Make Life Magic

Recunoștința este una dintre virtuțile umane fundamentale

Adevărat elixir al vieții, recunoștința ne hrănește sufletul, ne întărește spiritul și ne ajută să găsim putere și sens în lucrurile simple, chiar și în cele mai dificile momente.

Karl Barth, teolog elvețian, a spus odată că „bucuria este cea mai simplă formă a recunoștinței", evidențiind astfel puterea și importanța acestui sentiment în viața noastră de zi cu zi.

Recunoștința nu este doar un act simplu de acceptare și apreciere a ceea ce suntem și avem, ci este și o modalitate profundă de vindecare fizică, emoțională și mentală.

Este un exercițiu de a ne concentra asupra lucrurilor bune și de a ne aduce aminte de momentele pline de lumină, chiar și în cele mai întunecate zile.

A face pace cu trecutul

Atunci când suntem recunoscători, ne simțim conectați la propria noastră viață și la cei din jurul nostru. Recunoștința ne permite să facem pace cu trecutul, să trăim în prezent și să ne bucurăm de fiecare clipă. Este o atitudine care ne poate schimbă întreaga perspectivă asupra vieții!

Cum putem practica recunoștința în viața noastră de zi cu zi?

Putem începe prin stabilirea unei intenții de a ne exprima mulțumirea în fiecare dimineață sau seară, enumerând aspectele pentru care suntem recunoscători: sănătatea, familia, prietenii, micile bucurii ale zilei. De asemenea, putem găsi momente de recunoștință pe tot parcursul zilei, apreciind lucrurile simple și frumoase din jurul nostru: un zâmbet, o floare frumoasă sau o discuție cu un coleg…

Jurnalul binelui

Un alt exercițiu eficient este acela de a ține un jurnal al „binelui”, în care să notăm aspectele pozitive pentru care suntem recunoscători la sfârșitul fiecărei zile. Personal, învăț să fiu recunoscătoare chiar și pentru provocările pe care le întâlnesc, deoarece acestea conțin, de fapt, lecții pentru creșterea și evoluția mea personală.

Matei Stănculescu, psiholog. Despre greșelile pe care le plătim cu sănătatea noastră mintală.

Make Life Magic, 01:02:02

Iulia Roșu, medic specialist în dermatologie și estetică medicală. Despre îngrijirea tenului matur.

Make Life Magic, 00:57:26

Mirela și Liviu Mihăileanu, fondatorii Asociației Tzuby's Kids. Despre adopție și destine schimbate în bine.

Make Life Magic, 00:44:36

Magic People: Ioan Mirea, medic psihiatru. Despre cum percepem, la nivel de societate, suferințele mintale.

Make Life Magic, 00:44:28

Recunoștința ne susține starea de bine și îmbunătățește relațiile interumane. Această virtute umană este considerată de specialiști a avea o vibrație mai înaltă decât însăși iubirea. Renumitul profesor Dr. David R. Hawkins a arătat în studiul său „Scala Conștiinței” că „fericirea, iubirea și recunoștința sunt la nivelul superior al evoluției umane, atunci când oamenii experimentează sincronicități și momente extraordinare”

Voi menționa mai jos câteva beneficii extraordinare ale practicării recunoștinței.

1. Crește calitatea vieții, a relațiilor interumane și a relației cu sinele.

De fapt, atunci când ne exprimăm recunoștința sau când alte persoane ne apreciază, în creier are loc o reacție chimică: se eliberează oxitocina. Numită „hormonul dragostei“, această substanță este foarte importantă pentru apropierea dintre oameni

2. Ne conectează cu sinele nostru divin, dezvoltând intuiția și creativitatea.

Practicând zilnic o formă de conectare spirituală: meditație sau rugăciune,  accesăm puterea infinită a divinității, resursele de înțelepciune, reziliența și armonie interioară.

Până și Biblia folosește deseori mulțumirea ca modalitate de a intra în comuniune cu Dumnezeu și forțele binelui: „Mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; căci aceasta este voia lui Dumnezeu”

3. Este o modalitate eficientă de combatare a depresiei, supărării și nemulțumirii, și poate crește calitatea somnului.

Un studiu din 2009 a comparat femei care aveau puține momente în care își manifestau recunoștința cu femei pentru care recunoștința era o trăsătură importantă a personalității. 

Cercetătorii au descoperit că femeile care erau recunoscătoare dormeau mai bine și nu erau chinuite noaptea de gânduri negative.

Recunoștința atrage binele

Dacă ar fi să ne referim la aspectul esoteric al folosirii recunoștinței, putem spune că recunoștința poate fi și o artă a manifestării conștiente.

Mulțumind deja și fiind recunoscători pentru binele și lucrurile care funcționează în viața noastră, putem atrage mai repede transformarea sau binele pe care îl dorim în viața noastră.

Efectul benefic al recunoștinței a fost studiat și de Masaro Emoto, un doctor în medicină alternativă și un cercetător vizionar din Japonia care a făcut o descoperire uluitoare. El a studiat efectele benefice ale reconostintei și cuvintelor pozitive într-un experiment legat de apă.


El demonstrează că, dacă este direcționată spre apă energie pozitivă, cuvinte pline de iubire și recunoștiință, această produce cristale frumoase, uniforme și complexe, iar în cazul în care este direcționată energie negativă, aceste cristalele sunt sparte, neuniforme și alterate

Recunoștința poate deveni un stil de viață, în care armonia și starea de bine sunt naturale.

Recunoștință este un balsam pentru suflet, ingredientul secret al unei vieți împlinite și plină de sens.

Vă  invit cu drag să vă adresați vouă și apoi și celor dragi cuvintele puternice, vindecătoare cu frecvență înaltă, inspirate din terapia iertării:  „Îmi pare rău”, „Te rog iartă-mă” , „Îți mulțumesc”, „Te iubesc”!

Foto: Freepik