Thrive

Alex Zamfir, cel mai bun tată. Al lui Mark - “Indiferent ce greşeli facem astăzi, avem şansa ca mâine să o luăm de la capăt şi să reparăm”

Blogger-ul de parenting Alex Zamfir, cunoscut în mediul online drept cel mai bun tată, a fost invitat în matinalul Magic Start.

Alex ne-a dezvăluit că este, de fapt, cel mai bun tată al lui Mark, băieţelul lui de 8 ani şi jumătate, şi a vorbit despre meseria de părinte, una extrem de frumoasă, dar si dificilă pe care o învaţă zi de zi.

În 2014, Alex se gândea să scrie despre aventurile lui de tată al lui Mark, moment în care Iulia, soţia lui, i-a trimis un clip de la conferinţele TED, o prezentare a lui Ric Elias, care s-a aflat în 2009 în avionul care a aterizat în râul Hudson.

Ric Elias a povestit că a fost privilegiat în acel moment, pentru că s-a aflat în faţa avionului şi în doar câteva minute, în timp ce avionul se îndrepta spre râu, a realizat care sunt cele mai importante 3 lucruri din viaţă, iar unul dintre ele era să fie cel mai bun tată pentru copiii lui.

Alex Zamfir spune că a fi părinte e ca şi cum am fi în filmul “Ziua Cârtiţei: “indiferent ce greşeli am face astăzi şi ce greşeli facem astăzi avem şansa ca mâine să o luăm de la capăt şi să reparăm ceea ce am făcut”. Iar blogger-ul încearcă să facă lucrurile în fiecare zi mai bine.

Întrebat despre ce calităţi ar trebui să aibă un tată bun, Alex a declarat că trebuie să fie un părinte prezent, nu neapărat fizic, şi să fie un părinte care e bine cu el însuşi. “Trebuie să fii empatic, e important să nu gândim prin prisma adultului, ci să ne gândim cum i-ar fi plăcut copilului care am fost la vârsta respectivă ca adultul respectiv să se poarte”.

Alex Zamfir încearcă să îi ofere fiului său timp de calitate, blogger-ul povestind că tatăl lui a fost plecat în străinătate când el era copil, lucru care l-a marcat.

El le-a propus părinţilor un exerciţiu, să îi întrebe pe copii ce anume nu le place la ei, la părinţi, pentru că “fiecare venim cu bagajul nostru din copilărie.” Doar aşa putem afla cum stau lucrurile şi le putem corecta.

Alex Zamfir a învăţat să iubească necondiţionat când a devenit părinte. “E foarte frumos să te bucuri de lucrurile care se întâmplă acum. Am redescoperit bucuria jocului”.

Alex vorbeşte cu Mark despre bullying şi îi povesteşte că a trecut şi el prin asta. Blogger-ul spune ca e important sa le spunem copiilor că am făcut şi noi greşeli, spre deosebire de generaţia părinţilor noştri care voiau să pară perfecţi. “Sunt departe de a fi perfect, fac foarte multe greşeli”.

De când a devenit tată, Alex a realizat că o bucaţică din creierul lui va fi mereu în alertă, gândindu-se cât de bine îi este lui Mark.