Magic News

40 de ani de la moartea lui John Lennon

Ziua de 8 decembrie 1980 a fost una tristă pentru lumea muzicală şi nu numai.

Celebrul muzician englez John Lennon, fost membru al formatiei Beatles şi unul dintre cei mai valoroşi muzicieni din toate timpurile, era împuşcat în faţa locuinţei sale din New York.

Era 22.50, iar John şi Oko se întorceau acasă după o zi petrecută în studioul de înreistrări. Când au intrat în Dakota Building cineva îi aştepta. Era un fan, căruia în aceeaşi zi John îi dăduse un autograf pe cel mai nou album al sau, “Double Fantasy”. Au trecut de el, însă fanul a scos un pistol şi a tras patru gloanţe în spatele muzicianului. Portarul a alergat spre Lennon, l-a acoperit cu haina şi i-a scos ochelarii rotunzi. Doi ofiţeri de poliţie ajunşi la faţa locului au decis să nu mai aştepte ambulanţa şi s-au îndreptat în mare viteză spre Roosevelt Hospital.

John Lennon pierduse însă mult sânge şi a murit la spital, la scurt timp dupa ce fusese împuşcat, iar unul dintre gloante îi perforase aorta. Nu a avut nici cea mai mică şansă de supravieţuire, iar preşedintele Ronald Regan spunea la scurt timp după anunţul decesului muzicianului că este o mare tragedie.

Pe 14 decembrie, între 100 şi 200 de mii de persoane au înfruntat frigul în Central Park pentru a-i aduce un omagiu. La Miami, Los Angeles, Chicago sau Boston, fanii au ieşit în stradă, iar radiourile au difuzat toată ziua muzica celor de la Beatles. “John Lennon nu este mort. Atât timp cât muzica lui va exista, el nu poate muri”, spunea fostul impresar Beatles.

Lennon a fost nu doar una dintre vocile Beatles, ci şi un rebel în cântecele sale în care milita pentru diverse cauze.

În 2010, cand se împlineau 30 de ani de la moartea lui John Lennon, cineastul britanic Michael Waldman a lansat un documentar care îşi propunea să reconstituie ultima zi din viaţa artistului.

Filmul, intitulat “The Day John Lennon Died”, prezintă interviuri cu cei care s-au intersectat, într-un fel sau altul, cu John Lennon în acea fatidică zi de 8 decembrie 1980.

Printre cei intervievaţi se numără şi văduva lui Lennon, Yoko Ono, care a asistat la asasinat şi şi-a însoţit soţul la spital. Ono povesteşte în film despre groaza pe care a simţit-o când a fost martora tragediei şi mărturiseşte că întotdeauna i s-a părut profetică decizia lui Lennon de a înregistra chiar în acea zi o piesă care cuprindea versul "walking on thin ice" (ne paşte pericolul).

Printre persoanele care îşi mai împărtsc amintirile în documentar se numără un jurnalist care l-a intervievat pe Lennon în ziua crimei, primul poliţist care a ajuns la locul tragediei, medicii care au încercat în zadar să-l salveze pe artist, dar şi Liam Gallagher, fost cântăreţ de la Oasis, care şi-a botezat fiul după numele muzicianului.

Michael Waldman, realizatorul filmului, a declarat că a avut grijă ca ucigaşul lui Lennon, Mark Chapman, să nu fie în prim-planul filmului: “Moartea (artistului) i-a adus ceea ce dorea acelui gunoi. Numele său este legat pentru totdeauna de cel al lui John Lennon.”, a spus Waldman într-un interviu.

 Lui Mark Chapman, condamnat la închisoare pe viaţă cu posibilitatea de eliberare după 20 de ani, i-a fost refuzată pentru a 11-a oară cererea de eliberare.