Make Life Magic

Gardienii Planetei, o experiență multisenzorială despre cele mai mari creaturi de pe planetă

Poezia unui documentar despre balene, oameni și forța incredibilă a naturii.

Gardienii Planetei este un documentar multisenzorial impresionant despre balene și rolul lor crucial în ecosistemul oceanic, subliniind importanța cooperării și empatiei în societatea umană și fauna marină. Filmul, narat de Jean Dujardin și bazat pe cartea lui Heathcote Williams, oferă o perspectivă spectaculoasă și inovatoare asupra vieții acestor mamifere prin imagini subacvatice și informații științifice solide. Documentarul subliniază urgența acțiunilor pentru protejarea oceanelor, afectate de poluare și schimbări climatice.

Am văzut documentarul împreună cu familia mea, iar senzațiile pe care le-am trăit, de la mic la mare, sunt aproape imposibil de descris în cuvinte. Gardienii Planetei trebuie văzut împreună pentru că spune o poveste despre „împreună”.

Deși am mai văzut documentare despre aceste mamifere uimitoare, experiența a fost unică, iar unele informații le-am aflat în premieră: de exemplu, nu știam că planctonul reprezintă o sursă de oxigen la fel de importantă precum pădurile Terrei și că viața acestuia depinde de supraviețuirea balenelor din oceane. 

Imaginea puiului de balenă alăptat va rămâne cu mine pentru totdeauna și nu ar strica să învățăm mai multe despre cooperare, empatie și sprijin. Pentru că, veți vedea, așa funcționează societatea complexă și fascinantă a balenelor. Pot spune, cu mâna pe inimă, că veți ieși din sala de cinematograf mai bogați, mai recunoscători pentru miracolele lângă care avem privilegiul să trăim pe Pământ  și, nu în ultimul rând, mai conștienți de impactul pe care deciziile noastre îl au asupra acestei planete care, nu întâmplător, se vede albastră atunci când o privești din spațiu. 

Inspirat de cea mai bine vândută carte a lui Heathcote Williams, narat fermecător de Jean Dujardin și filmat impresionant din perspectiva unei balene, Gardienii Planetei/ Les gardiennes de la planète promite spectatorilor de toate vârstele o călătorie captivantă prin teritorii neexplorate, în universul fascinant al celor mai mari mamifere de pe planetă. Distribuit de Independența Film, Gardienii Planetei a avut premiera în cinematografe pe 7 iunie. 

O balenă cu cocoașă eșuează pe un țărm îndepărtat. În timpul luptei pentru salvarea vieții ei, descoperim povestea acestor creaturi extraordinare, locuitoare ale oceanelor lumii, cu abilități remarcabile și vieți sociale bogate.


Cu o coloană sonoră frumoasă și neașteptată, filmat într-o manieră inovatoare, care cufundă spectatorii într-o lume subacvatică uimitoare, ce le permite să experimenteze valurile, vânturile, luna sau mareele prin ochii unei balene, Gardienii Planetei invită la descoperire prin societatea abia cunoscută a balenelor, esențiale pentru ecosistemul planetei noastre de peste 50 de  milioane de ani. 

Filmul include imagini subacvatice spectaculoase, filmate în cele mai importante mări și oceane ale lumii, cu echipamente de ultimă generație, care permit o perspectivă inedită asupra vieții marine. Realizarea documentarului a implicat colaborarea cu diverși experți în biologie marină, ecologie și climatologie, pentru a oferi conținut științific solid și informativ.


Gardienii Planetei explorează legătura profundă dintre oceane și viața de pe Pământ, evidențiind modul în care sănătatea oceanelor influențează clima globală, biodiversitatea și, în ultimă instanță, supraviețuirea umanității. Filmul subliniază rolul esențial al oceanelor în reglarea climatului și furnizarea de resurse esențiale pentru viață. De asemenea, documentarul abordează problemele cauzate de poluare, schimbările climatice și pescuitul excesiv, punând accent pe nevoia urgentă de acțiune pentru protejarea acestor ecosisteme fragile.