Make Life Magic

Competiția World Press Photo 2024 și-a anunțat câștigătorii

Fotografii și relatări despre războiul din Gaza și Ucraina, migrație, familie și demență în topul competiției World Press Photo 2024

Competiția anuală World Press Photo și-a anunțat câștigătorii globali. Cei patru fotojurnaliști laureați au fost selectați dintre 24 de câștigători regionali, aleși din jurizarea a 61.062 lucrări înscrise de către 3.851 fotografi din 130 de țări. Împreună, aceste imagini arată importanța fotografiei jurnalistice și de documentar și sunt un testament al curajului, priceperii și empatiei de care dau dovadă fotografi de pe întreg globul.

Cei 4 câștigători globali sunt: 

Premiul fotografia anului: A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece, Mohammed Salem, Palestine, Reuters

Premiul articolul anului: Valim-babena, Lee-Ann Olwage, South Africa, for GEO

Premiul pentru proiecte pe termen lung: The Two Walls, Alejandro Cegarra, Venezuela, The New York Times/Bloomberg

Premiul pentru proiect cu format liber: War Is Personal, Julia Kochetova, Ukraine

Joumana El Zein Khoury, directorul executiv al World Press Photo, a declarat că „fiecare dintre acești fotografi câștigători este intim și familiarizat profund cu subiectele documentate. Datorită acestui fapt ei reușesc să ne aducă o înțelegere mai profundă care, să sperăm, va naște empatie și compasiune. Sunt recunoscător pentru dăruirea, curajul, profesionalismul și priceperea lor. Munca fotojurnaliștilor din întreaga lume este adesea riscantă. Anul trecut, numărul deceselor în Gaza a dus numărul jurnaliştilor ucişi la un nivel aproape record. Este important să recunoaștem trauma pe care au trăit-o pentru a arăta lumii impactul umanitar al războiului.”

Expoziția World Press Photo 2024 va fi expusă în peste 60 de orașe din întreaga lume, printre care Amsterdam, Londra, Berlin, Roma, Rio de Janeiro și Toronto. În România, expoziția va fi expusă în luna mai, în București, în Piața Universității. Mai multe detalii despre expoziție vor fi publicate pe pagina de Facebook World Press Photo Exhibition România.  

FOTOGRAFIA ANULUI


O femeie din Palestina îmbrățișează corpul neînsuflețit al nepoatei sale / A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece - Mohammed Salem, Palestine, Reuters

Fotograful a descris această fotografie, realizată chiar cu câteva zile după ce soția sa a născut, ca pe un „moment puternic și trist în același timp și care rezumă într-un sens larg ce se întâmplă în Fâșia Gaza”. Fotografia o arată pe Inas Abu Maamar (36) care îmbrățișează corpul nepoatei sale, Saly (5), ucisă alături de mama și sora sa, de un proiectil ce le-a lovit casa, în Khan Younis, Gaza.

Juriul a comentat faptul că fotografia a fost realizată cu grijă și respect, oferind o imagine metaforică, dar totodată explicită a unei pierderi de neimaginat. 

WORLD PRESS PHOTO STORY OF THE YEAR, Valim-babena - Lee-Ann Olwage, South Africa, pentru GEO



În Madagascar, lipsa conștientizării publicului în legătură cu demența se traduce prin faptul că persoanele care prezintă simptome de pierdere a memoriei sunt adesea stigmatizate. 

Juriul a comentat: „Această poveste abordează o problemă de sănătate universală prin prisma familiei și a grijii față de subiect. Selecția de imagini este compusă cu căldură și tandrețe și amintesc celor ce o privesc de dragostea și apropierea necesare într-o perioadă de război și agresiune în întreaga lume.”

În această fotografie, „Dada Paul” și nepoata lui Odliatemix din Madagascar se pregătesc pentru biserică. El suferă de demență de 11 ani și este îngrijit de fiica sa, Fara. Această poveste face parte dintr-un proiect pe termen lung a lui Olwage despre demență.

WORLD PRESS PHOTO LONG-TERM PROJECT AWARD, Cei doi pereți / The Two Walls - Alejandro Cegarra, Venezuela, The New York Times/Bloomberg



Din 2019, politicile de migrație ale Mexicului au suferit o schimbare semnificativă, transformându-se dintr-o națiune istoric deschisă migranților și solicitanților de azil, într-o țară care impune politici stricte.

Pornind de la propria sa experiență de emigrare din Venezuela natală în Mexic în 2017, fotograful Alejandro Cegarra a inițiat acest proiect în 2018. Juriul a considerat că propria poziție a acestui fotograf ca migrant oferă o perspectivă sensibilă, centrată pe om, care se concentrează pe rezistența migranților.

WORLD PRESS PHOTO OPEN FORMAT AWARD, Războiul e personal / War Is Personal - Julia Kochetova, Ukraine




În mijlocul a zeci de mii de victime civile și militare și a unui impas care a durat luni de zile, nu există semne de pace la orizont pentru războiul Rusiei în Ucraina.

În timp ce mass-media își actualizează audiența cu statistici și hărți, iar atenția internațională se deplasează în altă parte, fotograful a creat un site web care reunește fotojurnalismul cu stilul documentar personal al unui jurnal pentru a arăta lumii cum este să trăiești cu războiul ca realitate zilnică. 

Acest proiect este un mix de imagini fotografice cu poezie, clipuri audio și muzică, realizat în colaborare cu un ilustrator și un DJ ucrainean.