Magic News

Fetiţa cu palton roşu din filmul “Lista lui Schindler” ajută acum refugiaţii ucraineni - “Am văzut-o pe această fetiţă cu palton roşu în fiecare copil din Ucraina”

La 3 ani şi jumătate, Oliwia Dabrowska juca în filmul “Lista lui Schindler” devenind simbolul speranţei şi intrând pentru totdeauna în istoria cinematografiei.

29 de ani mai târziu, scrie Washington Post, Oliwia se inspiră din rolul “fetiţei cu palton roşu” jucat în 1993 în filmul lui Steven Spielberg şi îi ajută pe refugiaţii ucraineni. „M-am gândit că, datorită acestui simbol, aș putea vorbi cu mai mulți oameni, aș putea implica mai mulți oameni – oameni care nu mă cunosc, ca mine, dar știu că am jucat rolul acestei fetițe cu platon roşu”, a spus ea pentru The The Washington Post din casa ei din Cracovia, Polonia.

Filmul despre omul de afaceri nazist Oskar Schindler, care a salvat în secret aproximativ 1.200 de evrei angajându-i în fabrica sa, a fost filmat aproape în întregime alb-negru. O excepție: în timp ce Schindler priveşte de pe vârful unui deal în timp cum naziștii lichidează ghetoul din Cracovia, o fată în roșu iese în evidență în mijlocul tonurilor de gri.


Tânăra nu s-a aşteptat ca la graniţa tării sale să izbucnească războiul şi după câteva zile în care a trecut de la uimire la frică, s-a decis să acţioneze: „Am decis să-mi schimb frica în acțiune, în a ajuta oamenii”, a spus ea pentru The Post. Oliwia nu are permis de conducere şi şi-a întrebat mama dacă ar merge cu ea la graniţa cu Ucraina. Mama şi fiica au rămas săptămâni la rând acolo, transportând aproximativ 100 de refugiaţi, majoritatea familii către diferite oraşe poloneze. De asemenea, au luat legătura cu familiile poloneze care s-au oferit să îi cazeze pe refugiaţi.

Organizația Națiunilor Unite estimează că peste 2,8 milioane de ucraineni au căutat până acum un refugiu sigur în Polonia. (Peste 5 milioane au fugit în total, conform ONU).

Oliwia a văzut mii de oameni epuizaţi de această călătorie pe care nu şi-au imaginat-o niciodată şi a fost impresionată de un băieţel: „Era foarte tăcut, iar ochii lui erau atât de mari și pierduți”, a spus Dabrowska. „Fiecare copil de acolo are ochi mari, pierduți.” Tânăra s-a gândit la fetiţa cu platon roşu pe care o interpretase cu mult timp în urmă: „Au fost și sunt încă mulți copii”, a spus Dabrowska, „și am văzut-o pe această fetiță cu palton roşu în fiecare copil.” Oliwia a sărit în ajutorul oamenilor care aveau nevoie de insulină, de un acoperiş deasupra capului şi a călătorit în vestul Ucrainei, la Lviv, pentru a lua un căţel, care şi-a întâlnit într-un final stăpânul, la Berlin. „Îmi amintesc fiecare persoană, fiecare poveste. Și toate aceste povești sunt foarte, foarte tragice și oribile”, a spus Dabrowska pentru The Post, „și nu cred că le voi uita în viața mea – niciodată”.

Roul său s-a schimbat între timp şi deşi mai transportă ocazional refugiaţi, acum se ocupă de strângerea de fonduri pentru cele două organizaţii pentru care face voluntariat. Înainte de război ea era copywriter şi continuă să muncească, deşi voluntariatul îi ocupă cea mai mare parte a timpului. „Nu există nimic mai important decât să-i ajuți pe refugiați”, a spus Dabrowska. „Acesta este cel mai mare scop al meu acum.”

Oliwia a văzut filmul „Lista lui Schindler” la 11 ani, deşi Steven Spielberg o rugase să îl vizioneze când va fi mare. Afost îngrozită şi a regretat că nu i-a urmat sfatul. Când a revăzut filmul, la 18 ani, avea să se răzgândească: „Făcusem parte din ceva de care puteam fi mândră”.

La câteva săptămâni de la începutul războiului, prietenul ei, Adam Babb, a creat o adaptare artistică a unei imagini statice din film - Sinele lui Dabrowska, în vârstă de 3 ani și jumătate, îmbrăcat în celebra ei haină. În versiunea lui Babb, paltonul nu mai este roșu, ci albastru, culoarea drapelului ucrainean. „Ea a fost întotdeauna simbolul speranței. Las-o să fie din nou.”, a scris Oliwia.


Dabrowska spune că simte o legătură puternică cu acea fată, că nu a fost doar un rol și că nu este doar un personaj pe ecran. Conexiunea rămâne, una care îi permite să aibă acces la ceea ce simbolizează acea fetiţă: puterea de schimbare, inocența și speranța - speranța că nedreptatea îi poate inspira chiar și pe cei din interior puternici precum Schindler să facă bine. Acestea sunt toate lucrurile pe care ea vrea să le împlinească pentru refugiații ucraineni. „A murit în film, dar trăiește în mine”, a încheiat Oliwia.