Make Life Magic

Cartea lunii: „De ce zebrele nu fac ulcer” - Robert Sapolsky

Bookster este platforma virtuală care aduce cărțile mai aproape de oameni și ne oferă acces la titluri de top.

Este 3 dimineață, te afli în patul tău comod și nu poți dormi. Mâine ai o prezentare foarte importantă și știi ca ai nevoie de odihnă, însă continui să fixezi întunericul cu privirea. Ești atât de stresat că nu vei face mâine o treabă bună, încât analizezi toate scenariile negative care ar putea avea loc. Poate că totul va decurge perfect, însă tu nu vei mai putea recupera acele ore de liniște.

Despre acest scenariu familiar ne vorbește și Robert Sapolsky în cartea „De ce zebrele nu fac ulcer”.

El este în prezent profesor de biologie și neurologie la Universitatea Stanford. De asemenea, este un cercetător asociat Muzeului Național din Kenya. După cum explică neuroendocrinologul Robert Sapolsky, cei mai mulți dintre noi rămânem treji în timpul nopții gândindu-ne că am putea suferi de boli de inimă sau cancer. Iar aceste îngrijorări conduc la declanșarea unor reacții fiziologice întâlnite și la animale.

Spre deosebire de zebrele din savană însă, oamenii se pot folosi de complexitatea creierului lor mai evoluat pentru a crea stres fără ajutorul unui factor extern.

Astfel, oamenii își fac griji pentru probleme ipotetice din viitor pe care alte mamifere nu și le închipuie. Iar acest stres nu este rău doar în acel moment, ci conduce la probleme ale sistemului cardiovascular, afectează producerea de insulină, reproducerea și sănătatea generală. Pentru că în trecut nu ne făceam griji pentru ratele la bancă, interviurile pentru un nou job sau renovarea băii, din perspectiva evoluției, stresul psihic susținut pe termen lung este un fenomen recent. Deși în cartea „De ce zebrele nu fac ulcer?” sunt explicate sisteme biologice complexe, autorul se folosește de exemple din viața de zi cu zi pentru a le face cât mai simplu de înțeles. Cum ar fi compararea presiunii arteriale cu presiunea apei care țâșnește din furtunul din grădină.

Cui i se adresează această lectură

  • Celor care se simt stresați și vor să înțeleagă mai bine ce li se întâmplă;
  • Celor interesați de impactul pe care îl are societatea asupra nivelului nostru de stres;
  • Celor care sunt curioși să afle despre cum sunt conectate mintea și corpul.

Combinând cercetări dintre cele mai avansate cu o doză sănătoasă de umor și sfaturi practice, Robert Sapolsky ne oferă o îndrumare esențială în ceea ce privește controlul reacțiilor noastre la stres.

„De ce zebrele nu fac ulcer” de Robert Sapolsky se găsește la Bookster, prima platformă care aduce cărțile mai aproape de oameni.

Ce este Bookster?

Experiența Bookster aduce cărțile mai aproape de oameni, inspirând angajații din peste 1.200 de companii să se dezvolte personal și profesional prin lectură. Cu un scor de +95 puncte pentru indicatorul Net Promoter Score, care arată în ce măsură utilizatorii unui serviciu sunt și promotorii lui, cei peste 127.000 de abonați din comunitate au acces la cărți de top de la bibliotecile publice și private partenere Bookster și se bucură de recomandări personalizate, promptitudine și accesibilitate.