Magic News

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale: Celebrităţi care au vorbit despre maladiile mintale de care suferă

Pe 10 octombrie este celebrată Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, ocazia perfectă să ne amintim de starurile care au recunoscut, de-a lungul ultimilor ani, că suferă de diferite boli mintale.

Această zi a fost creată în 1992 de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health - WFMH), pentru a creşte gradul de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în privinţa sănătăţii mintale.

Milioane de oameni suferă astăzi de afecţiuni mintale sau neurologice sau de probleme psihosociale provocate de abuzul de alcool şi de droguri. Bolile mintale şi neurologice afectează sănătatea şi pot să blocheze capacitatea omului de a se realiza profesional şi de a fi de folos comunităţii.

Rând pe rând, mai multe staruri au dezvăluit că suferă de afecţiuni mintale şi au povestit cum decurge lupta împotriva acestor maladii. Ei i-au încurajat pe cei care trec prin aceleaşi suferinţe să ceară ajutor şi să se trateze, pentru că problemele lor se pot agrava şi îi afectează şi pe cei din jurul lor.

Selena Gomez a povestit de mai multe ori de crizele de panică şi de anxietate, artista în vârstă de 27 de ani având nevoie de ajutor de specialitate. Fostul star Disney a cunoscut o meditizare excesivă, mai ales în perioada relaţiei cu Justin Bieber, lucru care i-a afectat sănătatea mintală.

Vedeta a luat la un moment o pauză de pe reţelele de socializare, ea scriind atunci: „Pe cât sunt de încântată de vocea pe care ne-o dau rețelele de socializare, pe atât sunt de recunoscătoare că pot oricând să fac un pas în spate și să-mi trăiesc viața prezentă în fiecare moment.” În 2019, Selena a fost răsplătită cu McLean Award, premiu acordat celor care îi fac pe oameni să înţeleagă importanţa tulburărilor mintale.

Kanye West şi-a surprins fanii, vorbind despre bipolaritatea şi paranoia sa¸în momentul lansării albumului “Ye”.  

Pe lista starurilor care au recunoscut că suferă de boli mintale se mai află Demi Lovato, cu anorexie, bulimie şi bipolaritate, Lady Gaga, victima stresului posttraumatic după ce a trecut printr-un viol, Catherine Zeta-Jones, bipolară sau Michael Douglas, soţul ei, dependent de sex.

Cei care vorbesc despre aceste maladii pot găsi ajutor chiar din partea Prinţului William şi a lui Kate Middleton,  Ducii de Cambridge preocupându-se extrem de mult de acest aspect. Cei doi au lansat campania “Heads Together”, pentru a strânge fonduri în vederea susţinerii cercetărilor pentru găsirea celor mai bune tratamente şi pentru a-i încuraja pe oameni să-şi recunoască problemele.