Magic News

Tokyo 2020 - Povestea înotătoarei Yusra Mardini, care reprezintă speranţa pentru milioane de refugiaţi

Pe 23 iulie, înotătoarea siriană Yusra Mardini va defila la Jocurile Olimpice de la Tokyo, însă nu sub drapelul ţării sale.

Ea va face parte din echipa celor 29 de refugiaţi, nevoiţi să fugă din ţara lor, iar participarea sa la JO este o mare victorie în sine.

Yusra este pentru a doua oară la JO, după participarea la Olimpiada de la Rio, iar povestea sa este una dramatică, dar şi generatoare de speranţă.

Locuia în Damasc, unde făcea înot de performanţă şi timp de trei ani s-a antrenat sub ameninţarea bombelor care cădeau departe, până într-o zi când una a căzut în bazinul ei. Din fericire, bomba nu a explodat. Tânăra a alergat atunci într-un suflet acasă şi le-a cerut părinţilor să plece cât mai repede. Pentru că nu aveau bani suficienţi, părinţii le-au lăsat să plece pe Yusra şi pe sora ei.

Sportiva fugea astfel din Siria măcinată de război în 2015 împreună cu sora ei mai mare şi după ce au ajuns în Libia şi Turcia au luat o barcă spre Grecia. 20 de oameni au urcat într-o ambarcaţiune construită pentru 6 oameni, sperând să ajungă cu bine la destinaţie.

Inevitabilul s-a produs, iar motorul bărcii s-a oprit: „Eram 20 de oameni pe barcă. După o jumătate de oră, motorul s-a oprit. Am pierdut tot. Mai aveam doar tricoul şi pantalonii de pe mine. Îmi pierdusem şi şlapii”. Iar viaţa lor era în mare pericol.

Alături de sora ei şi încă un adult, tinerele au înotat 3 ore în Mareea Egee, salvându-şi compatrioţii şi oferind cea mai frumoasă lecţie de dăruire. La Damasc, penele de electricitate erau frecvente, iar fetele înotau des în apa rece, ceea ce avea să o ajute acum.

Fetele au ajuns în Germania, înt-o tabără de refugiaţi, şi i-au povestit unui translator că sunt înotătoare de performanţă. Au fost acceptate de un club, iar Yusra a muncit din greu pentru a intra în echipa olimpică a refugiaţilor.

„Vreau să-i reprezint pe toţii refugiaţii pentru că vreau să demonstrez că după chin şi furtună vin şi zile bune. Aş vrea ca oamenii să nu renunţe la visele lor.”, declara ea.

La 16 ani, Yusra a fost selecţionată pentru Rio, iar acum va înota la Tokyo. “Sunt mândră să lansez un semn de speranţă pentru toţi emigranţii. În lume, sunt 80 de milioane de oameni care încearcă să fugă de condiţiile oribile de trai. Nu trebuie să îi uităm, să îi lăsăm să se descurce singuri sau să moară înecaţi”.

Iar Yustra are astăzi mai multă încredere în ea decât oricând. “Astăzi nu îmi mai este frică de nimic. Şi nimic nu mă va opri să termin ce mi-am propus”.