AIPrea lung? Citește sumarul.
Fericirea este un concept explorat de-a lungul timpului de către gânditori, oameni de știință și filosofi, fiecare oferindu-și propria definiție. În cadrul unui curs de formare profesională, autoarea a descoperit fericirea prin siguranță și conectare, puterea prezentului, compasiune, iubire și îmbunătățirea dialogului intern. În cele din urmă, fericirea nu este o destinație, ci o călătorie continuă influențată de înțelegerea funcționării sistemului nervos și de comunicarea blândă cu sine.
Secretul acesta ar fi fost o afacere de anvergură mondială, deținut de guverne, vândut pe internet şi predat în şcoli. Fapt este că acest secret nu l-a descoperit sau inventat nimeni până acum. Cu toate descoperirile valoroase care ne fac astăzi viaţa atât de uşoară şi plăcută, cu toată ingeniozitatea oamenilor de ştiinţă sau a oamenilor de artă, nu ştim încă ce ne dorim cu adevărat.
Cum arată, totuși, fericirea?
Din antichitate şi până în zilele noastre, gânditorii, oamenii de ştiinţă, artişti şi filosofi s-au preocupat să formuleze definiţia fericirii. Pentru epicurieni, fericirea se găseşte în simplitate şi în abţinerea de la dorinţe inutile, punctul unde ataraxia – starea de detaşare absolută, întâlneşte aponia – lipsa durerii, serenitatea spirituală.
În ceea ce îi priveşte pe stoici, ei ne învaţă că fericirea sau împlinirea, eudaimonia, poate fi atinsă doar în interior, iar ceea ce este în exterior este doar preferabil, deci în esenţă indiferent. Ajungând în zilele noastre, danezii, cei mai fericiti oameni din lume (potrivit studiilor), ne învaţă că hygge ar putea fi considerat secretul fericirii. În celălalt capăt al lumii, japonezii afirmă cu tărie că ikigai poate fi motivul pentru care să ne trezim în fiecare dimineaţă.
Fericirea are un infit de fețe și forme
Săptămâna aceasta am încheiat un curs de formare profesională, în abordarea Compassionate Inquiry, dezvoltată de Dr. Gabor Mate și Sat Dharam Kaur, ce a durat un an de zile. Momentul în care am trimis și ultimul document solicitat pentru finalizarea cu succes a cursului, am venit cu o imensă ușurare, o bucurie pură. Eram fericită! Simțeam o recunoștință profundă pentru această călătorie, în care zi de zi am descoperit câte un nou strat în creșterea și dezvoltarea mea interioară, în drumul meu către esență, către autenticitate. În urmă cu un an treceam cu lejeritate peste nevoile mele, acum știu că fiecare dintre ele contează. La fel și cu emoțiile, la începutul cursului, mă simțeam copleșită de cantitatea imensă de informații, de solicitările continue, de munca cu sine și cu colegii de grup, de prezența mea în comunitatea formată. Însă doar așa am descoperit ce înseamnă cu adevărat puterea comunității, cum„“satul” se adună în jurul tău și te susține atunci când îți e greu.
Pentru fiecare dintre noi, fericirea arată diferit. În timp ce pentru unii fericirea se găsește în mirosul proaspăt al ierbii cosite, pentru alții în valurile mării ce se sparg de mal, în relații romantice, în prietenii apropiate și hrănitoare.
Acest an m-a învățat cum arată pentru mine fericirea și astăzi am ales să îți împărtășesc munca unor oameni pe care i-am cunoscut în decursul acestui an, prin munca lor, care a contribuit din plin la locul unde mă aflu acum.
Starea de siguranță și conectare
Am învățat despre sistemul nervos și cum să îmi regăsesc starea de siguranță, prin tehnicile polivagale de la Stephen W. Porges, autorul teoriei polivagale.
Teoria polivagală subliniază dependența reacțiilor noastre psihologice, corporale și comportamentale de starea fiziologică și comunicarea bidirecțională dintre corp și creier, în principal prin intermediul nervului vag.
Ghidul Teoriei Polivagale - Puterea de transformare pe care ți-o oferă starea de siguranță și conectare și mai ales exercițiile pline de sens de cartare a sistemului nervos propuse de Deb Dana, în cartea sa Ancorat (ambele publicate de editura Herald), sunt practici ce au devenit naturale și mă ajută să identific când sistemul meu nervos este declanșat de evenimente din viața mea, parcurgând apoi drumul spre siguranță și conectare.
„Teoria polivagală este știința de a te simți suficient de în siguranță pentru a te îndrăgosti de viață și a-ți asuma riscul de a trăi. Știința stării de siguranță și conectare se dezvoltă tot mai mult cu fiecare zi care trece, iar înțelegerea noastră legată de modul în care funcționează sistemul nostru nervos devine mai profundă. În timp ce a învăța despre modul in care funcționează sistemul nervos poate fi uneori o activitate foarte științifică, înțelegerea alcătuirii noastre biologice ne deschide de fapt către misterul si magia vieții. Când suntem ancorați în reglarea ventrală, trăim un sentiment de abundență. Avem senzația ca suntem conectați cu alți oameni și cu lumea într-un mod miraculos. Ajungem în acel loc de grație în parte prin înțelegerea științei care ne arată calea de a ne ancora în acel acasă al stării noastre ventrale.”- Deb Dana
Puterea prezentului, antidotul anxietății
O altă întâlnire memorabilă a fost cu Eckhart Tolle și ghidul său către dezvoltarea spirituală, prin Puterea prezentului (publicată de Editura Curtea Veche). Până la vârsta de 29 de ani, învățătorul spiritual a trăit o continuă stare de anxietate, întreruptă doar de episoade de depresie suicidară. Într-un moment de suferință profundă, Tolle devine conștient de cele două forțe care se luptă în interiorul său: dorința de „non-existență și dorința instinctivă de a continua să trăiesc. (…) Sunt eu o ființă sau două?”.
Cartea lui Eckhart Tolle nu se citește doar cu mintea, ci este mai degrabă un proces de observare a răspunsurilor ce apar în corpul nostru ca reacție la ceea ce citim. O călătorie de autodescoperire și de conectare în momentul prezent.
Compasiune și iubire: rețeta binelui
În Construiește-ți viața pe care o dorești. Arta și știința de a deveni mai fericit (publicată la Editura Trei), Arthur C. Brooks și Oprah Winfrey îmbină toate conceptele noi pe care le-am integrat de-a lungul călătoriei mele spre autenticitate, punând împreună compasiunea și iubirea în toate cel patru domenii ale vieții: relație cu tine însuți, familia, prietenii și munca. Pentru că de fapt „fericirea nu este o destinaţie, este o călătorie!”
Puterea dialogului intern: cum vorbești cu tine?
Pe măsură ce începi să te descoperi prin corp și îți dezvolți limbajul prin care comunici cu corpul tău, ai nevoie de multă compasiune pentru fiecare nouă parte din tine, care este acolo să te protejeze de suferință. Teama cu care ne trăim viața în prezent, luptându-ne continuu să ne ferim de suferință, alimentează vocea critică interioară, care ne face să fim mult mai exigenți și duri cu noi înșine decât o facem față de cel mai bun prieten. Atunci când învățăm să ne vorbim blând, cu bunătate și înțelegere chiar și când greșim sau nu suntem mândri de ceea ce am realizat, ne dăm voie să trăim cu adevărat în prezent și să răspundem conștient prin gânduri, emoții sau comportamente înloc să reacționăm automat.
Kristin Neff duce studiul compasiunii de sine la un alt nivel și ne susține în învățarea acestei noi limbi prin experiența sa personală, în urma căreia a dezvoltat un excelent set de tehnici și exerciții practice, pe care le regăsiți în cartea sa: Compasiunea de sine. Fii bun cu tine însuți și scapă de autocritică (publicată la Editura Curtea Veche)
Mantre pentru stare de bine
Nu în ultimul rând o discuție practică și pragmatică despre fericire, ne propune Arthur C. Brooks, profesorul care predă cursuri de fericire la Harvard. „Începe fiecare zi spunându-ţi: „Nu ştiu ce îmi va aduce ziua de azi, dar eu îi voi iubi pe ceilalţi şi îmi voi permite să mă las iubit (ă)”
„Poți să fii mai fericit. Iar calea până la fericire va fi aventura vieții tale”.
Cu mine vă puteți întâlni în perioada 18-21 iunie, la cursul „Arta de a fi fericiţi – exerciţii pentru o viaţă cu sens”, pe care îl susțin la Fundația Calea Victoriei.
Foto: Freepik