Magic News

Adriana Boban - Despre sănătatea şi starea de bine mentală a adolescenţilor români

Adriana Boban, profesor universitar la Cluj, a fost în direct în această dimineaţă cu Liana Stanciu în matinalul Magic Start.

Adriana Boban este coordonatorul pe România al raportului OMS privind sănătatea copiilor și adolescenților. Acesta prezintă date ample privind sănătatea fizică, relațiile sociale și starea de bine mentală a 227.441 de elevi cu vârste de 11, 13 și 15 ani din 45 de țări.

Raportul arată că, în România, nivelurile activității fizice în rândul adolescenților sunt în scădere față de 2014, în timp ce comportamentele sedentare sunt în creștere accentuată.    

“Datele acestui raport nu ne duc direct la cauzalitate. Este foarte dificil să identificăm cauza unei astfel de dimensiuni, cum este percepţia stării de sănătate.”, a declarat Adriana Boban în Magic Start.

Conform acestui raport, doar un sfert din adolescentele din România și mai puțin de jumătate din adolescenții români de 15 ani consideră că sănătatea lor este excelentă, iar Adriana Boban spune că adolescenţii români nu sunt foarte diferiţi de cei din celelalte 44 de ţări.  

La 15 ani, la nivel european, fetele se simt deprimate într-un procent mai mare decât băieţii. O treime dintre adolescenţi se simt singuri, au stări de frică, de anxietate.

„E greu să discutăm doar de cifre, dacă nu ne uităm şi la alte comportamente. Aceşti adolescenţi încep să consume alcool de la 11 ani. Ajungem să fim în topul clasamentului european. Raportează un proces de obezitate relativ mare, mai mare decât media europeană.”

De asemenea, avem un procent mare de adolescenţi care petrec mult timp în faţa ecranelor.

Adolescenţii români mănâncă prost, nu iau micul dejun decât în procent foarte mic, nu consumă fructe şi leume, dar au un consum ridicat de băuturi carbogazoase şi de dulciuri.

Nici la igienă nu stăm bine, adolescenţii români nu se spală pe dinţi, spre deosebire de cei din Europa de Vest unde procentul celor care se spală pe dinţi de cel puţin 2 ori pe zi este de 80-90%. „Igiena orală nu este un comportament care s-a interiorizat la copii, dar probabil nici la adulţi. La 11 ani acest procent este şi mai mare. Acest copil poate fi foarte uşor îndrumat de părinţi.”, a mai spus Adriana Boban.