Magic News

Proiecție "Sărbătoarea Paștelui în Artă", cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României

Anul filmelor de artă de la Muzeul Național de Artă al României a debutat în luna martie cu proiecția Tițian. Imperiul culorii, eveniment sold out, care a încântat publicul de toate vârstele,

și continuă vineri, 26 aprilie, de la ora 19:00, cu proiecția Sărbătoarea Paștelui în Artă (Easter in Art, 2020, 80 min.), care examinează modul în care povestea creștină a Paștelui a fost reprezentată artistic, de la începuturile creștinismului până în zilele noastre.



Despre acest documentar iluminator, publicația The Times nota că „oricine e interesat de artă trebuie să fie interesat de acest film”. Proiectul Anul filmelor de artă, realizat de Happy Cinema în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, invită publicul iubitor de frumos, în perioada martie-decembrie 2024, la o serie de proiecții lunare de filme documentare de artă spectaculoase în Sala Auditorium a MNAR (intrarea Str. Știrbei Vodă nr. 1).

Călătorind prin Europa și până la Ierusalim documentarul Sărbătoarea Paștelui în Artă ex-aminează modul în care povestea creștină a Paștelui a fost reprezentată artistic, de la începu-turile creștinismului până în zilele noastre. Povestea morții și învierii lui Hristos a dominat cul-tura occidentală în ultimii 2000 de ani. Este poate cel mai semnificativ eveniment istoric din toate timpurile, așa cum este relatat de Evanghelii, dar, în egală măsură, așa cum este descris de cei mai mari artiști din istorie. De la triumfător la sălbatic, de la eteric la tactil, unele dintre cele mai mari opere de artă ale civilizației occidentale se concentrează pe acest moment esen-țial. Filmat în galerii din Ierusalim, Statele Unite și din întreaga Europă, filmul prezintă difer-itele moduri în care artiștii au descris povestea Paștelui de-a lungul veacurilor și descrie astfel istoria noastră a tuturor.


„Suntem încântați de colaborarea cu Muzeul Național de Artă al României ce aduce împreună două domenii culturale distincte, dar complementare. Dorim să oferim publicului nostru oportunitatea de a experimenta și aprecia mai profund arta cinematografică și arta vizuală”, declară Ecaterina Mateescu, administrator Happy Cinema.

„Filmul de artă este un produs cultural complementar înțelegerii operelor de artă. Oferim publicului o ocazie de a viziona producții de mare calitate artistică într-un program pe toată durata acestui an. Dorim să facem din Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României și un spațiu al filmelor de artă de excepție”, declară Călin Stegerean, director general Muzeul Național de Artă al României.