Magic News

10 lucruri de avut în vedere atunci când te gândeşti să îţi iei o pisică sau un câine

Perioada pandemiei i-a determinat pe mulţi oameni să îşi ia un animal de companie, iar românii nu au făcut excepţie.

Din dragoste faţă de animale, pentru a face faţă singurătăţii sau la rugăminţile copiilor, tot mai mulţi oameni au adoptat sau au achiziţionat un animal.

Dacă şi tu te-ai hotărât să faci pasul cel mare, trebuie să ţii cont de câteva aspecte înainte de a-ţi lua o pisică sau un câine

1. Adopţie vs. cumpărare

Paginile de Facebook sunt pline de anunţuri de adopţie, iar decizia de a adopta pare a fi cea mai bună. Poţi merge la un adăpost special de animale, unde vei găsi cu siguranţă acel animal de care te vei ataşa din prima clipă. Dacă însă îţi doreşti un animal cu pedigree, interesează-te despre particularităţile rasei şi încearcă să găseşti un crescător responsabil.

2. Stilul tău de viaţă

Odată ajuns în casa ta, animalul ales are nevoie de toată atenţia, mai ales dacă este încă pui. Viaţa alături de o pisică sau un câine este un angajament pe termen lung, iar stilul tău de viaţă se va schimba destul de mult. În special pe parcursul etapei de adaptare la noua sa casă, va trebui să petreci mai mult timp alături de noul membru al familiei şi să păstrezi în casă o atmosferă liniştită, calmă. Pisica sau câinele tău va avea nevoie de timp şi de spaţiu pentru a se acomoda, iar zgomotele puternice ori persoanele gălăgioase dornice să îi mângâie îi pot speria. Chiar dacă pisicile sunt solitare, ele au nevoie de îngrijire, afecţiune şi nu agreează intervalele lungi de timp petrecute în singurătate. Un pui de câine este adorabil şi amuzant, însă va trece ceva timp până va încheia schema de vaccinare necesară pentru a-l putea scoate la plimbare sau pentru a-l însoţi la primele lecţii de dresaj. Unii câini vor avea nevoie doar de una sau două plimbări pe zi, în timp ce alţii sunt făcuţi să alerge toată ziua. Câinele are nevoie să petreacă timp cu proprietarul său, iar dacă ai un program încărcat şi o viaţă socială activă, câinele va sta mult timp singur, ajungând să fie trist sau să distrugă lucrurile din jurul lui. Gândeşte-te cum îţi va afecta rutina zilnică sosirea acasă a unui animal şi cât de deschis eşti la schimbări.

3. Cât de potrivită şi sigură este locuinţa ta pentru un animal

Pisica este o mare exploratoare şi va umbla prin toată casă, făcându-şi propria ei hartă. Asigură-te că este în siguranţă şi nu are acces la substanţele de curăţare, la cabluri, la plite încinse, la plante toxice sau otrăvitoare, la ferestre lipsite de plase de protecţie sau la balcoane deschise de unde să poată cădea.

Câinele are nevoie de spaţiu, mai ales dacă este unul de talie mare, iar dacă îţi doreşti o rasă activă, un Terrier, un Golden Retriever sau un Ciobănesc German, ideal ar fi să ai o curte sau timpul necesar pentru a-l scoate la plimbări lungi.

4. Amenajarea casei pentru ca animalul tău să se simtă confortabil

Pisica are nevoie de zone dedicate pentru masă, joacă şi odihnă. Asigură-te că are acces la zone mai înalte din casă, unde se poate simţi în siguranţă, sau spaţii de căţărat şi vânătoare, pentru că după un somn odihnitor, adoră să dea câteva ture prin casă şi să se joace. Dacă locuieşti la curte şi vrei un câine, în mod evident acesta va petrece mult timp în exterior şi cel mai probabil va avea un loc amenajat afară unde să doarmă sau să mănânce. Verifică regulat gardul proprietăţii tale pentru a te asigura că nu există spaţii ce îi permit accesul la exterior. Câinii care locuiesc într-un apartament au nevoie de un spaţiu al lor pentru dormit şi unul pentru bolurile de hrană şi apă, iar plimbările zilnice sunt obligatorii. Fii atent la toate aceste nevoi pentru a avea un companion fericit.

5. Alocarea unui buget lunar pentru îngrijirea animalului de companie

Să ai o pisică sau un câine implică şi anumite costuri. Suplimentar faţă de costurile curente cu hrana sau accesoriile, ia în considerare şi faptul că pot să apară lucruri neprevăzute. Vizita la medicul veterinar pentru consultul periodic, vaccinurile, deparazitarea sau sterilizarea sunt costuri ce trebuie avute în vedere atunci când decizi să îţi iei un animal de companie. Câinele va avea nevoie de lecţii de dresaj, iar în unele cazuri, atât pisica cât şi câinele vor avea nevoie de o îngrijire specială a blanei, pentru care trebuie să apelezi la un profesionist.  

6. Soluţii pentru perioadele de vacanţă

Dacă eşti un adevărat globe trotter, va trebui să planifici din timp vacanţele şi programul pisicii sau câinelui tău atunci când nu eşti acasă. Îi poţi lăsa la unul dintre hotelurile pentru animale, sau acasă, în mediul cunoscut, în grija unui prieten responsabil.

7. Implicarea celorlalţi membri ai familiei

Dacă ai o familie mare, consultă-te cu toţi membrii înainte de a lua un animal de companie şi stabiliţi împreună cum se poate implica fiecare în îngrijirea lui. Copiii îi pot alege numele şi se pot juca zilnic cu el, confecţionându-i chiar ei diverse jucării. Arată-le de câteva ori cum îl pot hrăni, peria sau îi pot schimba apa şi lasă-le lor această activitate, care îi va responsabiliza.

8. Alegerea unei hrane de calitate

Un animal de companie are nevoie de o alimentaţie variată şi echilibrată, iar magazinele de specialite pun la dispoziţie o gamă largă de produse. Informează-te înainte de a alege un anumit tip de hrană, dacă acesta corespunde vârstei animalului tău şi îi asigură aportul necesar de proteine, fibre şi minerale. Respectă recomandările de hrănire de pe ambalaj şi cantităţile indicate pentru porţia zilnică de hrană, pentru a evita riscul creşterii în greutate, ce îi poate afecta în timp starea de sănătate.

9. Accesoriile necesare

Înainte ca noul prieten să ajungă în casa ta, mergi la shopping şi cumpără-i câteva obiecte necesare pentru o acomodare uşoară în noul său cămin. Va avea nevoie de o cuşcă de transport, de un bol de mâncare şi unul de apă (indicat ar fi ca aceastea să fie din ceramică sau din inox), de o pernă specială, un sisal în cazul pisicilor (pentru tocirea ghearelor) şi o zgardă şi lesă pentru câine. Chiar dacă i-ai cumpărat o pernă atractivă, să nu fii mirat atunci când pisica ta va prefera să doarmă într-o simplă cutie de carton, iar câinele să se ghemuiască în pat, lângă tine. Pe lista de cumpărături nu uita să treci litiera, nisipul pentru pisică, o perie şi o mănuşă pentru îngrijirea blanei. De asemenea, cumpără-i şi câteva jucării, potrivite vârstei sale, pentru că joaca contribuie la dezvoltarea sa şi la crearea unor momente unice între tine şi companionul tău.  

10. Care sunt primii paşi

Daca ai parcurs tot articolul nostru şi eşti nerăbdător să devii proprietarul unui animal, e momentul să te documentezi şi mai mult şi să faci toate alegerile în cunoştinţă de cauză. Gândeşte dacă eşti un iubitor de pisici sau de câini. Acordă-ţi timp şi vezi ce rasă îţi doreşti şi dacă aceasta se potriveşte stilului tău de viaţă. Să fie mascul sau femelă? Un pui sau un adult? Un câine sau o pisică cu blană scurtă sau mai lungă? Vorbeşte cu alţi proprietari de animale şi lasă-i să îţi împărtăşească experienţele lor. După ce ai parcurs aceşti paşi şi ai găsit animalul dorit, adu-l acasă când toată familia este prezentă, ideal la începutul unui weekend prelungit sau al unei vacanţe. Acordând atenţie tuturor detaliilor, vei putea trăi una dintre cele mai frumoase experienţe alături de noul tău prieten.

Royal Canin®