Lifestyle - Pentru mămici

Cum imi aleg maternitatea?

Cunosc din ce in ce mai multe femei care, inca dinainte de a ramane insarcinate, isi pun problema: "Eu unde o sa nasc

 

Cunosc din ce in ce mai multe femei care, inca dinainte de a ramane insarcinate, isi pun problema: "Eu unde o sa nasc?" Cel putin in Bucuresti incidenta operatiei cezariene a atins cote alarmante de aproximativ 60 la suta (fata de 10-15 la suta, cat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii) iar interventiile medicale de rutina pentru a grabi procesul travaliului si al nasterii au ajuns la ordinea zilei in maternitati, conducand astfel la formarea a doua reprezentari-cliseu despre nasterea in sine: nasterea "in chinuri" sau nasterea "ca o doamna", prin cezariana sau cu montarea epiduralei.

 

Din ce in ce mai multe femei insa, aflate pe drumul autocunoasterii si responsabilizarii, devin constiente de nevoile reale ale lor si ale bebelusului ce urmeaza sa se nasca vizavi de acest eveniment unic. Informatiile venite din Occident, care incep sa isi faca loc pe toate caile, sparg aceste clisee si demonstreaza, in teorie si in practica, punct cu punct, conditiile ce trebuie respectate pentru ca o femeie cu o sarcina fiziologica cu risc scazut sa aiba parte de o nastere plina de satisfactii. 

 

Ne vom referi in primul rand la aceasta femeie, care reprezinta peste 80% din cazuri si care cauta, fara a avea o conditie medicala deosebita, un loc si niste persoane prietenoase cu ea si bebelusul ei, care sa-i ofere confortul si siguranta necesare pentru a da nastere. Asa cum o face, de altfel, de zeci de mii de ani.

 

Ce inseamna maternitate prietenoasa cu mama si copilul? Pai este simplu, respectarea catorva indrumari, recunoscute si sustinute ca atare de forurile internationale, cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF.

 

Sa le luam pe rand:

 

Spital prieten al copilului inseamna ca in maternitatea respectiva trebuie sa se intample urmatoarele lucruri:

 

1.    Sa aiba o politica scrisa privind alaptarea care sa fie comunicata regulat personalului de ingrijire.

2.    Sa instruiasca intregul personal de ingrijire in scopul aplicarii acestei politici.

3.    Sa informeze toate gravidele despre avantajele alaptarii si aspectele practice ale alaptarii.

4.    Sa ajute mamele sa inceapa alaptarea in prima ora dupa nastere sau imediat ce mama isi revine dupa anestezie.

5.    Sa arate mamelor cum sa alapteze si cum sa mentina secretia lactata chiar si atunci cand sunt separate de copiii lor.

6.    Sa nu ofere nou-nascutilor alimente sau lichide, altele decat laptele matern, cu exceptia cazurilor cu indicatie medicala.

7.    Sa practice rooming-in, care permite mamei si copilului sa ramana impreuna 24 ore pe zi.

8.    Sa incurajeze alaptarea la cererea copilului.

9.    Sa nu ofere suzete sau tetine (biberon) copiilor care sug la san.

10.    Sa incurajeze constituirea grupurilor de sprijin pentru mame si sa orienteze mamele catre aceste grupuri de sprijin la externarea din maternitate.

 

In Bucuresti exista patru maternitati care au primit certificarea Baby-friendly din partea UNICEF, si anume: Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov, Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon", Spitalul Universitar de Urgenta, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului - Departamentul de Obsterica si Ginecologie Polizu, a caror certificare va expira insa in data de 30 noiembrie 2011. Din pacate, lucrul nostru de pana acum cu viitoarele sau actualele mame ne-a demonstrat in repetate randuri ca nici aceste maternitati nu respecta aceste practici, in ciuda certificarii primite. Astfel incat, este bine de stiut ca, o data intrata pe poarta maternitatii o proaspata mama are tot dreptul sa ceara respectarea acestor practici pentru ea si copilul ei. 

 

De asemenea, este important de stiut faptul ca, in momentul in care mamele constata ca aceste practici sunt incalcate sau omise in Spitalele certificate ca fiind "Prieten al Copilului" se pot adresa reprezentantilor UNICEF pentru a semnala aceasta situatie si a sprijini corectarea ei. Aceasta inseamna, pana la urma, implicare si responsabilizare sociala.

 

Spital prieten al mamei, inseamna ca in maternitatea respectiva trebuie sa se infaptuiasca urmatoarele practici:

 

1.    Sa se trateze fiecare femeie cu respect si demnitate, informand-o si implicand-o in luarea deciziilor cu privire la ingrijirile acordate ei si bebelusului ei intr-un limbaj cat mai accesibil si acordandu-i dreptul la un consimtamant sau refuz informat .

2.    Sa aiba si sa aplice de rutina cunostinte si abilitati practice de mosierit care imbunatatesc procesul fiziologic normal al nasterii si alaptarii.

3.    Sa informeze mama cu privire la beneficiile unui sprijin continuu in timpul travaliului si nasterii si sa-i sustina dreptul de a primi un astfel de sprijin din partea unor persoane alese de ea. 

4.    Sa asigure sprijin si metode de usurare a durerii nemedicamentoase in timpul travaliului, explicand beneficiile acestora pentru o nastere normala.

5.    Sa faca uz de practici bazate pe dovezi, demonstrate a fi benefice.

6.    Sa evite proceduri si manevre potential daunatoare care nu au un suport stiintific cu privire la utilizarea de rutina in travaliu si nastere cum ar fi: 

-    clisma

-    ruperea artificiala a membranelor

-    inducerea sau accelerarea medicamentoasa a travaliului

-    restrictionarea aportului de apa sau mancare in travaliu

-    restrictionarea mamei la pat

-    monitorizarea electronica fetala continua

-    controlul medicamentos al durerii

-    nasterea in pozitia intinsa pe spate

-    impingerea directionata

-    epiziotomia

-    apasarea fundului uterin pentru grabirea expulziei copilului

-    clamparea imediata a cordonului ombilical

-    separarea bebelusului de mama dupa nastere.

7.    Sa implementeze masuri care promoveaza sanatatea si care previn imbolnavirea, urgentele si decesul bebelusului sau al mamei.

8.    Sa asigure accesul la un tratament de urgenta calificat si bazat pe dovezi al complicatiilor potential letale.

9.    Sa asigure o paleta completa de ingrijiri prin colaborare cu alte unitati medicale, institutii si organizatii relevante.

10.    Sa se straduiasca sa puna in aplicare cei 10 pasi catre o alaptare de succes ai Initiativei Spital Prieten al Copilului. 

 

In prezent, in Romania, nu exista spital certificat de catre “The International MotherBaby Childbirth Organization” pentru a fi prietenos mamei. Asta nu inseamna ca oricare dintre viitoarele mame care isi cauta locul de nastere nu pot avea initiativa de a intreba, de a solicita cat mai multe informatii referitoare la aceste criterii medicului care le ingrijeste sau de a cauta modalitati prin care macar o parte din aceste criterii sa fie totusi indeplinite.

 

Pe scurt, practicile bazate pe dovezi ce asigura potentialul pentru o nastere satisfacatoare in cazul unei femei gravide cu risc scazut sunt:

 

-    A lasa travaliul sa inceapa de la sine.

-    Libertatea de miscare si pozitionare in travaliu.

-    Nefolosirea de rutina a interventiilor medicale.

-    Permiterea sprijinului emotional si fizic acrodat de o persoana in care mama are incredere.

-    Nefolosirea pozitiei complet intinsa pe spate pentru nastere.

-    Nesepararea mamei de copil imediat dupa nastere si initierea alaptarii in prima ora dupa nastere.

 

In incheiere as vrea sa mentionez faptul ca alegerea maternitatii este primul pas la care o viitoare mama, sanatoasa, ar trebui sa se gandeasca in pregatirea nasterii bebelusului ei. Spun asta pentru ca mentalitatea in societatea romaneasca, spre deosebire de cea din occident, este formata pe alegerea cu prioritate a specialistului ce va asista nasterea, si nu a maternitatii. Acest fapt conduce la formarea unui intreg set de atitudini nu tocmai corecte atat din partea viitorilor parinti cat si din partea specialistilor. Parintii se asteapta ca medicul X sa fie prezent pe parcursul travaliului si la nastere de la inceput pana la sfarsit, indiferent daca el tocmai a iesit din garda sau are un eveniment important in familie, indiferent daca este noapte sau este zi. Drept urmare, multi medici se responsabilizeaza in acest sens, din pacate nu intotdeauna in beneficiul total al parintilor si bebelusului, grabind procesul travaliului si nasterii prin interventii medicamentoase de rutina ce pot conduce la efecte negative pentru mama si bebelus. Nevoile de baza ale unei femei in travaliu si nastere sunt cele legate de confort, rabdare, incurajare, acceptare si siguranta, si sunt nevoi ce pot fi implinite si in prezenta unei persoane dragi si a unei moase calificate ce poate apela la abilitatile medicului obstetrician in caz de necesitate.

 

Poate ca ar fi benefic ca viitoarele mame sa constientizeze faptul ca nasterea apartine in primul rand lor si copiilor lor si sa se responsabilizeze in acest sens prin luarea unor decizii informate. 

 

Sursa: Feminis