OPINII

New York Cheesecake, desertul preferat al Regelui Mihai. Povestea unei reţete regale

În weekend-urile în care vreau să-mi răsfăţ familia cu un desert special, mă opresc aproape întotdeauna la New York Cheesecake, desertul preferat al Regelui Mihai.

De când l-am gasit în Cartea regală de bucate a Principesei Margareta României (editura Curtea Veche), care ne poartă într-o minunată călătorie culinară pe la marile curţi regale, îl fac constant, pentru familie şi  prieteni, cărora le dezvălui povestea acestui desert regal.

“Tatăl meu a avut, de-a lungul anilor, câteva feluri de mâncare pe care le-a păstrat printre favoritele lui. Una dintre reţetele lui preferate este New York Cheesecake.”, îşi începe Margareta povestea.

Descoperit de Elisabeta la New York, acest desert a fost pregătit pentru prima dată de ea în timpul unei vacanţe de vară petrecută în reşedinţa familiei din Elveţia, de la Versoix. Regelui Mihai i-a plăcut atât de mult, încăt Margareta îşi aminteşte că Majestatea Sa a rugat-o în acea vară să i-l pregătească de nenumărate ori.

“Regele a făcut o mare descoperire culinară: i-a placut atât de mult prăjitura, încât a trebuit să i-o gătesc mereu şi mereu , în acea vacanţă.”

Uşor de făcut, bazat pe o combinaţie cu care mergi la sigur, biscuiţi digestivi, cea mai fină cremă de brânză şi fructe de pădure, New York Cheesecake te cucereşte de la prima degustare. Este desertul care seamănă cu pasca românească, însă pentru ca nu este copt, are o notă aparte de prospeţime şi lejeritate.

Este perfect în zilele de vară târzie când pieţele sunt pline de fructe de pădure proaspete, de la afine la zmeură, dar este la fel de apreciat şi iarna. Eu l-am făcut şi cu coacăze, roşii sau negre, culese de pe dealurile Bucovinei şi din care îmi fac provizii în fiecare an, congelând special pentru această reţetă, la care mă întorc şi în weekend-urile de iarnă, micile boabe pline de antioxidanţi.

 

Ingrediente:

300 g de biscuiţi digestivi

50 g de zahăr tos

80-95 g de unt topit

 

Umplutura

1 plic de gelatină fără aromă

60 ml apă rece

450 g de brânză Philadelphia

100 g de zahăr

200 g de smântănă grasă

200 g de smântână pentru frişcă

 

Topping

200 g de fructe de pădure

2 linguri de apă

100 g de zahăr

 

Preparare

Sfărâmaţi biscuiţii cu ajutorul unui robot de bucătărie, iar daca nu aveţi unul, îi puteţi pune într-o pungă etanşă şi îi mărunţiţi cu o sticlă. Adăugaţi untul topit, zahărul şi scorţişoara, iar compoziţia o turnaţi într-o tavă rotundă cu pereţii detaşabili. Presaţi bine cu o lingură şi puneţi tava în frigider până când umplutura este gata.

 

Umplutura

Diluaţi gelatina în apă rece şi amestecaţi la bain-marie până se dizolvă. Amestecaţi crema de brânza cu mixerul sau cu telul şi adăugaţi încet gelatina şi apoi zahărul, amestecând în continuare până când zahărul se dizolvă, iar crema devine pufoasă.

Separat, bateţi smântâna pentru frişcă, având grijă să fi ţinut înainte cutia la frigider. Turnaţi smântâna grasă peste frişcă, iar întregul amestec îl adăugaţi uşor peste crema de brânză. Puneţi umlutura peste compoziţia de biscuiţi, după care tava trebuie ţinută la rece câteva ore, dar cel mai bine peste noapte.

 

Topping-ul

Puneţi o treime din cantitatea de fructe de pădure la foc împreună cu zahărul şi două linguri de apă. Fierbeti la foc mic până compoziţia se îngroaşă şi obţineţi un sirop mai gros. Strecuraţi siropul, aruncaţi fructele care au fiert şi adăugaţi afinele sau alte fructe de pădure proaspete.

 

Servire

Turnaţi siropul peste Cheesecake şi savuraţi desertul într-o dimineaţă de weekend alături de o cafea aromată.

Poftă bună!