Magic News

Cum a fost la Festivalul Mamaia, ediția 60, #ziua1: amintiri magice și emoție pură

Piațeta Perla a fost martoră aseară la renașterea Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia după 11 ani de absență. Prima zi a ediției aniversare a cucerit inimile publicului spectator și telespectator

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la prima ediție, Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia și-a redeschis porțile aseară, în Piațeta Perla, în fața unui public care a umplut arena până la refuz și a vibrat de emoție și de încântare. Anunțată sold-out, ediția de anul acesta nu a fost un concurs, așa cum se obișnuia în istoria evenimentului, ci un omagiu adus muzicii ușoare românești. 

Prima zi a încântat publicul atât cu nume care au scris istorie, de-a lungul timpului, pe scena festivalului, precum Marina Voica, Marius Țeicu, Corina Chiriac, Călin Geambașu, Narcisa Suciu, Xenti Runceanu, Alexandra Ungureanu, Carmen Trandafir și Florentina Ciună, cât și cu prezențe noi, ca Andreea Runceanu și Romanița Duminică, acestea interpretând șlagărele fenomen ale unor personalități de aur în cultura muzicală autohtonă. În plus, Orchestra Festivalului de Muzică Ușoară Mamaia, dirijată de maestrul Daniel Jinga, a insuflat un aer boem și magic pieselor reorchestrate simfonic. Finalul a fost unul pe măsura anvergurii evenimentului, astfel că seara s-a încheiat cu recitaluri susținute de trupele K1, Direcția 5 și Holograf, care au energizat publicul și l-au făcut să danseze pe ritmurile pieselor preferate.


Acolo unde muzica produce amintiri și aduce generațiile împreună

După ce Liana Stanciu și Aurelian Temișan au dat startul primei seri a Festivalului Național de Muzică Ușoară din Mamaia, orchestra simfonică coordonată de dirijorul Daniel Jinga a oficializat revenirea unui fragment din patrimoniul cultural românesc. Evenimentul aduce trecutul în prezent și pecetluiește drumul spre un viitor al muzicii autohtone și al unei scene unde artiștii români se pot afirma, urmărind astfel crearea unei tradiții culturale, care ar dori, păstrând proporțiile, să fie comparată cu Festivalul de la Sanremo.

Legăturile dintre trecut și viitor nu au fost marcate doar prin publicul în care s-a regăsit și tânăra generație, ci și în primul moment artistic, pe care Călin Geambașu a hotărât să-l creeze alături de fiul său, Davin. Cei doi au interpretat în duet piesa „Doar Un Vis” (m. Călin Geambașu / v. Angel Grigoriu), cântată în anul în care a fost premiată la Secțiunea de Interpretare de artist și de regretata Mălina Olinescu. Emoția cuplului, generată de contrastul dintre fragilitatea unei voci inocente și un timbru matur, a fost greu de trecut cu vederea. De altfel, colaborarea dintre tată și fiu s-a prelungit și pe parcursul celei de-a doua piese, „O Ploaie De Stele” ( m. Călin Geambașu / v. Liliana Ștefan), când băiatul s-a alăturat orchestrei la tobe. Ultima melodie a fost „Cred Că M-am Îndrăgostit De Tine/C‵est la vie” ( m. Xenti Runceanu, Călin Geambașu / v. Xenti Runceanu), la care Xenti Runceanu și-a acompaniat colegul de trupă vocal și la pian.

 Artiștii care au urmat s-au evidențiat printr-o tehnică vocală foarte bună preserată de forță sau emoție pură. Astfel, Caitlyn (Florentina Ciună) și-a demonstrat abilitățile care au propulsat-o pe scena internațională pe melodia „Dau viața mea pentru o iubire” (m. Marius Țeicu/v. Eugen Rotaru).  În ceea ce o privește pe Narcisa Suciu, aceasta a valsat de la ritmuri tradiționale la spectrul muzicii ușoare, încântând publicul cu prospețimea florilor de primăvară din  „Lioară, Lioară”  (m. Daniel Crăciun/ v. Narcisa Suciu), prelucrarea folclorică „Mociriță cu Trifoi” și interpretarea-omagiu „Chemarea dragostei” (m. Marius Țeicu / v. Constantin Săbăreanu).


Emoții la apogeu: „Mama, doar mama”

Surprizele serii au debutat cu prima invitație a Corinei Chiriac pe scenă pentru un „moment de suflet”, sub titlul de „artistă de suflet, cu suflet, pentru suflet”. Publicul și-a arătat respectul față de incredibila carieră muzicală a artistei, ridicându-se în picioare într-un ropot de aplauze energice. De asta a avut parte și compozitorul Marius Țeicu, căruia i-a fost decernat și un trofeu pentru contribuția sa artistică all-time la festival. Emoțiile au ajuns la apogeu în momentul interpretării într-un duet fascinant și armonios a piesei compozitorului, „Mama, doar mama”, pe versurile lui Eugen Rotaru. Înainte de a coborî de pe scenă, compozitorul român a încântat publicul cu cântecul-simbol al regretatei Anda Călugăreanu „O portocală” (m. Marius Țeicu/ v. Ovidiu Dumitru).

Xenti și Andreea Runceanu au continuat seară cu un moment magic în memoria verișoarei lor, regretata Mihaela Runceanu. Andreea a interpretat vocal piesa „Fericirea are chipul tău” (m.Marcel Dragomir/ v. Eugen Rotaru), iar fratele acesteia a acompaniat-o, alături de orchestră, la pian. Cum între muzician și instrumentul său se realizează o legătură magică, violonista Runceanu ne-a încântat cu o serie de mișcări fluide care au mimat curgerea arcușului pe corzile viorii. De asemenea, frații Runceanu nu au evocat memoria celei care a fost Mihaelei doar prin cântec sau printr-un element vestimentar, brâul acesteia, pe care Andreea l-a integrat în ținuta ei uimitoare, ci și printr-o serie de amintiri pe care le-au împărtășit cu publicul.

Alexandra Ungureanu a colorat și energizat atmosfera cu ritmurile moderne ale pieselor „Ploaie de vara” și „Plâng nopțile” (m. / v. Sorin Seniuc și Radu Cernăuțan), ultima piesă însemnând totodată și debutul proiectului Crush & Alexandra Ungureanu.

Un adevărat moment de nostalgie a fost cel creat de Carmen Trandafir, a cărei voce i-a rămas la fel de tânără precum spiritul care la doar 16 ani câștiga marele premiul la Secțiunea de Interpretare în 1991. Nu era nevoie să fi crescut pe șlagărele edițiilor trecute ale festivalului ca piesa „Micul meu Univers” (m. George Natsis / v. Romeo Iorgulescu) să-ți trezească niște emoții puternice, ci pur și simplu să fi crescut și să fi ajuns la vârsta al care privești cu un ochi trist și unul fericit la amintirile duioase din copilărie. După acest cântec, artista a abordat spectrul folcloric prin „Of, inimioară” (m. Edmond Deda / Harry Negrin ), animând publicul.

O apariție cu totul specială a fost Marina Voica, venerabila artistă care a primit al doilea trofeu al serii și ne-a încântat cu „Și afară plouă, plouă”, primind același respect din partea publicului precum Corina Chiriac și Marius Țeicu.

Romanița Duminică a încheiat seria momentelor artistice unice cu un omagiu adus „fetei cu părul de foc”, Mădălina Manole, interpretând „Ei, și ce” (m. Șerban Georgescu / v. Aurel Felea) și „Da, te iubesc” (m. Șerban Georgescu/ v. Roxana Popescu). 

Seara a fost încununată de trei recitaluri energice, care au readus epoca etno-dance-ului pe scena festivalului cu vocile puternice și profunde ale trupei K1, completând cu momentul de pop-rock cu elemente jazz al grupului Direcția 5 și de ritmurile rock al mult-iubitului Holograf, în frunte cu solistulcarismatic, Dan Bittman. De altfel, artistul a fost de acord să participe la o ședință de meet-and-greet cu persoana desemnată a fi câștigătoare în cadrul concursului organizat pe pagina oficială de Facebook a evenimentului. Pentru a putea participa, spectatorii au trebuit să intre în rolul juriului și să-și voteze piesa preferată printr-un sondaj.

Cum o parte dintre personalitățile emblematice care fac parte din istoria Festivalului de la Mamaia nu se mai află printre noi, organizatorii au gândit și două omagii video, prin care i-a readus fața publicului.


A doua zi de festival va avea loc astăzi, 26 august

Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia continuă în seara aceasta cu personalități precum Gabriel Cotabiță, Anca Țurcașiu, Horia Moculescu, Corina Chiriac, Dl. Dani (Dani Ionescu), Jazzy Jo (Ioana Sihotă), Anca Florescu și Bodo (Bogdan Mihai Marin). Inclusiv prezentatorul nostru, Aurelian Temișan, va lua o pauză de la a media interacțiunea cu dumneavoastră și ne va arăta fața interpretului care s-a făcut remarcat mai multe ediții la rând, începând cu anul 1989. Seara va fi întregită de mai multe surprize atât din partea artiștilor, cât și din partea organizatorilor, pe care le veți savura. 

#Ziua2 a Festivalului Mamia-60 va fi transmisă live, începând cu ora 19.00 de  televiziuni naționale, precum Kiss TV, Magic TV, Rock TV ȘI TVR2, care aduc Festivalul Mamaia în casele iubitorilor muzicii care nu au putut fi prezenți fizic la Mamaia. 


Foto: Roxana Neacșu și Dragoș Florian