Magic News

Carl Honoré, autorul cărţii “Elogiu lentorii”, la Magic FM

Liana şi Raul l-au avut invitat în Magic Start pe Carl Honoré, autorul cărţii “Elogiu lentorii. Provocări în era vitezei”, tradusă în 35 de limbi, şi unul dintre cei mai importanţi susţinători ai conceptului Slow Movement.

Trăim într-o eră în care mâncăm de la fast-food, trăim pe repede înainte, ne grăbim, ne plac maşinile rapide, iar jurnalistul canadian ne îndeamnă să încetinim ritmul şi să facem alegeri înţelepte.

Carl a povestit că îi citea cărţi fiului lui, iar când a ajuns la “Alba ca Zăpada” dura câteva minute, iar povestea avea doar 3 pitici. Dar a găsit un set de cărţi pe Amazon a căror lectură dura numai 60 de secunde (One minute bedtime stories”). În ziua în care a înţeles că o poveste de culcat copiii nu poate dura 60 de secunde a înţeles că e mai valoros să facă totul pe îndelete. Atunci a schimbat ritmul.

Cartea este un îndemn să ne liniştim, nu să devenim mai leneşi. Oamenii obişnuiesc să îşi facă zilnic “to do list”, însă Carl susţine că ar trebui să facem şi o listă cu lucruri pe care şă nu le facem. Ne plângem că nu avem timp, dar stăm ore în ştiri pe reţelele de socializare.

Primul lucru pe care nu îl face este acela nu a sta pe reţelele de socializare care dau dependenţă. “Să stai acolo câteva ore este o pierdere de timp”.

Carl Honoré ne îndeamnă să le spunem uneori şi “Nu” celorlalţi, pentru că asta înseamnă că îţi spui “Da” ţie. Vei avea mai mult timp să stai cu tine şi cu ai tăi.

Scriitorul a amintit de un sfat pe care Warren Buffet l-a dat: “Diferenţa dintre oamenii de mare succes şi cei de succes este aceea că oamenii de mare succes spun “Nu” la aproape orice”.   

Carl Honoré a lansat în România “Bolder. Cum să profiţi de o viaţă mai lungă”, carte care a apărut la Editura Curtea Veche. După ce în 2004 a introdus conceptul de “slow”, Carl vine acum şi revoluţionează ideea de vârstă şi îmbătrânire, susţinând că inima nu are riduri.

“Este important numărul. Vârsta cronologică îşi pierde forţa cu care ne limitează pe noi, oamenii. Contează mai mult ce găteşti pentru ai tăi, filmul la care te uiţi, cărţile pe care le citeşti, lucrurile pe care le faci pentru cei dragi decât faptul că ai 31, 51 sau 81 de ani.”

“Toţi îmbătrânim, însă îmbătrânim greşit.”, susţine autorul. “Ne simţit rău, dezgustaţi, înspăimântaţi de faptul că îmbătrânim. Carl ne spune că maturitatea este incredibilă la orice vârstă, dacă înţelegem că anumite lucruri se îmbunătăţesc pe măsură ce ne pierdem tinereţea.

A fi bătrân înseamnă capătul drumului, iar Carl Honoré preferă să spună “mai matur”, exact ca şi Bon Jovi.