Make Life Magic

Tu când ți-ai vizitat ultima dată orașul?

Ioana Gabriela Brașoveanu, facilitator de dezvoltare personală, despre cum și de ce să pleci în vacanță în propriul tău oraș.

„Bună ziua, vă rog frumos, îmi puteți spune care este cel mai apropiat muzeu de locul în care ne aflăm? Sunt turist, în trecere, și vreau să petrec o oră în liniște și cu folos într-un muzeu.” Ce-ai zice dacă în locul acestui „turist” ai fi chiar tu, iar locul în care te-ai afla ar fi exact orașul în care locuiești? Și nu, nu este un dialog imaginar, este o propunere de a face ceva doar pentru tine, de a-ți oferi o experiență inedită, care pe de-o parte să te scoată din zona de confort și să te provoace să intri în rol de observator al propriei vieți, pe de altă parte să îți aducă o doză de relaxare și ancorare în prezent. Măcar pentru o oră. Îți garantez că vei afla multe despre tine, despre limite, toleranță, abilități și, în final, despre cât de mult te cunoști și despre cât de mult ești sau nu pregătit să relaționezi într-un cadru inedit, cu potențial neprevăzut.

Pregătește-te de vacanță!

Cu siguranță ai fost turist în cel puțin un loc din țară sau din străinătate. Conectează-te la starea aceea de dinaintea plecării. Ce făceai? Pregăteai minuțios tot traseul? Alegeai destinația și vedeai tu acolo ce program vei avea?

Acum vei fi turist în orașul tău. Alocă 15 minute pentru un research pe internet despre obiectivele principale turistice și pune pe o hârtie o schiță a traseului pe care alegi să îl urmezi, în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție. Caută acele locuri speciale în care poate că nici măcar nu ai reușit să ajungi. Citește câteva rânduri despre obiective, iar dacă ai timp, caută cât mai multe detalii despre povestea locului. Pregătește-te să ieși pe ușă cu bateria telefonului încărcată pentru fotografii sau cu aparatul foto agățat la gât, pune-ți pălăria de soare și pășește cu curiozitate în aventura zilei.

  • Rămâi ancorat în starea specifică vacanței, când curiozitatea de a descoperi locuri noi, dar și relaxarea de a nu fi recunoscut de cineva îți aduc starea de bine.
  • Iată câteva idei pentru a pleca cu tolba plină de energie, încărcat și îmbogățit sufletește:
  • Renunță  la orice altă activitate din viața ta cotidiană (nu te oprești să iei pâine, nu dai telefoane la birou sau colegilor, nu cauți cu privirea oamenii pe care știi că ai putea să-i întâlnești).
  • Ține la îndemână harta desenată sau poate chiar faci rost de un ghid turistic al orașului pe care să îl ții în mână, la vedere, mereu.
  • Dacă îți e foame, alege o terasă nouă și află de la ospătar ce mâncare locală îți recomandă.
  • Dacă îți place să scrii, așterne câteva cuvinte ca și cum ai avea un jurnal de călătorie, fă mențiuni despre ce ai descoperit, despre cum te simți, asociază experiența cu mirosuri, gusturi. Iar dacă nu îți place să scrii, derulează exercițiul mental.
  • Alege un parfum al experienței (din natură) și dă un gust poveștii.
  • Fă cât mai multe fotografii și încearcă să surprinzi tot ce îți e nou, dar mai ales detalii (o pasăre, un colț de clădire colorată, o bucată de cer).
  • Cumpără un suvenir și caută să îl ții acasă, la vedere
  • Observă-te, așa cum de mult nu ai mai făcut-o.
  • Ascultă-ți corpul și vezi ce semnale îți transmite. Rămâi cu emoțiile care vin, indiferent care sunt acestea. Poate că te vei simți agitat, ridicol, anxios sau poate, din contră: exaltat, curios, energic, bucuros. Toate sunt ale tale și îți vorbesc cât se poate de mult despre tine.
  • Caută să activezi cât mai mult toate simțurile. Atinge florile, simte mirosul lor, ascultă păsările sau zgomotele din jur, privește atent și identifică cât mai multe culori.
  • Stai ancorat în prezent și, din nou, observă-te.

Să ne permitem o experiență doar pentru noi nu înseamnă mereu eforturi financiare sau de timp. De multe ori, ne refuzăm statul cu noi găsind tot felul de pretexte care „ne ajută” să ne deconectăm de la nevoile noastre sau să nu stăm în contact cu emoțiile pe care le simțim. Alegem deseori, conștient sau inconștient, să fugim de solitudine pentru că știm că vom fi nevoiți să ne uităm și către noi, în interior.  Dar atunci când te simți descărcat, iar balanța dintre ce oferi și ce primești este una în defavoarea ta, tot ce îți rămâne este să te întorci la tine și să îți aduci resurse pentru a merge mai departe. S-ar putea ca această experiență să îți placă atât de mult, încât să fie pregătirea pentru o vacanță departe de casă, doar tu cu tine, unde vei fi turist adevărat, însoțit de cel mai bun ghid de pe lume: tu însuți!

Magic People: Feli Donose

Make Life Magic, 00:56:02

Iulia Roșu, medic specialist în dermatologie și estetică medicală. Despre îngrijirea tenului matur.

Make Life Magic, 00:57:26

Matei Stănculescu, psiholog. Despre greșelile pe care le plătim cu sănătatea noastră mintală.

Make Life Magic, 01:02:02

Mirela și Liviu Mihăileanu, fondatorii Asociației Tzuby's Kids. Despre adopție și destine schimbate în bine.

Make Life Magic, 00:44:36