Kliwa. Piatra de la Aluniș este un pergament uriaș pe care omul a scris cu dalta și ciocanul de-a lungul timpului. Se găsesc utilizate cel puțin 4 alfabete diferite aici, din Antichitatea Târzie, Evul Mediu și până aproape de prezent. Chirilic, Chrilic vechi, Latin și Anatolian. Cel mai vechi, din Antichitatea Târzie, este alfabetul Anatolian-Carian prins într-o inscripție ce nu a fost descifrată niciodată. El se găsește la exterior, chiar lângă biserica de la Aluniș. Biserica din piatră are un pronaos din lemn. În stânga treptelor cioplite, chiar pe peretele de stâncă, puteți găsi scrierea Anatoliană.


După ce au descoperit moștenirea culturală păstrată încă din Antichitatea Târzie în Ținutul Buzăului, Cronicarii Digitali s-au îndreptat către Poiana Coziencei. Nucu este un sat pitoresc, aflat într-o mică depresiune. De aici pornește un drum de aproape 1 km, care se poate străbate pe jos sau cu bicicleta și care se termină în Poiana Coziancei, un loc liniștit înconjurat de dealuri și păduri, renumit pentru incintele săpate în piatră. Profitând că aici este locul în care se află Chilia lui Dionisie Torcătorul, Biserica lui Iosif și ruinele de la Agaton, toate datând cel mai probabil din Antichitatea Târzie, participanții la primul reality show în social media din România au avut o probă prelungită care să le permită să savureze peisajele, dar în același timp să cunoască și meșteșugurile cu o tradiție îndelungată în Ținutul Buzăului, așa cum este torsul lânii.


După ce au făcut un fir de lână suficient de lung pentru a prinde în el un medalion colectat în zilele precedente în timpul vizitei la Muzeul Timpul Omului, concurenții au descoperit și Via Ferrata din Munții Buzăului, un traseu spectaculos de cățărare urmat de o tiroliană care oferă priveliști fantastice asupra uneia dintre cele mai frumoase zone ale României.


După o cursă rapidă cu mașinile, concurenții au atins punctul final „Treasure Games in the Park: Ținutul Buzăului”, în valea Teghii, în extremitatea nord-vestică a județului, în zona Masivului Penteleu. Aici, la The Grand Prestige Igloo, i-a așteptat Toader Păun, gazda showului, care i-a felicitat pe toți pentru terminarea concursului gândit să contribuie la viralizarea Ținutului Buzăului, al doilea Geoparc Internațional UNESCO al României.

”Sper că Treasure Games in the Park să fie primul dintr-o serie care recomandă slow turism și tursim cultural, atât de aproape de cea mai aglomerată metropolă și atât de departe de ideea de zgomot, artificial și smog”, a precizat Silvia Teodorescu, coordonatorul național Cronicari Digitali.


Ultima zi „Treasure Games in the Park: Ținutul Buzăului” s-a încheiat cu o experiență de fine dinning susținută de Electrolux, unde Chef Liviu Lambrino a oferit preparate fine servite într-un cadru de vis: Valea Teghii.


„Treasure Games in the Park: Ținutul Buzăului” este o experiență magică care trezește pofta de explorare. Primul reality show în social media din România poate fi urmărit prin hashtagul #CronicariDigitali, iar în septembrie aventurile trăite de creatorii de conținut vor putea fi urmărite video pe canalul de YouTube Cronicari Digitali, tot atunci urmând să fie anunțat și câștigătorul primului reality show în social media din România. „Treasure Games in the Park: Ținutul Buzăului” se desfășoară cu susținerea Raiffeisen Bank România, Orange România, Electrolux România, a Consiliului Județean Buzău și a Primăriei Municipiului Buzău, alături de Ursus Breweries. Partener de mobilitate este Trust Motors, iar partenerul pentru video storytelling este DJI. Creatorii de conținut au pornit la drum cu Magic FM.