"Baby Fever", o comedie contemporană despre lucruri serioase în turneu național

Baby Fever este o „comedie serioasă” despre părinți panicați, prieteni care știu ei mai bine...și... un ceas biologic care ticăie din ce în ce mai repede.

Regia îi aparține Mihaelei Sîrbu, cunoscută ca actriță din serialul Unorthodox, produs de Netflix și din filmele regizorilor Radu Jude și Corneliu Porumboiu, obținând premii și nominalizări prestigioase la Galele Gopo și UCIN.

Spectacolul Baby Fever va ajunge din București pe scenele din mai multe orașe ale țării. A avea sau a nu avea copii este una dintre cele mai intime alegeri pe care le putem face. Și totuși, atât de des, e întâmpinată cu întrebări, așteptări culturale, judecăți, constrângeri sociale. Scenariul îi aparține Anei Turos și tratează aceste teme de actualitate cu echilibru, astfel încât umorul să nu părăsească atmosfera.

Baby Fever se adresează oricărei persoane care s-a întrebat „cum îți dai seama dacă vrei să îți schimbi radical viața? și care a fost întrebată „deci, când faci un copil?”. Spectacolul este o experiență hilară și plină de candoare pe care o are Lavinia în timp ce navighează în roller coaster-ul sălbatic de a decide dacă să aibă sau nu copii. Între conversații sincere sau nu, diverse perspective asupra maternității, sfaturi nesolicitate de la prieteni pe fundalul ticăitului ceasului biologic, Lavinia descoperă că poate singurul lucru mai greu decât a lua o decizie este să se împace cu una.

Pe parcursul anului, spectacolul va ajunge și în orașele: Tg. Mureș, Zalău, Sf. Gheorghe, Bacău și Galați. Fiecare reprezentație va fi urmată de o sesiune de Q&A. Din distribuție fac parte actorii Adriana Bordeanu, Andrei Cătălin, Ana Turos, Ioana Visalon, iar echipa artistică îi include pe Andreea Duță - mișcare scenică, Ileana Zirra - scenografie și costume și Adriano Panoschi - muzică. Prin această producție, cele două creatoare, Ana Turos - dramaturgie, și Mihaela Sîrbu, regie, pun în scenă diverse viziuni asupra maternității și a non maternității pentru ca spectatorul să reflecteze asupra situațiilor prin care femeile trec adesea, printr-o abordare ludică, fără a emite judecăți.

Mihaela Sîrbu spune că a rezonat cu acest text de teatru tocmai pentru faptul că „ în zilele noastre, multe femei ajung, mai devreme sau mai târziu, să se confrunte cu această întrebare esențială: a avea sau a nu avea copii? Îmi place la acest text că nu oferă un răspuns definitiv și nu se ia prea în serios, ci explorează această dilemă într-un mod ludic, lăsând loc atât pentru reflecție, cât și pentru umor. Asemenea lui Alice în Țara Minunilor, protagonista este azvârlită într-o serie de experiențe ce îi produc diferite răspunsuri emoționale – de la confuzie la spaimă, de la absurditate la revelație – iar din acest carusel de trăiri iese într-un final cu o stare de liniște, poate chiar cu intuiția necesară pentru a găsi propriul răspuns.”

„Textul s-a născut dintr-o sondare proprie și a fost prezentat sub forma unei lecturi la Hearth/ Casa Kerim și la Festivalul Internațional de Teatru din Turda, unde reacțiile publicului au fost peste așteptări. Spectacolul nu vrea să-i spună unei femei cum să-și trăiască viața, ci vrea să îi confirme că este în regulă să simtă contradicții și confuzie” completează Ana Turos. Dincolo de caracterul ludic al spectacolul Baby Fever, acesta abordează un subiect social insuficient discutat și cu efecte socio-emoționale, mai ales în raport cu anumite cutume ale societății actuale românești: dilema cu care se confruntă unele femei în legătură cu decizia de a deveni sau nu mame. Ce factori contribuie în luarea deciziei? Presiunea ceasului biologic sau a normelor sociale, dorința de libertate versus nevoia de a întemeia o familie, teama de singurătate sau de regrete ulteriore, anxietatea privind lumea în care vor trăi generațiile viitoare?