Magic News

Oscar 2021 -„Colectiv”, dublă selecție pe lista scurtă, pentru „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun documentar”

Documentarul „Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, se află pe lista scurtă a filmelor eligibile pentru o nominalizare la categoriile „cel mai bun lungmetraj documentar” şi „cel mai bun lungmetraj internaţional” ale premiilor Oscar 2021, a anunţat Academia americană de film.

Filmul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, este între primele 15 filme alese de votanții Premiilor Oscar. Este pentru prima oară când un film românesc reușește această dublă performanță.

România a mai fost de două ori lista scurtă. Prima oară la Premiile Oscar din 2013, cu filmul „După dealuri”, regizat de Cristian Mungiu, iar a doua oară la Premiile Oscar 2020, cu scurtmetrajul lui Bogdan Mureșanu. Până acum, niciun cineast român nu a obținut și nominalizarea.

„Colectiv” a fost desemnat documentarul european al anului, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film, acordate în luna decembrie.

Documentarul, producţie HBO Europe scrisă de Alexander Nanau şi Antoaneta Opriş, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia 2019, în afara competiţiei.

Recent a fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film într-o limbă străină, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaţionale.

„colectiv” este un documentar care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, căutând să expună adevărul.

Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate.

Nanău, regizor şi producător germano-român, este cunoscut pentru documentarele „Lumea văzută de Ion B.” şi „Toto şi surorile lui”.

În acest documentar care dezbate un subiect atât de sensibil apar Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului, Cătălin Tolontan, Mirela Neag şi Răzvan Luţac, echipa de jurnalişti de investigaţie de la Gazeta Sporturilor, Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supravieţuitorii incendiului, şi Vlad Voiculescu.

Pentru realizarea lui au fost necesare 14 luni de filmare şi 18 luni de montaj, implicând peste 60 de oameni din echipa extinsă, din cinci ţări şi nouă naţionalităţi.