Make Life Magic

Puterea pauzei - O strategie pentru succes, autoconservare și rapiditate

Pauzele deștepte, nu neapărat mici și dese, chiar sunt cheia marilor succese.

În goana de a nu pierde pasul cu ritmul alert care ne înconjoară, pauza pare să își fi pierdut valoarea, chiar să fie privită ca un semn de slăbiciune. Nu avem timp de pauză, am rămâne în urmă. 

În realitate, suntem înfometați după liniște.

Ritmul este un model creat de sunete și tăcere. Îl putem observa în căderea picăturilor de ploaie, a unui cal în mișcare pe o pistă, în driblingul de baschet. La fel ca sunetele de care este înconjurată, liniștea contribuie la crearea ritmului. Mai mult, rolul ei este esențial - din ea se nasc sunetele, nu invers. 

Tăcerea este pauză.

Un ritm fără pauză nu este ritm, este o goană epuizantă, neîncetată, nesustenabilă. Uneori, pentru a accelera sau pentru a menține viteza pe termen lung, avem nevoie să încetinim temporar. „Viteza poate fi amuzantă, productivă și puternică, am fi mai săraci fără ea (…) Secretul stă în echilibru: în loc să faci totul mai repede, fă totul la viteza potrivită. Uneori repede. Alteori încet. Și alteori între cele două.” - „In Praise of Slowness”, Carl Honoré. 

Puterea pauzei este bine documentată. Pauza promovează relaxarea, întrerupe zgomotul din jur și lista nesfârșită de sarcini de făcut, ne reîmprospătează și energizează pentru ore întregi.

Lumea în care trăim se derulează cu o rapiditate uimitoare și nu sunt semne că ritmul va deveni mai lent, dimpotrivă. Ne este imprimat, reacționăm în consecință, tragem mai tare, ne adaptăm și creștem la rândul nostru viteza de reacție, contribuind la accelerarea ritmului. 

Aflăm, de cele mai multe ori pe propria piele, că pauza este absolut necesară, cade în responsabilitatea noastră să ne creăm ritmul potrivit cu pauzele potrivite și că, în lipsa intenției clare de a o integra în viețile noastre, pierdem ritmul.

Când ne disciplinăm sau suntem suficienți de curajoși sau demonstrăm compasiune față de propria persoană - rezultatele sunt semnificative.

Presiunea de a reacționa imediat

Rareori luăm deciziile cele mai bune sub presiune extremă. Atunci când miza este mare, „amânarea strategică” este recomandată. Fie că este vorba de o situație importantă la muncă sau acasă, ori de o conversație pe un subiect fierbinte cu un client sau cu partenerul de viață, o pauză pentru a răspunde în loc de a reacționa ne oferă posibilitatea de a reflecta la rolul pe care alegem să îl jucăm în dinamica creată, la impactul pe care alegem să îl avem. Pauza înaintea acțiunii ne lansează în acțiuni cu sens.

Lipsa de timp pentru a gândi

Tony Schwartz, autorul și CEO „The Energy Project”, ne amintește: „Ființele umane performează la capacitate și productivitate maximă când alternează concentrarea intensă cu intervale de reînnoire.” 

Cum putem să introducem reînnoirea în zilele noastre? Uneori putem să ne închidem telefonul sau ușa biroului, dar pauzele sunt mai mult de atât. 

Poți experimenta cu următoarele:

fii deschis cu oamenii, exprimă când ești obosit și preferi să ții camera oprită în timpul unui video-call

stabilește-ți întâlniri în aer liber, astfel încât să poți face câțiva pași în apropierea biroului

oferă-ți o marjă de 5-10 minute între întâlniri

rezervă-ți zile de lucru fără întreruperi - întâlniri virtuale sau față în față - pentru intervale de muncă profundă

programează-ți 1-2 minute de pauză la fiecare oră.

Zgomotul exterior și zgomotul interior 

Zgomotul exterior este tot ceea ce auzim din mediu - muzica, zumzăitul neîntrerupt din spațiile publice cauzat de oameni și mașini. Este aproape nelipsit din viețile noastre prezente - în magazine, restaurante, acasă, chiar și în aer liber. Suntem suprastimulați de zgomotul exterior. Marea majoritate dintre noi suntem condiționați să avem în preajmă muzică și distracții sonore. Zgomotul exterior face parte din normă.

Zgomotul interior este ceea ce experimentăm, toți dintre noi, atunci când în jurul nostru este liniște și mintea noastră este neliniștită. Zgomotul interior este hiperactivitatea mentală, flecăreala si țopăiala minții de la un gând la altul.

Antidotul pentru zgomot este… liniștea. Pauza în formă pură.

Pentru zgomotul exterior, soluțiile sunt relativ simple - oprim notificările și radioul, ne retragem într-o sală de întâlniri, facem o ieșire la pădure. 

Să aducem liniștea în zgomotul interior necesită mai multă atenție. Pauze scurte de respirație și mindfulness ne oferă susținerea de care avem nevoie pentru a ne calma sistemul nervos și mintea suprasolicitată. Poți încerca următorul exercițiu de mindfulness, Pauza de Prezență, preț de câteva minute între întâlnirile de la birou:

Pauza de Prezență

O cale firească de a reveni în prezent este prin corp. Devino conștient de corpul tău. Invită această stare să îți locuiască întregul corp. Imaginează-ți cum forma ta fizică este un câmp de senzații. Poți simți mișcarea și calitatea acestor senzații - poate este vorba de un gâdilat subtil în palme, fierbințeală sau răcoare în anumite zone ale corpului, senzație de încordare sau curgere? Dă-ți voie pentru câteva momente sa oferi atenție acestui dans de senzații.

În continuare, devino conștient de spațiul pe care îl ocupi. Îți poți imagina cum primești simfonia de sunete din jurul tău? Fără să le respingi, judeci, compari, etichetezi. Ca și cum trec prin tine? Fie că este vorba despre vocea îndepărtata a unui coleg în biroul de alături, o sirenă în trafic sau zgomotul propriei respirații, poți să asculți cu atenție aceste zgomote și pauzele de tăcere dintre ele? 

Nu doar cu urechile, ci cu întreaga ta ființă. Oferă-ți câteva momente în care atenția ta este în totalitate pe sunetele din spațiul în care te găsești.

Închide ochii și devino conștient de jocul de imagini si lumini la nivelul pleoapelor. E posibil să observi o pâlpâire ușoară de lumină și întuneric, forme, umbre sau raze de lumină. Oferă-ți câteva momente de atenție pe ceea ce percepi în spațiul în care te găsești.

Continuă să îți simți respirația, fără să intervii asupra ei, devino receptiv la mirosurile din aer. Descoperă cum este să le percepi și să le primești.

Acum, lasă toate simțurile deschise, corpul și mintea relaxate si receptive. 

Permite vieții să curgă nestingherită prin tine. Ascultă și simte experiența de la un moment la următorul. Observă fluxul de senzații, sunete, mirosuri, viața, precum și prezența din fundal care este aici. Dă-ți voie sa apreciezi acest spațiu interior de prezență vie. Sesizează posibilitatea a aduce o prezență alertă, conștientă față de momentul următor.

Pauza de Prezență este ceva ce poți practica în timpul în care îți desfășori ziua pentru a-ți trezi simțurile și calma zgomotul interior. Pe măsură ce practici, vei deveni mai familiarizat cu starea de prezență. Ea poate fi folosită de sine stătător sau poate deveni fundația unei practici de mindfulness. Dacă ești interesat să dezvolți sau să aprofundezi mindfulness-ul, te invit în programul Mindful Pathways.

Rapiditatea contează. Va conta din ce în ce mai mult. Însă următoarea dată când vei simți că ești presat - de alții sau de tine - să reacționezi repede, mai repede, investește în puterea pauzei. Ține minte - încetinirea ritmului, pauza la momentul potrivit poate fi cea mai bună strategie pentru succes, autoconservare și viteză.

 Foto: Rawpixel