OPINII

Încă un Crăciun în care reţetele unui Chef celebru vor fi cele mai căutate şi apreciate

De Crăciun, mai mult ca oricând, toată lumea încearcă să pregătească un meniu festiv şi caută surse de inspiraţie pentru reţete de vis.

Caietul bunicii poate fi oricând de ajutor, însă reţetele unui Chef celebru sunt cele mai apreciate şi căutate, pe mesele din Crăciun din Marea Britanie, America sau România regăsindu-se preparate inventate de el, de la feluri principale savuroase la deserturi delicioase, uşor de preparat.

Cheful se numeşte Jamie Oliver, autor de bestsell-uri şi realizator de emisiuni culinare de succes, familist convins, tată a 5 copii, care reuşeşte de fiecare dată să fie cel mai popular chef în perioada sărbătorilor, surclasându-i pe Gordon Ramsey sau Nigella Lawson.

Explicaţia este una simplă, pentru că Jamie pune nu doar ingrediente de calitate în reţetele lui, multe din grădina proprie sau de la fermierii locali. El face mai mult de atât, şi în reţetele sale pune iubire, pasiune, explică în detaliu, ne face să simţim aromele parcă, oferă mici trucuri şi ne introduce în atmosfera magică din căminul lui din Essex. Jamie Oliver primeşte vizitele unor buni prieteni, iese în grădină alături de grădinarul lui, culege singur legumele, le gustă şi ne face părtaşi la bucuria lui de a găti. Cei care încearcă reţetele lui sunt siguri că pe masa de Crăciun vor avea mâncăruri extrem de gustoase, care arată bine şi miros irezistibil.

Jamie Oliver ne dezvăluie ca nimeni altul secretul fripturilor perfecte, al salatelor colorate şi al deserturilor în care ingredientele-vedetă sunt untul şi ciocolata.  

Curcan la cuptor, după reţeta lui Jamie Oliver

Ingrediente:

un curcan de 5-6 kilograme

2 portocale

rozmarin, cimbru proaspete

4-5 căţei de usturoi

 

Pentru untul aromatic:

ierburi aromtice

5 tije de rozmarin tocate mărunt

unt

2 căţei de usturoi tocat fin

sucul de la o portocală

sare de mare, piper proaspăt râşnit  

 

Într-un bol amestecaţi untul, ierburile, usturoiul, sucul de portocale, sarea şi piperul. Ungeţi curcanul peste tot, inclusiv sub piele cu acest amestec şi lăsaţi-l la frigider peste noapte.

Scoateţi curcanul de la frigider cu 2 ore înainte de a-l şi lăsaţi-l la temperatura camerei. Umpleţi-l cu bucăţi de portocală, usturoi, ierburi proaspete.

Acoperiţi-l cu o folie de aluminiu şi puneţi-l la cuptor la o temperatură de 180 de grade pentru câteva ore, acordând aproximativ 35 de minute pentru fiecare kilogram de carne. La fiecare jumătate de oră stropiţi curcanul cu sucul din tavă, iar după 2 ore şi jumătate scoateţi folia de aluminiu, continuând să îl stropiţi. După 3 ore, 3 ore şi jumătate, scoateţi curcanul din cuptor şi lăsaţi-l să se răcească îniante de a-l servi cu garnitura preferată.