Make Life Magic

De ce să-ți alegi o zi de renaștere

Ioana Gabriela Brașoveanu, facilitator de dezvoltare personală, despre o idee de celebrare ieșită din comun, dar cu puteri magice.

Sunt născută în luna ianuarie. Iubesc foarte mult florile și îmi amintesc că, an de an, în copilărie, primeam doar garoafe din serele comuniste, care erau atât de verzi, încât numai după ce le lăsam cel puțin o saptămână în vază, cu apă și zahăr, reușeam să le văd culoarea, frumusețea. Îmi doream multe flori, de primăvară, parfumate și înflorite. Și îmi doream mai mult soare, sunt o ființă solară. Cu toată atenția pe care o primeam ”de ziua mea”, simțeam că ceva lipsește. Ceva nu era în acord cu interiorul meu. Până într-o zi. Când am decis, după o perioadă dificilă din multe puncte de vedere, că merit o Zi a renașterii mele. M-am întors la copilul din mine care tânjea după soare și flori și m-am întrebat: ”Eu cine sunt azi? Ce trebuie să se întâmple în așa zi de sărbătoare, astfel încât să simt că este întru totul oglinda mea?”

Și am început să asamblez piesele unui puzzle, un dar imens pe care mi l-am făcut. Eram la începutul lunii mai, acum 6 ani. Am decis că 30 mai este o zi bună pentru a sărbători renașterea. Ziua Renașterii mele. 

Am anunțaț prietenii apropiați, le-am spus și motivul pentru care mai am o zi de naștere, am organizat o petrecere și i-am rugat ca, în loc de cadou, să doneze o sumă pentru o asociație al cărei ambasador am fost mai mulți ani. Am primit flori, am avut soare și multă iubire. Pentru mine, Ziua renașterii a devenit ziua dăruirii, ca mulțumire pentru că sunt pe acest Pământ și pentru că reușesc să fiu în serviciul vieții și al oamenilor.  Și pentru ca darul să fie și mai mare, la un an distanță de acest prim moment, am decis să îi cumpăr copilului meu un câine.


După ce l-am luat în brațe și am știut că este al nostru, am aflat că data lui de naștere este 30 mai 2017. O sincronicitate care m-a emoționat profund. Onorez ziua în care am venit pe acest Pământ, dar aleg să mă bucur cu toată ființa mea într-o zi aleasă după chipul și asemănarea mea. De ce? Pentru că merit și pentru că am învățat că viața este o alegere și, dacă tot nu pot evada din timp, atunci pot trăi conectată la propria persoană, singurul spațiu unde pot fi mereu ”acasă” și am curajul de a fi eu însămi. 

Alegerea unei astfel de Zile este un bun exercițiu de centrare a atenției pe propria persoană, de atenție față de nevoile sufletești reale. La un nivel mai subtil, acest gen de exercițiu ne învață că, întotdeauna, alegerile în viață ne aparțin, că stă în puterea noastră să schimbăm aspectele care nu ne reprezintă sau care ne fac viața altfel decât ne-o dorim. Poate fi un început!

8 pași pentru a alege o Zi a Renașterii

1.     Alege acea experiență din ultima perioadă de viață datorită căreia consideri că acum ești un om mai șlefuit. Cu recunoștință!

2.     Gândește-te la anotimpul tău preferat.

3.     Alege o zi, dintr-o lună din anotimpul tău preferat.

4.     Alege o zi fără nicio altă semnificație (sincronicitățile pot să apară ulterior).

5.     Alege un simbol doar pentru acea zi, ceva ce te ajută să ai sufletul plin și te reprezintă (de exemplu, în fiecare an, în acea zi, vei face singur/ă o plimbare în pădure, te vei îmbrăca doar într-un anumit fel, vei organiza o seară doar cu oamenii apropiați etc).

6.     Pregătește-te de sărbătoare, așa cum simți.

7.     Fii tu în centrul atenției toată ziua. Iubește-te!

8.     Fă-ți singur/ă un cadou! 

Ia o pauză! Inspiră adânc!Gândește-te la viața ta, la momentul nașterii și la ceea ce știi despre acel moment. Adu-ți aminte de zilele de naștere sărbătorite în familie sau cu prietenii. Cum te simțeai la 5 ani? Dar la 10? Iar mai târziu, adolescentul din tine ce credea despre ziua lui de naștere? Omul matur care ești azi se bucură de fiecare dată când aude ”la mulți ani de ziua ta de naștere”? Are această zi toate ingredientele pentru ca momentul să fie perfect an de an? Este soare și cald, o zi din vara pe care tu o iubești? Primești acele flori preferate primăvăratice pe care tu le adori? Ce simți? Este ziua ta de naștere momentul perfect din an? Te reprezintă?

Și dacă ți-aș spune acum că ai dreptul să alegi o altă zi? O zi care să înmulțească bucuria acelei date oficiale de naștere? Una neconvențională, o zi în care tu să pui toate ingredientele și dorințele adunate, an de an. Care să devină oglinda ta și a esenței tale.

”M-am născut încă o dată!” Oare de câte ori în viață am făcut această afirmație, iar pentru mulți dintre noi era rezultatul unei ieșiri dintr-o perioadă care ne-a testat integritatea fizică sau psihică, după experiențe profunde de transformare, de cele mai multe ori dureroase?

Un astfel de moment merită sărbătorit, așa cum nașterea unui copil, venirea lui pe lume, este sărbătorită de către toți cei care l-au așteptat și dorit.

De data aceasta, este o sărbătoare solitară. Eu m-am așteptat pe mine mai bun, mai înțelept, cu colțurile sufletului mai șlefuite. Și aleg să îmi amintesc, an de an, că viața este un dar, o responsabilitate pornită dinspre interior spre exterior. 

 

Ioana Gabriela Brașoveanu este psihodramatist în psihodramă clasică, în formare, facilitator dezvoltare personală acreditat (individual și grup) și consilier în formare în psihogenealogie și model transgenerațional, manager coordonator de proiect al Centrului Internațional de Psihogenealogie, copywriter, business coach și business storyteller. Are 42 de ani și consideră că cea mai importantă resursă pe care o are este capacitatea de a se conecta cu oamenii. Crede în învățarea pe tot parcursul vieții și este fascinată să dobândească mereu noi competențe și abilități. O găsiți aici