Infidelitatea: cu ce preț poate un cuplu să-i supraviețuiască

Aventura unuia dintre parteneri este o grea piatră de încercare pentru un cuplu.

Mulți dintre cei înșelați preferă să iasă din relație, iar unii dintre cei care rămân nu pot trece niciodată peste acest act de trădare. Puține cupluri reușesc să supraviețuiască aventurii, cu adevărat. 

Haideți să vedem ce spun studiile despre infidelitate.

O aventură apare atunci când unul dintre parteneri are o nevoie pe care nu și-o poate împlini în cuplu și caută în afara lui, inclusiv nevoia permanentă de validare. Oricare ar fi, însă, motivația din spatele infidelității, o aventură este greu de acceptat de celălalt partener.

Cine înșală mai mult și de ce?

Cercetătorii spun că există o legătura între infidelitate, relații viitoare, dorință sexuală și percepția atracției. 

Un studiu realizat în Spania în 2020 ajută la înțelegerea variabilelor care joacă un rol important în relația romantică și, implicit, în infidelitate: percepția asupra calității relației, dorința sexuală, importanța atribuită atractivității fizice a partenerului și atractivitatea percepută de sine, arătând că există o relație puternică între toate aceste variabile și procesul de a fi trădat de către un partener

Același studiu spune că bărbații raportează o dorință mai mare de a se implica în relații extraconjugale decât femeile, niveluri mai ridicate de dorință sexuală, atribuie mai multă importanță atractivității fizice și au perceput relația lor actuală ca fiind mai puțin satisfăcătoare, în comparație cu femeile.

Rezultatele studiului au arătat și că indivizii care au fost trădați de un partener au tendința de a avea o dorință sexuală mai mare și de a percepe faptul că relația lor romantică are o calitate mai scăzută. De asemenea, cercetarea a mai descoperit și faptul că acei indivizi care tind să trădeze, tind să fie, de asemenea, trădați, la rândul lor. 

Infidelitatea poate provoca stres, depresie și anxietate

Nu numai că e greu de acceptat o aventură, dar stresul provocat de infidelitate, spun cercetătorii, are o influență directă asupra sănătății mintale. 

Cel puțin asta susține un studiu realizat la Institute for Behavioral Medicine Research în 2019, pe 232 de persoane care fuseseră recent înșelate. Cercetarea confirmă și faptul că între sănătatea psihică și ideea de a fi înșelat de către partener există o strânsă legătură, marcată prin înregistrarea unor scoruri ridicate la stres, în cazul partenerilor înșelați. 

Infidelitatea își pune amprenta asupra anxietății, depresiei și a stării de sănătate mintală, în general.

Așadar, o aventură pune o mare presiune pe partenerul înșelat și îi poate provoca stres, depresie și anxietate.

Efectele infidelității

Un alt studiu realizat în 2019 la Facultatea de Științe Educaționale din Malaysia arată că infidelitatea conjugală este un fenomen multidimensional, cu cauze şi efecte diferite, trăite de cei implicați în moduri diferite. Cercetătorii au descoperit că infidelitatea conjugală are efecte negative asupra relațiilor dintre parteneri (indiferent dacă au sau nu copii) și poate fi cea mai de temut și distrugătoare experiență a unei relații de cuplu. Infidelitatea poate provoca divorțuri, care au efecte în mod direct asupra cuplului și copiilor. 

Magic People: Simona Herb. Despre dragoste și cum trăim fericiți până la adânci bătrâneți

Make Life Magic, 00:34:30

Diana Enso, psiholog. Despre presiunea perfomanței la adulți și copii.

Make Life Magic, 00:30:23

Bruno Demaille, mediator și negociator. Despre comunicarea cu adolescenții.

Make Life Magic, 00:33:36

Jeanina Cîrstoiu, psiholog și profesor de biologie. Despre psihosomatizări și emoțiile ascunse care ne îmbolnăvesc.

Make Life Magic, 00:33:35

Din punct de vedere social, cultural și din motive psihologice, relațiile extraconjugale pot avea un impact diferit asupra satisfacției conjugale și a bunăstării mintale ale partenerilor.

Infidelitatea poate produce anxietate, confuzie și suferință și în rândul copiilor. Mai mult, la cei care au părinți infideli, crește probabilitatea ca aceștia să ajungă la rândul lor, la vârsta adultă, să se implice în comportamente similare. Infidelitatea în rândul cuplurilor a fost asociată cu tipuri de emoții, răspunsuri şi comportamente precum anxietatea crescută, depresia, idei suicidare, alături de amenințări cu divorțuri și agresiune fizică.

Cum poate trece un partener peste infidelitate?

Rămânând tot în zona cercetărilor științifice, o resursă importantă pentru partenerul trădat este stima de sine. Studiul realizat Institute for Behavioral Medicine Research în 2019 pe 232 de persoane care fuseseră recent înșelate afirmă că stima de sine a jucat un rol de mecanism de coping, nivelul său (ridicat sau scăzut) fiind cel care a atenuat sau a amplificat efectele resimțite la nivel emoțional de consecințele produse în urma trădării de către partener.

Așadar, cei care au o stimă de sine crescută pot resimți efecte mai scăzute la nivel psihoemoțional . 

Aceștia sunt cei care, dacă vor considera că a fost doar un episod trecător, o pală de vânt ce nu le va dezechilibra corabia (relația), vor rămâne în relație să înțeleagă ce s-a întâmplat, care a fost nevoia partenerului, de ce a simțit să aibă o aventură, cum pot lucra împreună pentru relația lor.

Vindecarea emoțională după o aventură

Studiul din Malaysia a analizat și procesul de vindecare a rănilor emoționale profunde provocate de trădare. Acesta este unul foarte complex și complicat, spun specialiștii. Însă conform datelor oferite cercetării de cuplurile ajunse la reconciliere, acest proces merită tot efortul.

În concluzie, doar cei care au o stimă de sine crescută vor putea fi dispuși să meargă mai departe după o aventură a partenerului și doar dacă acesta este dispus să treacă printr-un proces complex de reconciliere în care amândoi să înțeleagă ce a fost, de fapt, în spatele acelei aventuri.

Stima de sine scăzută, spun cercetătorii, îi pot împiedica pe cei înșelați să mai dea o șansă relației în care au experimentat o dezamăgire atât de mare precum este infidelitatea.

Însă dorința de a rămâne lângă acel partener, faptul că au realizat că nu au mai fost implicați în relație așa cum  avea nevoie celălalt sunt câteva dintre motivele care îi pot determina pe cei înșelați să treacă peste o aventură și să reconstruiască, poate chiar de la 0, acea relație în care a existat infidelitate.

Foto: Pixabay