Make Life Magic

7 motive să-ți oferi câteva zile de vindecare și relaxare la Ana Aslan Health Spa

Mai multe citate de pe social media susțin că apa sărată vindecă orice, dar ar trebui să adaug în această ecuație nămolul sapropelic.

Când eram mică și priveam oamenii în vârstă de la malul mării cum stau mânjiți cu nămol de Techerghiol în zona genunchilor, nu aș fi crezut niciodată că voi ajunge unul dintre ei. Și am avut dreptate, nu am ajuns. Întrebată recent de terapeuta de la Ana Aslan Health Spa unde unde îmi doresc să-mi aplice nămolul binefăcător și… unde mă doare, am răspuns, fără să ezit: „Peste tot!”. Adevărul e că, dacă ar fi să mă raportez strict la zonele care au ajuns să mă doară după aproape două decenii de muncă de birou și de alergat pe tocuri, i-aș fi spus că am nevoie de tratament doar în zona spatelui și la genunchi, dar știind cum amplifică acest „aur negru” frumusețea și tonusul pielii, l-am aplicat de la călcâie și până pe nas!

Legenda tătarului Tekir

Legenda spune că Tekir, un bătrân tătar olog și orb, a ajuns cândva cu măgarul său rănit la malul lacului care azi se numește Techirghiol, adică „lacul lui Techir”, iar animalul a intrat să se scalde. Bătrânul s-ar fi chinuit apoi ore în șir să-l scoată din noroiul mirositor, dar măgarul încăpățanat nu voia să se miște din apă. După ce s-a căznit ore în șir să scoată măgarul, când a ieșit din lac și-a dat seama că ochii săi puteau distinge din nou lumina, iar picioarele sale, de multă vreme neputincioase, începuseră să-l asculte. Mai mult, rănile de pe spatele măgărușului erau vindecate, în timp ce corpul său parcă trăia o nouă tinerețe. Așa s-ar fi descoperit proprietățile tămăduitoare ale acestui nămol, iar primele atestări scrise ale utilizării „aurului negru” și ale băilor sărate cu scop terapeutic datează din anii 1800. De fapt, nămolul de Techirghiol se numără printre cele mai bune tipuri de nămol din Europa și a fost premiat la Paris în 1924 cu medalia de aur.

Recent, am petrecut un weekend la Ana Aslan Health Spa în Eforie Nord și m-am întors relaxată, cu bateriile încărcate și cu pielea fină, iar bună dispoziția a fost stimulată din foarte multe motive pe care le voi dezvălui mai jos. Am ales, totuși, să încep cu povestea despre nămol deoarece, chiar dacă Ana Hotels Europa, în cadrul căruia se află Ana Aslan Health Spa, nu ar facilita răsăritul spre mare din fiecare cameră, dacă nu ar oferi tratamente faciale de ultimă generație și nu ar avea acea grădină superbă, probabil că tot aș vizita acest spa numai pentru a beneficia de  tratamentele cu nămol și apă sărată.

Iată 7 motive pentru care merită să-ți oferi câteva zile de relaxare și vindecare la Eforie Nord, la Ana Aslan Health Spa:


1. Împachetări cu Nămol din Techirghiol și bălăceală în piscina cu apă sărată

Revenind, dacă munca ta implică ore prelungite petrecute la birou, probabil că ești familiarizat cu durerile de spate, cervicale, lombare sau aflate undeva la mijloc. Probabil te cunoști bine și cu stresul, anxietatea sau senzația că nu poți faci față tuturor cerințelor profesionale, sociale și domestice. Cura pentru aceste probleme sunt apa sărată și nămolul de Techirghiol, deoarece au beneficii miraculoase pentru sănătate. Nămolul conține substanțe formate în mod natural, în urma unor procese geologice, iar dr. Mihaela Cucu, Director medical al ANA Aslan Health SPA, confirmă:  „Recunoscută încă de pe vremea romanilor, peloidoterapia, sau terapia cu peloide sau nămoluri, acționează prin mecanisme complexe. Efectele benefice apar imediat, cât și în timp, prin modificarea capacității adaptive generale a organismului. Acestea acționează la nivelul aparatului cardio-vascular, la nivelul sistemului nervos central și vegetativ, imunologic și endocrin”, explică specialistul. Acest nămol e considerat în mod tradițional și un „doctor al femeilor”. El reaprinde speranța maternității, vindecând afecțiunile inflamatorii ale aparatului reproducător. Mai mult, stimulează terminațiile de la nivelul pielii ce ajută schimburile de energie și substanțe, curăță în profunzime pielea, elimină toxinele, purifică, scade secreția de sebum, atenuează ridurile, reduce apariția celulitei, hidratează și catifelează. Terapiile cu nămol au mai mult succes dacă sunt combinate cu apa sărată din lacul Techirghiol. „Cu o salinitate ridicată de 80-90 grame/litru, apa din Lacul Techirghiol este extrem de bogată în minerale și oligoelemente precum magneziu, brom, calciu potasiu, mangan și bor”, punctează dr. Cucu de la Ana Aslan Health Spa. „Apa este foarte sărată și de aceea ea poate fi folosită doar în cure externe, pentru băi reci sau calde. Apa își exercită efectul terapeutic prin temperatura și compoziția sa chimică, stimulând mecanismele de termoreglare și reacțiile adaptive. Densitatea crescută a apei de lac determină o forță arhimedică mai ridicată decât a apei simple, cu o senzație accentuată de descărcare a greutății corpului cufundat în ea. Această caracteristică îi conferă beneficii importante în recuperarea diferitelor afecțiuni ale mușchilor și articulaților, prin programe de exerciții fizice în apă”, încheie specialistul în balneologie de la Ana Aslan Health Spa. În plus, trebuie să menționez că plutitul și exercițiile în apă sărată sunt balsam pentru suflet, pentru că îți dau o senzație de imponderabilitate, indiferent de câte kilograme ai avea, iar senzația e wow.


2. Terapii de recuperare și de vindecare

Dincolo de tratamentele balneare care redau sănătatea și vigoarea la recomandarea medicilor, abordarea holistică a spa-ului, care e orientată spre starea de bine, e elementul care stă la baza programelor de recuperare și revitalizare pe care le poți regăsi la Ana Aslan Heath Spa. Fie că ai nevoie de kinetoterapie, aquagym, alte proceduri medicale care te ajută să-ți relaxezi și totodată să-ți tonifiezi mușchii sau să-ți întărești ligamentele, le vei găsi aici, sub îndrumarea specialiștilor. Îți recomand călduros, dar fără să-ți ofer detalii, “masajul intuitiv" și pachetele scurte de 4 nopți Relax Mix și Speed Balneo.

3. Tratamente spa, faciale, masaje și răsfăț

O abordare holistică nu presupune doar tratamente în zonele cu probleme, ci o abordare antistres sau, dacă preferi, de răsfăț. Poți alege dintr-o gamă variată de masaje tradiționale și ritualuri de inspirație marină din toate colțurile lumii pentru o experiență ca la carte. Îți recomand și ritualurile Ana Aslan Health Spa Signature și o selecție de branduri exclusiviste de produse cosmetice organice care te vor face să te simți și să arăți absolut divin.


4. Saună, înot în piscina exterioară și un bronz superb

Tratamentele cu nămol sapropelic influențează mecanismele de reglare a temperaturii corpului și încurajează sinteza de vitamina D. Astfel, după câteva terapii, expunerea la soare la malul piscinei exterioare îți va conferi un bronz superb, auriu, care îți va defini mușchii tonifiați de înot. Ca preludiu pentru bronzare, îți recomand să încerci un ritual de răsfăț care include și exfolierea pielii și, bineînțeles, să folosești protecție solară pe tot parcursul expunerii. Însă spa-ul poate fi distractiv și seara: nimic nu se compară cu plăcerea unei băi în apă sărată sau cu câteva ședințe de saună uscată sau umedă alternate cu dușuri reci. 

5. Exerciții de respirație, aerosoli, yoga sau jogging pe plajă

Spa-ul de la malul Mării Negre e, înainte de toate, o oaza de calm. Dincolo de faptul că fiecare cameră din Ana Hotels Europa Ana Aslan îți oferă vedere spre răsăritul mării în dar, hotelul e la câteva minute de plajă și poți să te alături unei lecții de yoga, poți să faci aerosoli sau jogging de unul singur sau, dacă ai spirit de aventură, să te bălăcești în valurile mării la prima oră. Marea, cu aerul sărat și albastrul său te va rupe de grijile cotidiene și îți va aminti de tine.

6. Un somn mai profund

Așa cum fiecare națiune are mituri legate de apă, noi, românii, spunem că “apa trage la somn”. Iar aici ar trebui să completăm cu termenul de apă sărată, deoarece are un efect relaxant asupra sistemului nervos. Cum ai putea să adormi stresat după un masaj, o împachetare cu nămol sau o baie în piscina cu apă sărată? Mai mult, acești factori stimulează apetitul, te deconectează și îți sporesc pofta de viață.

7. Plimbare în stațiuni sau centrul vechi din Constanța

Vacanțele cu nămol, tratamente, jogging, meditație și aerosoli nu ar trebui să fie rezervate doar seniorilor, așa cum am crescut crezând, pentru că mulți dintre noi ducem niveluri de stres pe care părinții noștri n-ar putea nici măcar să și le imagineze. Drept urmare, o vacanță de refacere holistică nu ar trebui să fie sinonimă cu plictiseala. Iar dacă simți nevoia de evadare din oaza de liniște, Mamaia și Vama Veche sunt aproape, deci poți să te distrezi, să te vezi cu oameni la o cherhana și apoi să revii în camera ta cu vedere la mare. Recomandarea mea e să faci un tur al Constanței cu un tur ghidat organizat de Meet Locals, o platformă care adună experiențe, activități și evenimente locale. Scopul din spatele Meet Locals este să conecteze turiștii cu experiențe autentice, pentru a afla secretele anticului Tomis și pentru a-ți imagina cum era viața la Pontus Euxinus odată, pe când era colonie romană.