Cum să faci sport... dacă nu-ți place sportul!

Ana Geoană, nutriționist holistic și coach pentru viață sănătoasă, vorbește despre cum putem integra un pic de sport în viața noastră, chiar dacă mersul la sală sună mai degrabă a pedeapsă, decât a răsfăț.

Activitatea fizica este un element strict necesar pentru bunăstarea generală, inclusiv la nivel 

mintal. Prioritizarea activității fizice înseamnă un act de iubire și îngrijire de sine. Când îți faci timp pentru mișcare, îți oferi darul energiei, al concentrării și al puterii. 

 

Știm cu toții teoria, însă de multe ori ne mobilizăm greu sau, pur și simplu, invocăm scuza că nu ne place să facem sport. Când o anumită activitate nu ne face placere, este, într-adevăr, mai dificil să ne motivăm pe termen lung. Așa că revin la esență: cum faci sport, dacă nu-ți place sportul?

 

Ce înseamnă, de fapt, ”sport”? 

 

Unul dintre cele mai importante lucruri de reținut este că rutina ta de activitate fizică nu trebuie să fie ”totul sau nimic”. Trebuie să eliminăm presiunea de a face un „antrenament” și, pur și simplu, să ne bucurăm că ne putem mișca. Dansați în dormitor, faceți un salut rapid la soare, dimineața. Ori faceți câteva genuflexiuni sau flotări, în timp ce se face cafeaua sau ceaiul. Este gratuit, durează un minut sau două și veți simți imediat beneficiile. Culturile moderne devin din ce în ce mai sedentare, ceea ce contribuie la un risc crescut de boli cardiovasculare, obezitate și diabet. Gândiți-vă un pic: fie că mergem sau nu la sală o oră pe zi, cum ne petrecem restul timpului? Mișcările mici, de-a lungul zilei, se adună și pot avea un impact semnificativ asupra modului în care corpul nostru folosește energia. 

 

Ca să putem schimba povestea din jurul sportului, va trebui să renunțăm la ceea ce definim drept „sport”: mișcarea, de orice fel, are beneficiile ei. Întinderi scurte, alergări lungi, practicarea unui sport, plimbarea cu un prieten, urcarea treptelor, dansul, chiar și datul cu aspiratorul – doar pentru că nu „ai ajuns la sală” nu înseamnă că nu poți avea o zi activă. Beneficiile activității fizice sunt chiar mai eficiente atunci când exercițiul este nestructurat și încorporat firesc în viața de zi cu zi.

 

TAFE (termogeneza activității fără efort) este acea energie pe care o consumăm atunci când nu mâncăm, dormim sau nu facem antrenamente structurate. Există multe modalități de a crește TAFE: mers pe jos, grădinărit, dans în bucătărie, întinderi când ne uităm la televizor sau curățenie prin casă! Frumusețea conceptului TAFE este că putem strânge cantități mici de mișcare, oricând și oriunde.


Iată câteva activități pe care le sugerez clienților mei: 

 

          1. Întindeți-vă corpul:

 

• Începeți ziua cu 5–10 minute de stretching sau yoga.

• Întindeți-vă în timp ce vă uitați la televizor sau lucrați la computer.

• Încercați întinderi așezat la birou.

• Faceți pauze de stretching de două minute, cât mai des pe parcursul zilei 


          2. Mergeți mai mult pe jos:

 

• Setați un număr de pași țință și urmăriți progresul cu un pedometru, un smartphone sau un ceas inteligent.

• Parcați puțin mai departe de intrările în magazine sau coborâți din metrou cu o stație mai devreme.

• Când se poate, faceâi ședinâele la plimbare sau transformați pauza de prânz într-o pauză de mișcare.

• Plimbați-vă prin apartament sau birou în timp ce vorbiți la telefon.

(Acest lucru ajută și gândirea creativă!)

 

              

           3. Mișcați-vă mai mult: 

 

• Din când în când, folosiți o minge de fitness în loc de scaun de birou (ajută mușchii abdomenului și îmbunătățește postura).

• Faceți genuflexiuni, fandări sau o planșă în timpul reclamelor la TV, ridicări de gambe în timp ce vă spălați pe dinți sau așteptați la coadă.

• Dacă mergeți mult cu mijloacele de transport în comun, ridicați-vă în picioare la fiecare oră și faceți un pic de mișcare. La drum lung cu mașina, faceți pauze și dezmorțiți-vă cât mai des. 

• Faceți pauze de lucru și dansați câteva minute!


Ana Geoană a studiat comunicare și inginerie la Universitatea Pennsylvania, una dintre cele opt universități din Ivy League, din SUA. Trăiește și lucrează de patru ani în Los Angeles, iar în 2019 a descoperit nutriția holistică. A decis să aprofundeze domeniul, înscriindu-se la Institute of Integrative Nutrition (IIN), din NY. În prezent, este acreditată ca nutriționist holistic și coach pentru viață sănătoasă și a inițiat proiectul Linea, prin intermediul căruia promovează importanța nutriției holistice și explică principiile de bază ale unei vieți sănătoase. Poți urmări aici seria LineaTalk, unde te vei bucura de interviuri spectaculoase cu oameni de succes.