Make Life Magic

5 tratamente naturale împotriva căderii părului, care chiar funcționează

Află câteva remedii naturale și simple pentru un păr mai des și mult mai sănătos.

Indiferent că e genetică, hormonală sau cauzată de stres, căderea părului este o problemă cu care se confruntă multe femei. Desigur, poate atunci când găsești fire de păr prin toată casa și peria e plină te poți gândi să mergi la medic sau la farmacie, uneori poate chiar justificat – pierderea părului poate avea cauze medicale (alopecie, lupus, probleme cu tiroida) sau poate fi vorba despre o carență de vitamine în alimentație.

Dar dacă totuși crezi că nu pierzi mai mult de 100 de fire pe zi (ceea ce ar fi considerat normal), motivul poate fi schimbarea sezonului sau chiar traversarea unei perioade mai stresante. Drept urmare, înainte de toate poți încerca să-ți fortifici capitalul capilar apelând la câteva rețete naturiste.

Cum să eviți căderea părului din cauze mecanice

Nu te panica în legătură cu numărul de fire pe care le pierzi zi de zi înainte de a te asigura că:

- Nu-ți porți părul adesea în cozi strânse, care pot slăbi firul din rădăcină.

- Nu îți periezi scalpul cu mișcări dure, eventual excesiv.

- Nu folosești instrumente de styling foarte des.

- Nu faci exces de șampon solid, fixativ sau alte produse care pot îmbâcsi scalpul.

Tratamente naturiste anti căderea părului

Desigur, tratamentele disponibile la farmacie pot fi foarte eficiente împotriva căderii părului, însă pot avea și efecte secundare. Dincolo de reacțiile pe care le poți avea la unele dintre ingredientele soluțiilor, te poți confrunta cu situații pe care nu le citești pe prospect: spre exemplu, dacă îți picură tratamentul pe față, îți poate crește păr în exces pe frunte sau pe zona perciunilor. Însă tratamentele naturiste nu au efecte secundare și pot remedia situația, dacă este una pasageră. De pildă, uleiurile esențiale de santal, lavandă, rozmarin și cimbru sunt folosite de sute de ani în tratamentele pentru îndesirea părului. Tot ce trebuie să faci este să picuri uleiurile pe scalpul curat și să le masezi cu delicatețe pentru a fi absorbite de piele. Dacă ai intoleranță la uleiuri esențiale, îți recomand să încerci să îți exfoliezi scalpul cu zaț de cafea – majoritatea produselor anti-căderea părului au la bază cofeină, sau un alt ingredient care stimulează microcirculația.

Iata câteva tratamente naturale pe care le poți face acasă:

Ulei de nucă de cocos

Uleiul de nucă de cocos nu doar că stimulează creșterea părului, dar îl și hrănește. Conține grăsimi esențiale, minerale și proteine care reduc ruperea și e bogat în potasiu și fier, prevenind astfel slăbirea rădăcinii.

Preparare și tratament: încălzește puțin ulei de cocos și aplică-l pe scalp și pe lungimi. Masează delicat scalpul, pentru a favoriza penetrarea ingredientelor. Poartă un turban pentru a păstra căldura și a facilita acțiunea ingredientelor active. Lasă tratamentul să acționeze cel puțin o oră și peste noapte, când ai posibilitatea.

Suc de ceapă

Ceapa este o sursă bogată de sulf, compus care ajută la îndesirea părului prin creșterea producției de colagen. Drept urmare, sucul de ceapă poate preveni căderea părului, iar mirosul înțepător e un preț mic de plătit pentru o podoabă capilară fabuloasă.

Preparare și tratament: taie fin o ceapă și stoarce-i sucul. Aplică sucul de scalp și lasă-l să acționeze timp de un sfert de oră. Spală-te cu un șampon delicat și lasă părul să se zvânte natural. Folosește acestr tratament de două ori pe săptămână pentru rezultate optime.

3. Usturoi

Precum ceapa, și usturoiul are un conținut ridicat de sulf și de aceea e folosit în majoritatea tratamentelor tradiționale împotriva căderii părului. Mai mult, usturoiul este chiar și mai înțepător, drept urmare, stimulează microcirculația de la nivelul scalpului, favorizând hrănirea rădăcinei.

Preparare și tratament: strivește câțiva căței de usturoi. Adaugă o lingură de ulei de cocos și lasă mixtura la încălzit pentru câteva minute. După ce ajunge la o temperatură suportabilă, aplic-o pe scalp și masează cu blândețe. Lasă mixtura să acționeze cel puțin jumătate de oră, apoi spală părul ca de obicei. Repetă tratamentul de cel puțin două ori pe săptămână.


4. Hibiscus

Probabil îl cunoști pe post de ceai, însă hibiscusul aduce beneficii și podoabei capilare: hrănește părul de la rădăcină, previne albirea prematură, tratează mătreața și e un tratament foarte eficient împotriva căderii părului.

Preparare și tratament: într-un mojar cu pistil, presează câteva flori de hibiscus alături de ulei de susan sau de ulei de cocos până obții o pastă. Aplică mixtura pe scalp și las-o să acționeze timp de câteva ore (sau cât de mult îți permite programul). Clătește părul cu apă rece și spală-l cu un șampon delicat.

5. Ouă

Ouăle sunt folosite în mod tradițional de românce în mai multe rețete pentru înfrumusețarea părului, iar motivul pentru care acest ingredient funcționează e conținutul de sulf, fosfor, seleniu, iod, zinc și proteine. Toate aceste substanțe favorizează creșterea părului.

Preparare și tratament: amestecă albușul unui ou cu o linguriță de ulei de măsline. Amestecă până obții consistența unei paste, apoi aplică mixtura pe scalp, dar și pe lungimi. După 20 de minute, clătește părul cu apă din abundență și spală-l ca de obicei. Gălbenușul îl poți folosi a doua zi amestecându-l cu bere, pentru a-ți face o mască de păr pentru luciu și vitalitate.