Make Life Magic

La ce ne folosește amabilitatea?

Lumea ar fi un loc mai bun dacă ne-am purta cu ceilalți așa cum ne-am dori ca ei să se poarte cu noi.

Poate că pare evident la ce ne folosește amabilitatea, nu-i așa? La fel de bine știm și de ce e sănătos să dormim suficient, să mâncăm echilibrat, să avem răbdare cu copiii, să facem mișcare sau să petrecem timp în aer liber. Și totuși, cum se explică, în acest caz, faptul că nu prea ne ies toate, tot timpul?

Ori cum se explică faptul că oamenii par să devină tot mai certăreți atât în mediul online, cât și în viața reală? 

O simplă ieșire la cumpărături poate genera frustrări și anxietate: claxoane în trafic, persoane care nu au răbdare să stea la coadă, vânzători repeziți și, evident, propria noastră încărcătură de stres și nerăbdare. Pentru că realitatea este că toți oamenii au poveri de dus în spate, iar să ne purtăm neplăcut unii cu alții nu fac aceste poveri mai ușoare. Dimpotrivă!

Problemele nu dispar când ne încruntăm

Nu ne costă nimic să zâmbim, să vorbim frumos, să încercăm să-i înțelegem pe cei de lângă noi și, cu toate acestea, încrâncenați de provocările cărora trebuie să le facem față, devenim din ce în ce mai centrați pe propria persoană și pe micul Univers personal.

Nu știm ce sensibilități, ce competiții, ce evenimente traumatice a trăit persoana de lângă noi. Nu mai vorbesc despre faptul că oamenii au cea mai mare nevoie de iubire și de empatie chiar în momentele când se poartă cel mai urât.

Deși interesul social este, după cum spune Alfred Adler, „parte a echipamentului individual", e important de știut că acesta are legătură cu nevoia timpurie de afecțiune și se dezvoltă în funcție de potențialul înnăscut care apare pentru prima dată în relația de cooperare a copilului cu mama.

În relație cu oamenii apropiați, copilul învață „să vadă cu ochii altcuiva, să audă cu urechile altcuiva, să simtă cu inima altcuiva". Cu alte cuvinte, învață să fie empatic și înțelege cum să se îndrepte către ceilalți într-o manieră utilă. 

Toate acestea le face în funcție de stilul lui de viață, de atmosfera din familia lui de origine, de valorile familiei în care a crescut.

Amabilitatea ne face viața mai ușoară

Să fii amabil cu ceilalți fără să aștepți nimic în schimb, să răspândești în jurul tău gânduri bune, să-ți oferi ajutorul, să dăruiești sunt doar câteva din lucrurile care pot contribui la starea ta de bine, la minimizarea stresului, la diminuarea durerii și la o viață mai fericită.

Studiile au arătat că, mai important decât orice alt aspect, oamenii sunt fericiți când au relații sociale bune, când simt că aparțin unui grup, când simt că ei contează pentru ceilalți și că își pot aduce contribuția la binele comun.

Într-o lume în care suntem tot mai prinși în propria poveste, tot mai atenți la interesele personale, orice încercare care are în vedere binele comun este binevenită.

Stă în puterea noastră să transformăm lumea într-un loc mai bun, căci dăruind un zâmbet, o vorbă bună, o îmbrățișare, un „sunt aici pentru tine”, o încurajare, poți aduce binele în viața unui om. În plus, poate prin gestul tău îl vei ajuta și pe el să dea binele mai departe și să înțeleagă faptul că „totul poate fi și altfel". Depinde doar de noi!

Foto: Pexels