Make Life Magic

Cum să negociezi armonia în cuplu

Viața de familie poate scoate tot ce e mai frumos din oameni, însă și tot ce e nevindecat, moștenit sau ascuns.

Hai să începem cu o posibilă definiție a cuplului. Ce este el? Să spunem așa: este o structură în care partenerii se stimulează, se susțin, se dezvoltă și se realizează ca individualități biologice, afective și sociale, unul prin intermediul celuilalt.

Cuplul poate fi satisfăcător (tinde să reziste în timp) sau nesatisfăcător (tinde să se destrame în timp). 

Pe scurt, cuplurile tind să oscileze fie către stabilitate, coeziune și progres, fie către instabilitate, disensiune și eventual dizolvare. Ce face diferența? Cum între parteneri există atât o relație psihologică, cât și una fizică, este util să știm să ne comunicăm nevoile și așteptările și să învățăm să ne ascultăm partenerul.

Pentru că acolo, în cuplu, învățăm ce este iubirea, iertarea, toleranța, dar învățăm și să ne manifestăm emoțiile negative precum furia, mânia sau frustrarea. 

Negocierea în  cuplu – depășirea frustrărilor

Suntem conștienți că există diferențe între parteneri. Conviețuirea pe termen lung este o provocare pentru ambele persoane și ne ajută să creștem, să evoluăm. Când relația este profundă, diferențele ne fac să ne completăm reciproc.

Sigur că nu e totul lapte și miere, nici măcar în cuplurile stabile. Chiar dacă ambii parteneri de cuplu își doresc binele familiei, ne lovim de situații în care nu putem ajunge la un numitor comun. Și dacă, din lipsă de comunicare, partenerii percep în mod diferit realitatea, în încercarea de a găsi o rezolvare, de multe ori ajung la ceartă și nemulțumiri. Chiar daca ești tentat să analizezi o situație dintr-o singură perspectivă, cea pe care tu o crezi potrivită, încearcă să analizezi situația din mai multe unghiuri, inclusiv din perspectiva partenerului. Acest lucru va duce la deschiderea altor perspective, fapt care va aduce pe „masa negocierilor” mai multe opțiuni. Cu mai multe opțiuni în față, sunteți în situația în care puteți alege soluția care este cea mai utilă și mai bună pentru întreaga familie.

Stabilirea scopului comun – binele familiei

Când trebuie să luăm o decizie în familie, înseamnă că avem de făcut o alegere care îi implică sau îi afectează și pe ceilalți ai casei. Asta înseamnă că este necesar și util să discutăm cu toate persoanele implicate și să stabilim împreuna scopul comun și metoda de rezolvare care să aducă un plus de beneficiu în rezolvarea respectivei situații. Este mult mai ușor să pui în aplicare un plan de acțiune în rezolvarea treburilor casnice odată ce toată lumea devine conștientă de nevoile comune și pune pe primul plan idealurile familiei. În această etapă, e esențial să renunțăm la orgoliul propriu și să dăm dovadă de flexibilitate în gândire. 

Negocierea treburilor casnice  

Hai să pornim de la o premiză etică: ambele persoane implicate în relația de cuplu au aceleași drepturi și responsabilități, chiar dacă alegerile personale și raportarea la anumite situații sunt diferite. Pentru a nu se ajunge la frustrări care pot duce la certuri, o împărțire a responsabilităților în cuplu este binevenită. Chiar dacă împărțirea responsabilităților pare că aduce pentru parteneri muncă în plus, pe plan inconștient va aduce satisfacție. 

Când îndeplinim o sarcină, câștigăm autovalidare. Adică ne dovedim nouă înșine că putem face lucrurile care ne sunt atribuite. În plus, pică bine și aprecierea partenerului, care ne vede ca pe o persoană demnă de încredere, pe care se poate baza. Atât la nivel conștient, cât și la nivel inconștient, această percepție este una care ține partenerii aproape unul de celălalt și ajută la baza sau la consolidarea unei familii. Împărțirea treburilor casnice se poate realiza în funcție de programul fiecărui partener și de preferințele personale. Simplu spus: cine se trezește mai ușor dimineața, face micul dejun. Cine preferă să gătească ceva seara, pregătește cina. 

Capacitatea de adaptare este o expresie a inteligenței

Pentru binele relației, vă recomand să găsiți lucruri de făcut împreună care vă aduc un plus de bucurie și fericire. Aceste activități aduc starea de bine de care avem atât de multă nevoie. Cu cât ești mai binedispus, cu atât poți duce la îndeplinirea optimă a sarcinilor din casă. Chiar dacă uneori  îndeplinești o sarcină care nu-ți face plăcere în momentul respectiv, nu te consuma gândindu-te prea mult la acest aspect și, mai degrabă, schimbă modul de gândire cu unul pozitiv, gândește-te că acest lucru pe care l-ai facut este util pentru relație și familie. 

Planificarea cheltuielilor

Indiferent cât câștigă fiecare partener în parte, este nevoie de o discuție deschisă pentru a stabili de comun acord prioritățile financiare ale familiei. În alegerea unei vacanțe, de exemplu, dacă partenerii au gusturi diferite, se pot alege pe rând locații care să satisfacă nevoile partenerilor. Cel care face un compromis nu trebuie să echivaleze negocierea ca pe o înfrângere, deoarece data viitoare el va fi cel care va stabili destinația. 

Conștientizarea moștenirii cu care intrăm în relație

Într-o relație, îți recomand să afli cum percepe partenerul contextul sociocultural. Din această percepție se nasc comportamente cu care poate rezonezi sau nu (de exemplu, care este rolul bărbatului sau al femeii într-o casă). O discuție pe temă ne ajută să ne dăm seama dacă avem aceleași idealuri, aceleași percepții despre ce înseamnă o familie. Pe acest fundament se poate clădi sau dărâma o relație. 

În relația de cuplu, ne raportăm de multe ori unii la alții prin preluarea modelelor de acasă. Adică imităm, mai mult sau mai puțin conștient, ce am văzut în relația de cuplu a părinților noștri. Și discuția asta e una importantă: dacă apar comportamente care ne nemulțumesc la partener, ar trebui comunicate elegant, fără să jignim. Dacă tăcem și le ascundem sub preș, se vor acumula tensiuni și vor apărea disensiuni mai mari care pot duce, în timp, la ruperea relației. Adevărul este că azi, poate mai mult ca niciodată, ne e mai greu să ne găsim locul în familie. Devenim tot mai independenți economic, ne concentrăm pe carierele noastre profesionale, ne dorim statut, iar conceptul de „familie” se schimbă și el, odată cu vremurile. Partea bună? Noi suntem cei care remodelăm familia și sensul ei, de noi depinde să găsim cea mai bună variantă care să ne facă să ne simțim împliniți, liniștiți și fericiți.    

Foto: Pexels